UPDATE: Guvernul a discutat modificari la legea evaziunii fiscale: cei care fac evaziune sub 50.000 de lei si platesc prejudiciul integral pana la primul termen al procesului scapa de dosar penal
Anca Dragu a mai spus ca o prevedere a proiectului arata ca cei care fac evaziune sub 50.000 de lei si platesc prejudiciul integral pana la primul termen al procesului scapa de dosar penal. "Daca pana la primul termen persoana care este acuzata de evaziune fiscala de pana la 50.000 de lei plateste suma cu toate penalitatile, o singura data, practic dosarul se inchide", a declarat Dragu. Pentru cei care fac evaziune de peste pragul de 50.000 de lei se aplica prevederile Codului Penal, a spus ministrul, intrebata daca exista prevederi in proiectul de act normativ prin care marii evazionisti ar putea fi iertati de raspunderea penala in cazul in care ar plati integral prejudiciile.
UPDATE 9.35: Citeste un draft al proiectului de OUG, realizat de Ministerul Finantelor, obtinut de HotNews.ro. Precizam ca e posibil ca in textul final sa apara modificari. Proiectul are doua mari prevederi. Prima e instituirea unui prag de 20.000 de euro al prejudiciului - sub aceasta suma evaziunea fiscala nu mai e considerata infractiune. A doua prevedere are un impact mult mai mare: daca un faptuitor plateste integral prejudiciul provocat de o fapte de evaziune fiscala, ANAF e obligat sa renunte la plangerea penala.
Proiectul de ordonanta nu a fost pus in dezbatere publica pana la ora publicarii articolului. Imediat ce va fi pus in dezbatere, vom reveni cu amanunte.
Astfel, ordonanta de urgenta ar putea elimina obligativitatea ca ANAF sa faca plangere penala pentru orice suspiciune de evaziune fiscala, indiferent de marimea evaziunii. Scopul modificarii ar fi ca in cazurile de mica evaziune sa nu mai existe plangeri penale, astfel incat instantele sa fie degrevate de mii de dosare, iar eforturile autoritatilor sa fie indreptate spre recuperarea prejudiciilor. Ramane de vazut care vor fi pragurile impuse de noua legislatie si cum va fi definita mica evaziune.
UPDATE 9.35: Iata cum arata un draft al proiectului de OUG. Precizam ca e posibil ca in textul final sa apara modificari:
Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziuniifiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa litera g) se introduce o noua litera, lit. h), cu urmatorul cuprins:
¬h) prejudiciu¬suma impozitelor, taxelor, contributiilorsi a altor sume datorate bugetului general consolidat si a dobanzilor aferente acestora.¬
2. Dupa articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9ᅡ,cu urmatorul cuprins:
¬Art. 9ᅡ
(1) Faptele prevazute la art. 8 si 9, sunt considerate infractiuni numai daca valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, inclusiv, in echivalentul monedei nationale la data emiterii actului constatator.
(2) Pentru infractiunile prevazute la art.8 si 9, actiunea penala se pune in miscare numai la plangerea prealabila a organului fiscal. Organul fiscal retrage plangerea prealabila daca prejudiciul este achitat integral de faptuitor.¬
Context:
Presedintele Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros, spunea pe 18 octombrie ca "suntem in proces sa modificam, suntem in dialog cu Ministerul Justitiei, cu Ministerul Public, cu Parchetele Generale precum si celelalte divizii ale Parchetului din Romania sa facem in asa fel incat legislatia din Romania sa permita o mai usoara investigare a potentialelor infractiuni. Vreau sa apar inspectorul fiscal in sensul in care legislatia din Romania in acest moment obliga inspectorul fiscal sa faca o plangere penala de cate ori are o suspiciune. Atunci aceasta prevedere destul de laxa si de larga cuplata cu practica noastra care de cativa ani este mai incisiva pe domeniul acesta duce si la exagerari. Si pe noi ne deranjeaza. Avem foarte multe plangeri penale care stau in nelucrare la Parchete si asa nu e ok" (sursa: Capital).
