Citeste atasat documentul de lucru privind Impozitul pe Venitul Global
Cum este definita Gospodaria in document:
1. gospodărie – grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc/nu locuiesc efectiv la același număr cadastral.
2. patrimoniu - totalitatea drepturilor și a obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor mobile și imobile la care se referă aceste drepturi, care aparțin uneia sau mai multor persoane fizice.
Implementarea și administrarea gospodăriei
(1) Gospodăria se constituie prin decizie emisă de organul fiscal competent în baza cererii depuse de către membri săi. Decizia de aprobare/respingere privind implementarea gospodăriei se emite în termen de 60 de zile de la data primirii cererii. Cererea va cuprinde cel puțin numele și prenumele, CNP-ul fiecăruia dintre membri, semnătura acestora, precum și membrul desemnat ca reprezentant al gospodăriei.
(2) Organul fiscal competent va fi notificat de către reprezentantul gospodăriei pentru orice modificare survenită în componența gospodăriei în termen de 30 de zile de la producerea acesteia. Organul fiscal competent va emite în termen de 60 de zile de la primirea notificării decizia de modificare a componenței gospodăriei.
(3) Evidența gospodăriilor implementate se organizează prin ordin al președintelui A.N.A.F
Categoriile de contribuabili:
(1) Următoarele persoane datorează impozitul conform prezentului titlu şi sunt numite în continuare contribuabili:
a) persoana fizică rezidentă, desemnată ca reprezentant al gospodăriei;
b) persoanele fizice nerezidente care desfăşoară o activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România;
c) persoanele fizice nerezidente care desfăşoară activităţi dependente în România;
d) persoanele fizice nerezidente care obţin venituri prevăzute la art. 129.
Potrivit acestui proiect, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor.
Plătitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor au obligația de a determina lunar venitul net lunar pentru fiecare beneficiar de venit, prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaţionale la care România este parte, precum şi, după caz, a contribuţiei individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii
Venitul net anual din activităţi independente se determină prin deducerea din venitul brut anual a cotei forfetare de cheltuieli de 40% aplicată asupra venitului brut și a valorii anuale a cheltuielilor de personal plătite în anul fiscal respectiv.
Venitul brut cuprinde, printre altele, sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii, veniturile sub formă de dobânzi din creanţe comerciale sau din alte creanţe utilizate în legătură cu o activitate independentă sau veniturile înregistrate de casele de marcat cu memorie fiscală, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri în regim de taxi.
Următoarele venituri mai mari decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro se impozitează cu o cotă de 3%:
- (a) veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acţiuni, în condiţiile titlurilor I şi VII din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare;
- (b) veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea, de către moştenitorii titlurilor de conversie sau acţiunilor dobândite înainte de prima tranzacţionare;
- c) veniturile aferente titlurilor de plată obţinute de persoanele îndreptăţite potrivit legii, titularii iniţiali aflaţi în evidenţa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor sau moştenitorii acestora.
Venitul anual global (Vga) se determină la nivelul fiecărei gospodării și reprezintă suma veniturilor/câștigurilor nete/brute, după caz, obținute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepția veniturilor neimpozabile și a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite prevăzute la art. 60.
Determinarea plafonului neimpozabil aferent (Pn) gospodăriei se efectuează pe baza punctajului acordat în funcție de numărul membrilor gospodăriei. Numărul membrilor luat în calcul la stabilirea punctajului aferent gospodăriei este numărul membrilor declarat la data implementării gospodăriei prevăzută la art. 57^2 alin. (1).
(4) Persoană fizică ce a locuit efectiv, în cursul anului, la mai multe numere cadastrale se declară ca membru într-o singură gospodărie potrivit procedurii prevăzute la art. 57^2 alin. (2).
(5) Punctajul (P) alocat gospodăriei este egal cu numărul membrilor gospodăriei plus un punct.
