In contextul in care acest an a fost guvernat de intarzieri in plata subventiilor, in pofida conditiilor meteo favorabile si a perspectivelor bune de dezvoltare, fermierii romani sunt in continuare ingrijorati de lipsa banilor. Autoritatile romane au promis ca toate platile vor fi onorate in prima parte a anului. Persoanele interesate de finantarea activitatilor agricole si non-agricole din mediul rural sunt invitate sa completeze formularul de inregistrare pana la data de 18 octombrie, inclusiv. Locurile sunt limitate.

Finantarea Investitiilor Rurale_2016Foto: Euractiv

Pe partea fondurilor pentru dezvoltare, Comisia a alocat 8,1 miliarde de euro din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala. Circa cinci miliarde din cele opt vor ajunge in conturile companiilor private, a explicat comisarul european Phil Hogan.

Evenimentul acopera trei teme majore:

  • Finantarea investitiilor in agricultura, cu precadere investitiile in tehnologie si infrastructura: linii de finantare deschise, creditare si leasing, stadiul platii subventiilor;
  • Transpunerea in PNDR a propunerilor din pachetul guvernamental "Clasa de Mijloc la Sate": acest pachet de politici este consecinta logica si fructificarea la nivel national a reformei PAC demarata.
  • Stadiul actual al depunerilor de proiecte si al schemelor de plata in zona Constanta: proiecte depuse si aprobate, valoarea proiectelor, situatii specifice, avansurile pentru platile directe, platile pentru masurile de dezvoltare rurala pe suprafata si legate de animale, scheme de sprijin direct.

Reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, AM PNDR, CRFIR Sud-Est Constanta si APIA Constanta vor prezenta aceste teme si vor raspunde intrebarilor specifice adresate de participanti.

Valentin Boldeiu, reprezentant al UniCredit bank, va completa aceste prezentari cu explicatii suplimentare legate de rolul bancii in perioada de programare 2014-2020.

Pentru inregistrare este necesar sacompletati formularul si sa-l trimiteti la adresa de e-mail conferinte[at]euractiv.ro, pana la data de 18 octombrie 2016. Agenda evenimentului va fi transmisa pe e-mail participantilor. Conferinta se va derula in intervalul orar 09.00-14.00.