¬Este in interesul nostru si al contribuabilului care face obiectul acelei plangeri penale sa se lamureasca repede ca sa poata sa isi continue activitatea, sa incasam sumele la care ne gandim si sa se aplice sanctiunile asa cum decide instanta de judecata. Suntem in proces de modificare a legii evaziunii fiscale si a altor proceduri care sa rezulte intr-un curs al evenimentelor mai facil, mai rapid si care sa urmareasca banii, nu hartiile. Ne gandim din perspectiva statului cat de mult costa sa instrumentezi o plangere penala care sa ajunga in instanta si sa aiba o decizie. Acesta este un principiu care nu a fost avut in vedere pana acum si acum ne uitam la aceste costuri ale statului, la resursele care se cheltuiesc si la ce rezulta din asta. Sper ca pana la sfarsitul anului sa se intample, suntem in faze inaintate ale procesului si obiectivul este sa diminuam semnificativ stocul de plangeri penale si sa ne ducem catre bani", a mai spus seful Fiscului.
Si ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat saptamana trecuta ca "sunt cateva modificari la legea privind combaterea evaziunii. Vom avea acest proiect aprobat in maxim doua saptamani. Il vom pune in consultare publica probabil saptamana viitoare" (sursa).

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Discutam cu o cunostinta si ziceam domnule firmele mari care ocolesc plata profiturilor si-si tranfera in alte tari banii sunt mai rai decat hotii . Pentru ca un hot daca-ti fura 100 de lei din buzunar ii reintroduce in circuitul economic local sau national .
Este mai bine sa stam pe "social" ?
Am scapat de tirania statului roman care si-a condamnat populatia la saracie prin indolenta si coruptie, maine daca-mi inchid firma eu nu am aproape nimic de pierdut din punct de vedere financiar .
In Romania s-au furat din 89 incoace circa un trilion de euro declara un angajat al ONU . Daca 90% din firmele din tara ar fi la fel de corecte precum firma mea am fi deja departe .
Eu mi-am deschis firma nu ca sa ma imbogatesc in stil barbar suv si vila . Mi-am deschis firma pentru ca am lucrat la randul meu la o firma si am vazut ca oamenii merita mai mult, ca se poate mai bine .
Eu sunt suficient de inteligent sa stiu ca daca ma imbogatesc doar eu nu am facut nimic . Am marit doar diferenta evidenta dintre bogati si saraci, nu am facut nimic bun pentru societate . De aceea am platit taxe si impozite dar statul roman are obligatia deci nu e rugaminte sa elimine concurenta neloiala si marile furturi sa fie preintimpinate pe cat posibil si stopate cat mai rapid nu dupa ani sau zeci de ani atunci cand prejudiciile se ridica la sume colosale .
Domnule nici asa sa fi fraier la nesfarsit si statul roman sa nu combata cu toata forta bisnitarii, firmele care lucreaza la negru si coruptia din sistemul de stat . Un vecin de-al meu si-a facut o casa in care s-a mutat deja, firma lui e pe zero si are un singur angajat . Eu am dat banii de casa la stat sub forma de taxe si impozite deci astept ca statul sa nu fie furat si sa-si faca treaba . Asa cum un om investeste intr-o casa si nu vrea sa fie pradata de hoti pe si mine ma intereseaza in mod special ca banii pe care-i platesc luna de luna sa nu fie furati si sa ajunga unde trebuie .
Prin faptul ca statul nu combate munca la negru un numar restrans de firme sunt obligate sa plateasca si pentru celalalte, statul are in mare cam aceleasi cheltuieli indiferent de numarul de firme de pe piata .
De prin 2004 incoace, totusi cite ceva s-a mai schimbat. Nu mai vine politicianul la firma sa-ti ceara sponsorizare ca altfel vin contralele, si tot gasesc ele ceva pin la urma, evaziunea a mai scazut, munca la negru la fel. Mai e mult de munca, pentru ca sistemul corupt a adinc infipt in societate, dar ghidati cu batul de la spate de UE si SUA, vom ajunge si la reducerea copuptiei la nivel de exceptie si nu de regula.
Dar asta e altceva decit sa nu respecti al rindul tau legea, justificind ca oricum si ceilalti fura. Si ca oricum platesti suficiente taxe pe consum...