P = număr de puncte +1
Stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodăriei se calculează ca produs între punctajul acordat gospodăriei, 1.000 de lei și 12 luni.
Pn = P x 1.000 lei x 12 luni
Venitul global ajustat se stabilește ca diferență între venitul anual global și plafonul neimpozabil.
Vgaj = Vag – Pn
În situația în care venitul anual global ajustat este negativ (Vgaj<0) gospodăriilor unde se află copii minori, se acordă un sprijin financiar în sumă de 1600 lei/an pentru fiecare copil. Copii care urmează cursurile obligatorii ale învățământului preuniversitar beneficiază de această sumă doar cu condiția ca absențele nemotivate să nu depășească 10% din totalul orelor de curs, în cazul în care urmează.
Impozitul pe venitul anual global (IVG) pe gospodărie se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual global impozabil (Vnai).
IVG = Vnai x 10%
Impozitul anual datorat se comunică de către consultantul fiscal persoanei fizice desemnate din cadrul gospodăriei până la data de 25 mai a anului fiscal următor celui în care s-au realizat veniturile.
Plata impozitului datorat se efectuează în două tranșe, astfel:
- - jumatate din suma datorată la data depunerii declarației de venit global
- - jumatate din suma datorată în termen de 60 de zile de la data depunerii declarației de venit global.
Cu aceleasi beneficii ca si la cardul de sanatate
Acelasi sistem a fost pe vremea lui Adrian Nastase, si cand si-au dat seama ca SISTEMUL DE IMPOZITARE PE TREPTE si CU DEDUCERI era MAI COSTISITOR decat avantajele care le aducea.
Se stie foarte bine, ca acest sistem care a mai fost implementat in anumita varianta, tot de PSD, a fost unul prost si s-a renuntat tocmai din acest motiv.
PROBLEME GRAVE privind acest sistem de "impozit pe gozpodarie":
1) impozitul nu va mai fi retinut la angajator ci salariul BRUT (mai putin CAS, CASS,..) va fi dat in MANA salariatului
Pai... multi nu isi platesc nici intretinerea la timp, sa vedeti ce NU o sa isi plateasca nici IMPOZITUL !
2) Acei 15.000-35.000 de consultanti fiscali VOR MANCA O PAINE din acest impozit colectat - intre 3-5% din suma !
ceea ce inseamna ca acel impozit de 10% sau de 16% colectat NU va fi 0%-10%-16% ci 0%-8%-14% in cel mai bun caz !
Si cine castiga si cine pierde ?
Pai castiga 15.000 membri PSD brusc deveniti Consultanti fiscali (ca doar fiu lu si fiica lu din PSD au nevoie de joburi bine platite)
si pierde BUGETUL de stat al Romaniei
3) In caz de control atat al Consilierilor fiscali cat si a celor 6,2 milioane de clienti, cetateni CUM VA FI FACUT ?
NU VA PUTEA FI FACUT !
La 600.000 de persoane fizice autorizate si firme NU SE POATE FACE azi controlul cu tot ANAF si orice pentru toti si nici macar pentru ceea ce sunt de controlat daramite pentru 6 MILIOANE !
PSD ii doare undeva ca o sa devina un sistem total corupt si mituibil !!!!
MITA scrie peste tot !!
Creezi o lege care creeaza o coada, o nevoie, si atunci ai creat si MITA !
Asta face CANCERUL DE PSD Romaniei !
va rog, nu cenzurati.
4) acesti 0% sub 2000 lei, 10% sub nu se stie inca, 16% pentru restu O SA DEVINA BRUSC 38% PENTRU CEI PESTE 3000 lei venit !
CA SA LOVEASCA IN CEI CARE CASTIGA "MULT" ca sa fie fericit aia saracii, ajustatii sociali alcoolici CA LE DA PUMNU IN GURA celor care "castiga bine" de fapt care muncesc !
Si uite PSD isi asigura PE VIATA cei care se traiesc din FURTUL banilor de la cei care muncesc si care se duc la cei care lenevesc !
