Ministerul Finantelor propune a doua rectificare bugetara pe 2016.  Prioritati: sanatatea, investitiile, platile directe in agricultura si programe precum "Masa calda" si "fructe in scoli"

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 18 noiembrie 2016, 20:33 Economie | Finanţe


Buget
Foto: sxc.hu
Ministerul Finantelor Publice propune a doua rectificare bugetara din acest an, ca urmare a majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 306 milioane de lei si a cheltuielilor bugetului general consolidat tot cu 306 milioane de lei,  anunta ministerul intr-un comunicat de presa. Domeniile prioritare la aceasta rectificare bugetara au fost sanatatea, investitiile, platile directe in agricultura si sustinerea unor proiecte si politici in domeniul educatiei si asistentei sociale, finantate prin administratia publica locala, cum ar fi programul-pilot "Masa calda", sustinerea sistemului de protectie a copilului sau programul "fructe in scoli".

"Rectificarea bugetara a avut in vedere redistribuirea unor fonduri care nu mai pot fi cheltuite pana la sfarsitul anului 2016, pentru asigurarea finantarii unor programe in derulare", precizeaza MFP.

"Ministerul Finantelor Publice propune a doua rectificare bugetara din acest an, tinand cont de majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 306 milioane de lei si a cheltuielilor bugetului general consolidat tot cu 306 milioane de lei, precum si de mentinerea tintei de deficit bugetar la nivelul de 2,8% din PIB in termeni cash, respectiv 2,95% din PIB potrivit metodologiei ESA.Analiza rezultatelor bugetare pe perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2016 arata un deficit de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB", anunta ministerul.
 • Ministerul Sanatatii
Astfel, precizeaza MFO, la Sanatate, s-au alocat credite de angajament in suma de 2,21 miliarde de lei in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in vederea incheierii unor noi contracte cost-volum-rezultat, pentru aria terapeutica hepatita cronica. Aceste alocari bugetare vor permite continuarea tratamentului pentru pacientii cu ciroza hepatica aflati in stadiul F4 si extinderea programului pentru pacientii cu ciroza hepatica stadiile F2 si F3. Ministerul Sanatatii a trimis deja la CNAS documentele necesare. Pe baza acestora, Casa incepe negocierile cu producatorii de medicamente pentru incheierea contractelor cost-volum-rezultat. Incheierea contractelor in aceasta formula permite o folosire judicioasa a banilor bugetului asigurarilor de sanatate deoarece CNAS deconteaza tratamentele doar pentru pacientii care s-au vindecat ca urmare a terapiei.
 • Ministerul Dezvoltarii Regionale
Pentru Programul National de Dezvoltare Locala de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice s-au asigurat 1,25 miliarde de lei, sume care vor acoperi platile necesare pana la final de an ale proiectelor de dezvoltare a infrastructurii scolare si de drumuri.

Alte 47,9 milioane de lei au fost realocate pentru finantarea Acordului de imprumut "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori" Suma va fi folosita pentru inchiderea proiectului finantat din credite externe rambursabile.
 • Ministerul Agriculturii
Pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost asigurata suma de 1,09 miliarde de lei pentru platile finale aferente schemelor de plati directe pentru campania agricola din 2016. De asemenea, ministerul a redistribuit din bugetul propriu 85,7 milioane de lei pentru plata subventiilor in agricultura.
 • Bugetele locale
La bugetele locale au fost alocate 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru finantarea cheltuielilor autoritatilor administratiei publice locale. Banii vor fi folositi astfel:
 •     170 milioane lei pentru cheltuieli de personal aferente unitatilor de invatamant preuniversitar,
 •     14,7 milioane lei pentru programul-pilot "Masa calda",
 •     101,5 milioane lei pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului,
 •     74,7 milioane lei pentru centrele de asistenta sociala a persoanelor cu handicap,
 •     392,3 milioane lei pentru plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap,
 •     4,1 milioane lei pentru programul "fructe in scoli",
 •     6,9 milioane lei pentru finantarea drepturilor copiilor cu cerinte educationale speciale,
 •     938,3 milioane lei sume pentru echilibrarea bugetelor locale.
 • Ministerul Energiei
In vederea desfasurarii normale a activitatii pana la finele anului, Ministerului Energiei i-au fost alocate 222,4 milioane de lei, din care 200 milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru inchiderea a doua mine din Complexul Energetic Hunedoara.
 • Ministerul Comunicatiilor
Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala i-au fost alocate 75,5 milioane de lei, in principal pentru majorarea capitalului social al Companiei Nationale "Posta Romana"- S.A.
 • MAI, MApN, SRI
Pentru plata pensiilor militare recalculate, precum si pentru restituirea diferentelor dintre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 si cele stabilite in baza Legii nr. 119/2010, au fost alocate 336,7 milioane de lei in bugetele Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Apararii Nationale si al Serviciului Roman de Informatii.
 • Ministerul Muncii
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a primit 142,4 milioane de lei pentru plata integrala a drepturilor de asistenta sociala (indemnizatii pentru crestere copil, ajutoare sociale, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoanele cu handicap).
 • MAE
Ministerului Afacerilor Externe i-au fost redistribuite 66,8 milioane de lei, in principal pentru plata contributiilor si cotizatiilor la organismele internationale la care institutia este parte.