Am fost local, am facut sesizare la "centru", nimeni nimic, e lege si gata . Pai cum lege domnule sa platesti de doua ori aceasi taxa pe aceasi marfa ?
Am crezut ca daca esti corect si statul te apara de abuzuri si functionarii iti acorda respect . Imi pare rau ca nu mi-am pus deoparte banii platiti la stat in cei peste 15 ani de cand lucrez .
M-am lecuit de corectitudine in relatia cu statul .
Inca sunt probleme de legislatie, inca se recupereaza deficitar pagubele, dar la puscarie e plin de afaceristi de carton si de parlamentari.
E mai inteligent ca daca primesti un pumn sa faci plingere la politie si sa-l chemi in judecata pe agresor. In felul asta ai inchis cercul intr-un mod in care nimeni nu moare. Fix de aia s-au si inventat judecatoriile, ca sa transeze ele conflictele ...
Dau banii la stat ca stie statul ce sa faca cu ei . RISIPA TOTALA, JAF TOTAL .
Aceasta noua modificare este in favoarea hotilor care cand cand vor fi prinsi vor scapa basma curata. RUSINE. Sunteti penibili.
Mi-a venit unul mai demult in control si imi batea apropouri . I-am zis domnule va dau cheile de la afacere si tot ce inseamna ea, investitie, marfa, clientela, tot, ca sa o administreze statul roman . S-a schimbat la fata, pai ca nu ca sa vedeti ...
se vede limpede cam cata (zero) putere au si ministrul si seful ANAF in fata sistemului din ANAF,
pe vechea formula, ANAF facea plangere penala din orice, nici macar nu se putea merge in instanta la contestatie pentru ca era totul suspendat pana la solutionarea plangerii penale. Firma era in aer.
Pe noua formula, statul incaseaza rapid acel "ceva" , dupa care firma poate macar sa isi foloseasca dreptul constitutional de a contesta suma si a lasa instanta sa se pronunte (uneori pe multele bazaconii ale inspectorilor).
daca statul are o problema, vezi 2 fosti sefi ANAF dupa gratii pt trafic de influenta si abuz in serviciu, atunci ar trebui sa ia masuri sa le rezolve, nu sa transforme in posibili infractori majoritatea firmelor din tara cum face acum
Premisa de vinovatie pluteste peste toti antreprenorii romani pentru ca un cretin considera ca daca nu ai foi de parcurs ( ca nu ai personal sa iti faca ) ,etsti evazionist .
Sunt sute de exemple hilare in care oameni care platesc zeci de mii de lei lunari au dosar penal pentru gainarii , in timp ce corporatiile ne iau tot si nu platesc nimic .
Ce hot e ala ma , care a evazionat pana in 20000 ? Stii de ce evazionat ? Ca se bate cu Carrefour . Si ca sa ai tu tigari langa casa , si sa iti vanda lapte ...nu de doua ori cat in Carrefour , nu a platit taxe . Banii nu ii are el . Ii ai tu in buzunar .
Cit despre prevedere in sine, nu vad de ce ar fi rea, atit timp cit se asigura ca nu devine rentabil sa incalci legea. In primul rind se plateste datoria si PENALITATILE. Iar tu in mod sigur nu stii cit sunt penalitatile. Daca suint suficient de mari, problema e rezolvata. Daca nu, se pot veni cu masuri de descurajare suplimentara, financiare sau nu. Oricum ar fi, ideea de baza e urmatoarea: statul iese in avantaj daca recuperarea datoriei se face benevol decit daca se judeca citiva ani cu fiecare firmulita care datoreaza citeva mii de euro.
Asta nu face decat sa-i stimuleze pe TOTI agentii economici si pe administratorii/patronii lor sa INCERCE sa insele statul. Ce au de pierdut? In cel mai rau caz platesc statului ceea ce oricum ar fi trebuit sa plateasca, insa, daca le reuseste smenul, s-au ales cu banii.
In sens invers, asta ar insemna ca statul, de exemplu, sa nu mai plateasca pensiile deloc(macar sa incerce lucrul acesta), si, in caz ca pensionarul cere explicit pensia, atunci statul i-o da(fara nicio penalizare, fara nicio pedeapsa). Dar daca nu, asta este, statul ramane cu banii.