Tineti minte filmul cu aia din Iasi, ajutatii sociali care se duc la eventuri de locuri de munca doar ca sa ia ajutoru in continuare !!!
5) pentru aia care cica trebuie ei sa isi plateasca SINGURI impozitu la sfarsitu anului sau la sfarsitul trimestrului, aia care nu reusesc sa isi plateasca nici intretinerea (MUUUULTI, voi poate din Bucuresti nu stiti viata in Focsani, Piatra Neamt, Hunedoara, etc) si NU vor plati
si ghici ce ?
Consultantu fiscal care o sa fie poate un membru PSD mascat, o sa zica BINE MA... TE IERTAM.... dar pupa mana aici si jura credinta prin votu tau pe veci trandafirilor !
BAFTA FRAIERILOR !
VA PAPAT PSD PE VIATA !
Deh... nu ne ducem la vot... dar se duc toate babele si ajutatii.
Adica se vor opri in continuare contributiile,taxele,impozitele (ce se mai opreste acum la angajator ) si pe langa aia se mai aplica asta de 10 % din care poti deduce manichiura si restul?
Deci salariul (deja impozitat) ,la care se aduna alte venituri (chirii, activitati independente...etc) , se scad cheltuielile deductibile, la ce ramane se aplica 10%
La venituri din chirii nu se mai deduc 40% , ci 20% și se adună și cu pensia brutâ și cu salariul net, deci 5.5% se pare că se va aplica la 80% din chirie și la toate veniturile ( dobânzi, dividente, venituri agricole, pariuri )
Aici ar trebui fâcute precizări.
2) Deducerile D, nu pot depăsi 1000 de lei pe an, pe gospodărie!!!!
Aici e marea jecmăneală - deducerile practic nu există - nu se scoate nimic la suprafață ( alte venituri nedeclarate de alții) ci matematic pierzi pt că esti impozitat cu 10% fărâ deduceri, față de înainte cu 16%, dar cu defuceri.
ERA MAI BINE ÎNAINTE!
Sunt doua exceptii:
-votacii PSD care oricum sunt sub limita minima si sunt scutiti
-cei bogati care castiga cel putin 100.000euro platesc doar 3%.(adica fiul lui Dragnea cu fermele lui de porci)
la sfarsitul anului, cetateanul ar urma sa plateasca un impozit aferent tuturor veniturilor incasate in cursul anului (leafa, chirii, castiguri la jocuri de noroc, mosteniri, vanzari de imobile si autoturisme, etc.), venit din care se fac initial niste deduceri (plafonul minim neimpozabil, rca-ul, meditatii copii, etc.).
sunt foarte curios cum va suplini tovarasul dragnea/viorel stefan banii lipsa de la buget, pt. cca. 1,5 ani, pana cand va incasa impozitul de la populatie pe noul sistem.
de asemenea, ma intreb daca au luat in considerare faptul ca romanul cheltuie cat are in buzunar, motiv pt. care atunci cand va trebui sa plateasca impozitul, nu va avea din ce sa-l mai plateasca.
o alta problema, vor fi cozile imense de la ghiseele ANAF, pentru ca ma indoiesc ca vor avea bani si logistica sa implementeze un sistem eficient pentrui achitarea impozitelor (ar trebui macar niste aparate gen ATM)
impozitul pe salariu va fi platit lunar ca si pana cum de angajator (se considera plata anticipata)
in aprilie-mai se va face regularizare pentru anul precedent (poti primi bani inapoi pentru anumite cheltuieli)
ai inteles ceva?
nici eu...
de ce ar declara cineva si ultimul ban? ptr ca pedeapsa in caz contrar va merge pana la privarea de libertate!
ca in Occident.
la salariu e la sursa si atunci la global te impoziteaza de 2 ori?
Daca nu, atunci se ia la sursa din chirii, cu ce deducere?
