Ucraina nationalizeaza de urgenta, in plina noapte, cea mai mare banca privata, PrivatBank
Dupa luni de zvonuri legate de sanatatea institutiei controlate de puternicul oligarh Igor Kolomoiski, in conflict deschis cu autoritatile, si sub presiunea in crestere a creditorilor occidentali de a asana sectorul bancar, guvernul a anuntat in plina noapte ca preia integral capitalul PrivatBank pentru a "garanta functionarea neintrerupta a acestei banci si pentru a salva banii clientilor".
Cateva ore mai tarziu, Petro Poroshenko s-a adresat ucrainenilor pentru a justifica aceasta decizie "fara precedent". "Banca era amenintata, dar si intregul sistem bancar", a explicat el, intr-o inregistrare video.
"De starea acestei banci depinde intreaga situatie economica si financiara a tarii", a subliniat el, reamintind ca banca are clienti "jumatate din populatia adulta si peste jumatate din companiile noastre".
"Pastrati-va calmul", a cerut el deponentilor, promitand conservarea integrala a depozitelor.
Exista in continuare insa riscul de antrenare a unei spirale in cazul in care clientii isi pierd increderea si incep sa isi retraga banii, agravand o situatie financiara deja precara. Acest lucru ar putea antrena o neincredere generalizata cu atat mai mult cu cat semnalele de alarma s-au multiplicat in ultimele luni in ceea ce priveste sectorul ucrainean.
Efectul de domino ar avea efecte dramatice in momentul in care economia tarii isi revine timid dupa mai multi ani de prabusire agravata de razboiul cu pro-rusii din estul industrial.
Unul dintre membrii conducerii PrivatBank, Dmytro Dubilet, a calificat aceste dificultati drept o "profetie auto-realizatoare" ca urmare a unor "atacuri mediatice". "Decizia de a transfera banca sub controlul statului a fost luata cand am inteles ca nu vom putea supravietui acestui atac", a scris el, pe pagina sa de Facebook.
Situatia PrivatBank constituie un subiect exploziv nu doar in ceea ce priveste marimea sa ci si identitatea principalului actionar: miliardarul Igor Kolomoiski, o vreme guvernator al regiunii Dnipropetrovsk inainte de a deveni o tinta a presedintelui Poroshenko in lupta impotriva coruptiei.
Asanarea sectorului bancar face parte din conditiile puse de aliatii occidentali ai Kievului, in frunte cu FMI, pentru mentinerea infuziilor de lichiditati, intarziate in ultimii ani din cauza persistentei coruptiei.
Ucraina spera sa primeasca unda verde de la FMI pentru o transa de 1,3 miliarde de dolari, in noiembrie, in cadrul unui plan de salvare de 17,5 miliarde de dolari semnat in 2015. Dar, la ultima misiune la Kiev, in noiembrie, Fondul a estimat ca tara are nevoie de mai mult timp pentru a realiza conditionalitatile impuse.
Teste de rezistenta realizate recent de banca centrala arata ca, din 39 de institutii, 28 nu avea lichiditatile necesare pentru a supravietui unei eventuale noi crize economice.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Cum vine treaba asta ?
Si cu ajutoarele de miliarde sosite de la UE si SUA ce-au facut vecinii nostrii acum ca sunt democrati si liberali ?
Cand Romania a fost in pragul falimentului in 1999, singurii care au sarit in ajutorul Romaniei au fost fratii Chinezi ( banca nationala a Chinei a depus ca si semnal pt pietele financiare 100 de milioane de $ in trezoreria BNR )
Poate ar fi bine sa nu uitam cine ne-a fost aproape la greu si sa lasam mai moale pupatul in fund !