1) Acum - evazionistul fura - DACA il prinde i se face plangere penala + banii inapoi + penalitati
2) Tu spui ca daca stie ca POATE fi prins si va trebui sa dea banii inapoi si penalitati FARA PENAL - atunci NU VA MAI FURA.
Ma lasi ?
Pe logica astora ca tine din 90 incoace aud ca daca scadem impozitele/taxele nu se va mai fura !!!
stii cat aveam impozitul pe profit in 90 pana spre 2000 ? 45% si ICM 5%
Apoi 25% si TVA 22%
Apoi 18% si TVA 19%
Acum TVA 5/9/20.
Si ? S-a oprit careva din furat ?
Nu tataie! Solutia este GLONTUL.
Statul are foarte multi bani pe mana, sa-i administreze ca si un privat .
Omu, cand ai firme care te fura cu sute de milioane de euro in cativa ani si tu ca si stat te faci ca nu vezi vii la mine sa butic sa-ti acopar eu gaura ?
Singura solutie pentru multi angajati corupti de la stat ar fi GLONTUL .
PS. Da, glontul si pt functionarii corupti. Dar stii ce este interesant ? Astia fac pereche cu privatii: fura la CJ la un drum - intotdeauna este cel putin o firma privata partas (constructori, furnizori etc)
Chiar daca "organele" nu sunt incriminate penal pentru ca nu observa furturi de ordinul sutelor de milioane de euro eu numesc asta furt, este imposibil sa faci ilegalitati de ordinul milioanelor de euro fara ca cineva din stat sa nu aiba cunostinta . Deci statul ma fura, eu sa fiu corect, nu ? Daca parintele tau este alcoolist tu trebuie sa dai bani in casa ca sa-si cumpere alcool ?
Asta spui si tu vad.
Sper sa va simtiti bine amandoi. Acolo!
Daca o parte nu-si indeplineste partea de ce ar fi obligata a doua sa plateasca ?
Nu as lucra la stat nici daca cineva m-ar ameninta cu amputarea unui brat . Am avut ocazia, este un sistem INFECT .
Daca o parte nu-si indeplineste partea de ce ar fi obligata a doua sa plateasca ?
Nu as lucra la stat nici daca cineva m-ar ameninta cu amputarea unui brat . Am avut ocazia, este un sistem INFECT .
La multi ani si tie !
Jucam la egalitate daca e sa jucam .
Nu asa .
O firma din acelasi domeniu de activitate si-a deschis un punct de lucru . A durat doua luni si a inchis . Apoi am vazut ca au facut ceva contracte cu dedicatie, preturi mult mai mari decat ale mele la calitate cu toate modestia este greu sa ma intreaca, eu lucrez de luni pana duminica si sunt pasionat de ceea ce fac . Pai numai bisnitarii si combinatorii sa faca bani ? Statul unde este ?
Am ajuns la concluzia ca muncind corect este aproape imposibil sa reusesti .
Intrebarea este UNDE-I PENALITATEA, unde este factorul de DESCURAJARE, care ar trebui sa existe intr-o prevedere de combatere a evaziunii?
Si, ca sa nu ziceti ca doar il iau pe NU in brate, vin si cu o propunere: penalizarea sa fie in cuantum de leafa+bonusuri pe ultimul an, daca administratorul nu este actionar) sau de 20-30% din ultimele dividente incasate, daca administratorul este patron. Daca nu au fost dividente, in mod aproape sigur firma este datoare patronului (manevra clasica), iar atunci, recuperarea pagubei sa se faca diin acesta datorie a firmei catre patron, in primul rand.
Corect ?
Pai nu merita sa incerc sa ti-o fur ? In cel mai rau caz, trebuie sa o dau inapoi. In cel mai bun caz, raman cu ea.
Evaziune: Sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine, denumite in cuprinsul legii contribuabili.
Dupa ureche, sunt cam acelasi lucru. Legal insa, complet diferite.
Sa luam DOAR cazul unui agent platitor de TVA. Si numa cu 5% nu cu 20% (ca sa vezi ca-s marinimos).
