Profit.ro: Guvernul pregateste impozitarea cu 3% a mostenirilor sau donatiilor care depasesc 100 de mii de euro
Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, acum 4 ani, pentru o lege care stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau pe care le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor, sau actiuni la Fondul Proprietatea.
In prezent, la capitolul "Categorii de venituri supuse impozitului pe venit" din Codul Fiscal este stabilit ca sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie sunt venituri neimpozabile. Guvernul vrea insa ca acestea sa fie neimpozabile in limita sumei de 100.000 de euro. Peste aceasta limita, mostenirile sau donatiile respective vor fi impozitate, ca venit, cu o cota de 3%.
Tot cu 3% ar urma sa fie impozitate, potrivit draftului, veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni, precum si veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre mostenitorii titlurilor de conversie sau ai actiunilor dobandite inainte de prima tranzactionare.
Acelasi impozit ar urma sa fie aplicat si pentru veniturile aferente titlurilor de plata pentru imobile nationalizate. Astazi, in Codul Fiscal este stabilit ca aceste venituri nu sunt impozabile.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Se iau dupa americani si canadieni dar nu tin cont de conditiile din tara aceasta.
In urmatorii ani vor impozita si aerul pe care il respiram, asa poluat cum este el.
FMM!
Chiar nu ati invatat in aproape 30 de ani ca PSD da cu o mana si ia cu doua? Na!
Si daca e vreunul care zice "da, la donatii si mosteniri mari, ca astia au de udne, lasa asa" inseamna ca nu ati inteles nimic. Nu e vorba ca e sau nu e bine sau ca cine are surse mari de bani trebuie sau nu sa fie impozitate. Este vorba ca vor tot aparea taxe si impozite dar cu nume pompoase ca sa ascunda faptul ca sunt taxe.
Ma astept la a doua editie de cel mai vomitator balcon/bloc/fatada unde Firicica va cere taxa de participare.
Asta ati votat, asta veti avea. Diferenta e ca in loc sa fie 102 taxe vor fi mai putine, dar la fel de mari (daca nu si mai mari tinand cont ca bugetul nu va face fata la ce imbecilitati vor face, decat, poate, acoperit de sifonarile firmelor de stat si a fondurilor prin diverse "proiecte" dubioase).
Dar pana la urma daca va primiti banii ca recompensa pt vot, ce va pasa de unde vin sau ce se va intampla cu noi, astia care muncim, nu?
In incheiere, un banc potrivit:
Manifestatie mare, mare. Lumea striga: - Ceausescu, PCR! Ura! Ura! Unul singur, mai amarat, sta mai in spate si nu spune nici un cuvant. Un "om de ordine" se apropie de el si il intreaba: - Ce faci, tovarase, de ce nu strigi ura?
- Sunt ragusit, raspunde cel interpelat, dar ura e aici, in suflet.
Părinții au muncit ca să strângă bani pentru locuința aceea de 100.000 de euro, banii au fost deja impozitați, de ce să mai plătească și moștenitorul?