De unde vin banii

Potrivit Ministerului Finantelor, sumele reduse provin din economiile ministerelor rezultate din analiza platilor efectuate pe primele 10 luni.

Ministerul Finantelor Publice a economisit 1,18 miliarde de lei. Banii provin din dobanzi si din contributia Romaniei la bugetul UE, dar si din economii la cheltuieli de personal, despagubiri civile si cheltuieli de capital.

In bugetul Ministerului Transporturilor au fost identificate economii in suma de 254 milioane de lei, in principal la investitii ale agentilor economici, cheltuieli neeligibile ISPA si reparatii curente la infrastructura feroviara publica. In schimb, au fost asigurate sumele necesare pentru decontarea facilitatilor si gratuitatilor de transport de care beneficiaza anumite categorii sociale si pentru majorarea capitalului social la Metrorex.

Ministerul Apararii Nationale a identificat 359,8 milioane de lei, bani care nu mai pot fi utilizati pana la finele anului pentru cheltuieli cu bunurile si serviciile si cheltuieli de capital. De asemenea, se propune majorarea creditelor de angajament cu suma de 5 miliarde de lei pentru demararea achizitiilor de tehnica si echipamente specifice.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a facut economii de 49,6 milioane de lei la proiecte cu finantare din fonduri europene.

Economiile realizate de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri se ridica la 35,4 milioane de lei, in principal la proiectele cu finantare din fonduri europene nerambursabile si programele de stimulare a intreprinderilor mici si mijlocii.

Ministerul Justitiei, in calitate de ordonator principal de credite, a identificat economii in valoare de 33,6 milioane de lei.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3202 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 noiembrie 2016, 21:07)

  [anonim]

 • -2 (6 voturi)    
  Asa ceva ,nu se poate (Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, 1:19)

  MartinPreda [anonim]

  Cum e posibil ca niste oameni cu pregatire superioara,ministri,secretari de stat si prim ministri sa gandeasca atat de stramb si sa puna lucrurile cu fundul in sus ?Daca tara,bugetul tarii este atat de bogat incat da peste rascoale,de ce guvernul nu creeaza locuri de munca,platind salarii duble parintilor acestor copii iar parintii lor din salariile indestulatoare sa le asigure copiilor hrana ce de toate zilele ? Ce conceptie este aceasta ,sa-ti transformi copii tarii in niste milogi care merg la scoala cu singurul gand ,sa-si umple burtile ? Ce fel de scoala es asta,scoala foametei ? Copii mananca o masa la scoala si dupa aceea ce se intampla? Seara si dimineata ce mananca ei,presupunand ca la scoala mananca la pranz? Celor care nu muncesc ,de ce nu le mareste guvernul ajutoarele sociale ca sa aiba cu ce sa-si hraneasca familiile ? De ce trebuie mascarada asta cu masa calda la scoala,cui ii serveste ea ? Nu va e rusine ,guvern de terchea-berchea ce sunteti ? Daca sunteti pusi acolo,faceti lucruri serioase nu va jucati cu banii tarii aruncandu-i in pomeni electorale. Copii aia ce mananca pana scoateti voi legea ? Ce au mancat ei pana acum ? Cum au supravietuit ei ? Asa cum au supravietuit pana acum asa o vor face si in continuare fara sa va faceti voi un mijloc de mituire a poporului din asta. Ajutati poporul asigurandu-i de lucru si platindu-i salarii decente nu dandu-i de pomana,nenorocitilor !
  • +2 (2 voturi)    
   Copii cu părinți inconștienți. (Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, 9:48)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui MartinPreda

   Și din păcate sunt mulți.Privește cârciumile și sălile de jocuri de noroc.Ce bani crezi că se rulează acolo?Majoritar,alocațiile copiilor și ajutoarele sociale.
  • 0 (0 voturi)    
   Ti-e sete? (Duminică, 20 noiembrie 2016, 13:20)

   eugenflorin [utilizator] i-a raspuns lui MartinPreda

   Este ca ti-e sete si s-au terminat banii din ajutorul social pe lna asta?
   Ajutoarele sociale se duc pe bautura, nu pe masa calda la copii. Am ajuns o tara de asistati sociali si tu vrei sa se mareasca sumele? La munca!! Nu mai gasesti un om sa iti sape gradina la tara, ca toti au ajutoare sociale si stau la birt!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by