20.000 Euro - a 20a parte (5% TVA) face 1.000 euro.
Asta e TVA COLECTAT plus TVA pe adaosul lui.
Ma refer la ala COLECTAT: cca. 4.000 lei.
Adica LIBER LA FURAT ASTIA 4.000 lei.
Dar daca iti fur tie un telefon de 300 euro ma fac coleg cu Voiculescu ? Dar daca fura evazionistul 850 euro ii spunem ”scuzati deranjul” ?
ce m-a deranjat pe mine e analogia, care e cel putin stupida. daca s-ar incadra evaziunea la fel ca furtul toti detinatorii de pfa din tara ar infunda puscaria.
Prea multi hoti. Ca urmare ar trebui NU SCUTITI de puscarie ci DUBLATA PUSCARIA + sa stea acolo pana se recupereaza prejudiciul. Nu ca acuma. Nu ma intereseaza, sa iasa ma-sa, nevasta-sa mla produs, sa vanda casa. Nu ma intereseaza. De 27 de ani suntem inconjurati de hoti si REZULTATUL ? Noi si bulgarii ultimii in CE.
Era prieteni buni cu toti din judet . Intr-o seara am mers la lucru si am observat o masina de politie cum nu mai vazusem in oras pana atunci oprita tocmai in dreptul firmei lor . A doua zi dimineata era deja inchisa . Cred ca au gasit fara sa exagerez toate neregulile posibile, adica toate .
Erau protejati foarte bine local, nimeni nu se atingea de ei . O alta escrocherie garantata de unii angajati de la stat, prejudiciu de sute de mii de lei lejer . Cine sunt hotii ?
Daca statul nu aplica corect legea se intimpla ca firmele corecte dau faliment sau muncesc fortate la negru si dupa aceea vin unii angajati de la stat si se arata revoltati ca nu se incaseaza taxe si impozite .
Deci statul are forta si trebuie sa o aplice in folosul unei societati sanatoase .
Legile trebuie aplicate si in prezent sunt de forma . Bisnitarii de la mine din oras vand din 89 tiruri intregi cu electronice furate . Pentru ca statul nu a actionat firma mea a pierdut cu siguranta sute de mii de lei . Foarte multe firme din oras au avut de suferit .
Inteleg ca dumneavoastra intelegeti ca legile sunt obligatorii doar cand aveti de incasat bani . Imi pare rau, nu ganditi logic .
A, ca la stat nu exista raspundere pentru asemenea lucruri arata foarte clar felul in care statul priveste mediul privat .
Sa va dau un exemplu simplu ca sa intelegeti . Spre exemplu eu vand laptopuri . Pe internet si fizic in centrul orasului sunt indivizi care vand la jumatate de pret laptopuri furate, fara acte desigur . Am sesizat statul si situatia nu s-a remediat . Din partea statului intra cineva la puscarie ca tot ma amenintati cu puscaria ? La stat angajatii raspund sau doar au pretentii salariale ? Statul a pierdut prin activitatea infractionala sume foarte mari de bani, eu la fel . Da, dar diferenta este ca la stat salariul merge, eu daca nu am incasari nu am bani sa platesc carti de munca . Unde este RASPUNDEREA LEGALA A STATULUI ROMAN ?
Mai este cineva capabil angajat la statul roman ?
Am un vecin care vinde un produs . In ultimii ani afacerile i-au mers foarte greu deoarece un concurent direct vindea acelasi produs fara ca sa plateasca taxele cuvenite statului . Dupa ce ani de zile firma abia a supravietuit patronul celeilalte firme a fost arestat si acuzat de evaziune de ordinul milioanelor de euro .
Bine, intrebarea mea este cine raspunde penal din statul roman ? Statul roman a vazut din secunda doi ca respectivul nu are cum sa vanda un produs identic cu 30% mai ieftin deoarece nu se acopereau costurile de productie, taxele, impozitele, adaosul la magazin, etc .
Pai daca statul asista ani de zile la o escrocherie pe fata nu e complice cu hotul ? Cine este hotul sau cine sunt hotii in situatia de fata ?
