Presedintele ANAF, Bogdan Stan, a recunoscut joi ca institutia are un deficit de 3.000 de angajati. El a fost intrebat de ziaristi intr-o conferinta de presa la sediul Guvernului daca ANAF isi permite sa renunte la o parte din angajati pentru a-i transforma in consultanti fiscali, asa cum anuntase ieri ministrul Finantelor.

Stan a spus ca ANAF are 25.000 de angajati, cu 3.000 mai putini decat numarul de posturi alocate institutiei. El a mai spus ca in acest moment legislatia le interzice angajatilor Fiscului sa fie concomitent si consultanti fiscali.

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a anuntat miercuri ca guvernul vrea sa introduca din 2018 impozitul pe venitul global al gospodariilor, care va da posibilitatea romanilor sa-si deduca din baza de impozitare diverse cheltuieli. Dar pentru asta e nevoie de consultanti fiscali care, ca in America, sa-i ajute pe cetateni sa-si completeze declaratiile de venit. De unde atatia contabili/consultanti fiscali? Si cine-i va plati?

"ANAF are 30.000 de angajati, o parte vor deveni consultanti fiscali. Mai avem o Camera a Consultantilor Fiscali. E adevarat ca ei dau consultanta in business, dar poate ca in timp vor merge si spre persoane fizice. Noi oferim aceasta posibilitate; daca nu e atractiva, nu e obligatorie", a spus Viorel Stefan.

Cateva ore mai tarziu, la Antena 3, Ministrul de Finante a spus ca va fi nevoie de circa 35 de mii de consultanti fiscali si spera sa atraga personal din domeniul privat oferind venituri tentante in jur de 10 mii de lei. Un consultant ar putea sa asiste in medie 200 de gospodarii.