China s-a declarat pregatita sa faciliteze investitiile straine intr-o serie de sectoare cruciale, printre care turismul si tehnologiile de varf, o modalitate de a contrazice acuzatiile de protectionism dar si de a limita efectele unei hemoragii de capitaluri in afara tarii, scrie AFP.

Restrictiile drastice impuse investitorilor straini ar putea fi relaxate in mod selectiv, a precizat Comisia nationala pentru reforma si dezvoltare, intr-o circulara difuzata miercuri seara.

Puternica agentie de planificare economica a detaliat sectoarele vizate: electronica pentru automobile, bateriile de masini, echipamentele feroviare, prelucrarea produselor agricole, chimie, parcuri de distractie si golf etc.

Companiile straine aveau interdictie sa investeasca in aceste domenii sau se confruntau cu limitari severe.

Presa oficiala saluta joi acest anunt, subliniind necesitatea de a atrage capitaluri si in special tehnologii straine intr-un sector manufacturier care se confrunta cu dificultati - in special noile energii sau vehiculele ecologice.

Constructorul german Daimler tocmai a anuntat la inceputul saptamanii intentia de a construi in China o uzina de baterii si de a produce aici masini electrice.

In total, doar 62 de sectoare figureaza acum pe lista "negativa" a sectoarelor in care investitiile straine sunt limitate sau interzise, fata 95 la inceputul anului.

Analistii cred insa ca aceasta "liberalizare" neasteptata si precipitata se explica in special prin nevoia autoritatilor de a stopa fuga de capitaluri in afara tarii.

Aceasta fuga de capitaluri este alimentata ingrijorarea legata de conjunctura nefavorabila si de alarmanta depreciere a yuanului, astfel incat investitorii prefera sa se refugieze spre plasamentele considerate mai sigure si mai rentabile din strainatate.

Beijingul a apelat masiv la rezervele valutare (care au scazut cu inca 69 de miliarde de dolari in noiembrie) pentru a cumpara yuani si a sustine astfel moneda nationala, afectata de fuga de capitaluri.