Cine raspunde penal din cadrul statului roman pentru treaba asta ? Trebuie sa fi ori naiv ori prost de-a binelea sa crezi ca asemenea escrocherii se pot face fara stiinta unor angajati la stat .
Acesta este doar un exemplu pe care-l cunosc la prima mana, eu i-am zis intr-o dimineata uite pe cine a arestat, acum dupa cateva luni vanzarile merg mai bine .
In mod normal ar trebui gasit angajatul care a neglijat problema si pus sa plateasca in solidar prejudiciul cauzat atat statului roman cat si firmei corecte adusa aproape de faliment .
Statul roman trebuie sa fie garantul legii nu sa aiba muschi de prostovan . Este obligat prin lege, lasa ca o sa intre si raspunderea personala pentru asemenea treburi ca vad ca prea multe escrocherii nu sunt vazute de catre unii angajati ai statului .
Ubuntu .
Dupa care da, ai scapat.
Situatia este prezentata in multe articole, unul din exemple:
De ce a făcut ANAF o modă din sesizările penale: Încasează sume în plus blocând accesul companiilor la justiție
http://www.profit.ro/must-read/de-ce-a-facut-anaf-o-moda-din-sesizarile-penale-incaseaza-sume-in-plus-blocand-accesul-companiilor-la-justitie-15498278
Acum au scazut taxele dar esti fortat sa te conformezi .
Singurele companii care vor mai rezista , sunt cele mari si daca se poate nu cu capital romanesc .
Suntem o economie tanara de tot fata de occident .
Stie cineva vorba aia cu primul milion ?
La noi nu mai apuca nimeni sa faca primul milion :) Ii dau sclavii europei in cap .
Aia din Europa , marile corporatii au furat de au rupt pana s-au transformat in fete mari .
La noi nu ne lasa sa ridicam capul din norori nimeni . Pentru ca nu trebuie . Sunt firme in Eu care sa ne vanda de toate . De ce sa avem si romani bogati si puternici ?
Probabil statul constient de ceea ce urmeaza incearca sa mai scada din presiunea pusa pe micile firme .
Da, este corect ca ANAF sa nu isi piarda vremea cu evaziuni mici, dar nici nu trebuie lasat "la liber" aceasta problema. Cum comenta cineva inainte, este ca si cum cineva iti fura masina, daca il prinzi iti da masina inapoi, iar el pleaca mai departe fara a fi luat la intrebari de nimeni.
"Orice plângere penală suspendă soluționarea contestației la decizia de impunere. Astfel, dacă un contribuabil se consideră nemulțumit sau abuzat nu are căi de atac pentru că nu poate merge în instanța de contencios administrativ fără o soluție din partea ANAF. Or contestațiile stau suspendate până la o decizie în dosarul penal, situația putând dura câțiva ani. În acest timp, bugetul nu recuperează, parchetele sunt încărcate de sesizări, iar companiile riscă falimentul pentru că le este afectată activitatea"
Cine are impresia ca ANAF-ul nu face abuzuri cand vine in controale sa verifice cate cate procese sunt deschise impotriva lui, si care este procentul de procese pe care statul le pierde. Si sa mai raspunda cum pana mea sa existe target de incasari la amenzi parca ar fi recolta la porumb ?
Stat e si parlament si ANAF, de ce aveti impresia ca unii sunt muma si altii ciuma ?
Romania este o piata complicata in care primeaza preturile mici .
Antreprenorii nu pot respecta toate jdemiile de reguli care nu se aplica diferentiat companiilor mari vs celor mici . Nu pot tine pasul cu preturile inaintate de marii retaileri care importa cantitati mari si in consecinta achizitionate la preturi mici .
In concluzie , astea sunt preturile iar antreprenorii nu vor putea sa le mentina si sa plateasca si taxe .
Iar problema devine una sociala de anvergura . Sunt multi oameni , un contingent serios , de cateva milioane de oameni care invart cate ceva . Si care nu vor sa se angajeze , nu vor sa se conformeze si pentru care UE deja a devenit o povara de nesuportat .
Nu zic sa iesim . Zic sa fim mai fermi pe pozitii si sa le explicam ca la noi lucrurile se vor face altfel decat dicteaza ei .