Peste jumatate dintre companiile din Ungaria nu isi pot completa posturile vacante din cauza lipsei de forta de munca, arata o statistica prezentata marti de ManpowerGroup si citata de Reuters, care precizeaza ca este vorba de cel mai inalt nivel inregistrat vreodata de aceasta tara.

Anii de imigratie in Europa Occidentala au creat deficite de forta de munca in tarile UE de pe flancul estic precum Ungaria, Polonia sau Cehia.

Studiul anual realizat de ManpowerGroup arata ca 57 la suta dintre companiile ungare respondente au dificultati in a recruta muncitori, o crestere cu 10 puncte fata de anul trecut. Studiul la nivel global realizat in 42 de tari indica un nivel de 40 la suta.

Companiile ungare "concureaza pentru muncitori nu doar cu rivalii locali ci si cu angajatori din Europa vestica si cu tarile vecine, de asemenea", a declarat directorul local al ManpowerGroup, Laszlo Dalanyi.

Acesta a aratat ca cel mai mare dezavantaj al companiilor din Ungaria este salariul mic oferit muncitorilor, iar o majorare a salariilor risca sa le ameninte competitivitatea.

"Oricum, deficitul de forta de munca a atins o astfel de dimensiune incat afecteaza de asemenea competitivitatea", a aratat el.

Studiul arata ca o treime dintre companiile ungare nu isi pot ocupa posturile vacante deoarece nu exista nici macar un aplicant pentru aceste pozitii. O alta treime dintre companii intampina probleme din cauza lipsei de calificare a candidatilor.

Lista celor 10 sectoare care se confrunta cu cel mai mare deficit include domenii de la tamplari, electricieni sau instalatori pana la ingineri, doctori, contabili si programatori.

Studiul indica un deficit puternic de forta de munca si in Japonia, unde 86 la suta dintre companii intampina probleme de acelasi gen, in timp ce Romania si Bulgaria inregistreaza nivele de 72 si, respectiv, 62 la suta.

Samsung Electronics a angajat ucraineni pentru fabrica sa din Ungaria iar Audi si Daimler afirma si ele ca simt impactul lipsei de forta de munca.

Rata somajului a scazut la 4,9 la suta in perioada iunie - august in conditiile in care salariile brute au cunoscut un avans anual de 6,9 la suta in conditii de inflatie zero.