Dar din pensii? Daca ai pensie, venit din chirii, dividente, dobanzi, se face venitul global net si apoi se ia CASS?
Toate raman la fel cu exceptia impozitului pe venit care va fi MODIFICAT conform acestui proiect de lege (10% in loc de 16%, etc)
Daca lucrezi in IT, te-ai scos: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-21722056-cine-plati-impozitul-venitul-global-cine-scutit.htm
Iar daca esti capabil sa deduci si pentru asigurari private, sala, etc - esti si mai castigat.
Ce relevanță are dacă e progresiv sau fix ?
Iar ne doare de cât și ce plătește vecinul.
acuma e vorba de un draft. vom vedea finalul, daca se va ajunge acolo (desi dragnea da din pinteni de parca ar avea dinamita cu fitilul aprins sub fund).
nu vei plati 16% lunar su inca 10% la sfarsitul anului.
ci vei plati doar 10% (sau cat este in functie de venitul brut anual obtinut).
" în doar trei luni și jumătate, guvernul Grindeanu a îndatorat România cu 4,697 miliarde euro - asta înseamnă aproape 40% din împrumutul semnat cu FMI, la începutul crizei economice"
Romania spre statut de tara africana
Bafta !
"Art. 68
Stabilirea venitului net anual din activități independente
(1) Venitul net anual din activităţi independente se determină prin deducerea din venitul brut anual a cotei forfetare de cheltuieli de 40% aplicată asupra venitului brut și a valorii anuale a cheltuielilor de personal plătite în anul fiscal respectiv."
Asa ca s-a dus cu sistemul real de la PFA unde bagai la cheltuieli ce cheltuieli efective aveai. Acu nu mai deduci cheltuielile ci o cota forfetara de 40%. Asta cel putin la impozit. Ca nu se stie cum se aplica la CAS sau CASS. Adica procentul aferent CAS sau CASS se va aplica la venit net PFA - cheltuieli deductibile sau la 60% din venit net (venit net - cota de 40%).
Cei cu venituri doar din salarii (evident salarii ce depasesc 2000lei/luna si se retine impozit) teoretic ar avea de primit.
impozitul se va plati la sfarsitul anului. tot. nu se va face regularizare (doar nu vrei sa le pui probleme de aritmetica maretilor consilieri fiscali?).
-Deci cardul de sanatate mai mult sta decat merge.
- Abia au reusit sa implementeze ultima cucerire stiintifica la ANAF...plata cu cardul.
- Nu poti obtine aproape nimic online, pentru fiecare prostie trebuie sa ajungi la ghiseu.
Pai bine fa Olguta (citat dintr-un clasic in viata), cum isi va cuantifica badea Cartan tuica la cazan si gainile din gospodarie ca astea fac parte din Patrimoniu.
Nu sunteti in stare sa faceti un drum de tara si credeti ca vor fi consultanti fiscali la sat?
Oamenii pur si simplu vor impozit progresiv ca n-au bani nici de furat nici de pesii si nu stiu cum sa zica.
Pana la urma o sa dea vina pe astia care comentam ca n-au putut sa implementeze frumusete de program.
Si apropos...ce program grandios a avut Dragnea in Teleorman de a ajuns cel mai sarac judet?Sa inteleg ca se merita aplicat la intreaga Romanie.
Inca o situatie tragi-comica: esti PFA si ai nevoie de concediu medical ? Nu-i problema, faci o cerere sa ti se dea dovada de catre Casa de Sanatate cum ca nu ai beneficiat de mai mult de 90 zile concediu in ultimele 6 luni. Lucru usor de verificat ca doar "apare in calculator". Doar ca doamna de la ghiseu iti poate confirma doar verbal. Pentru hartia cu stampila si nr de inregistrare numa buna de dus la doctor dureaza 2-4 saptamani. Ca le permite legea. Prin urmare daca ai bani pusi deoparte stai pe bara fara venit si te rogi sa te faci bine. Daca ai ceva grav si hartia inca iti mai e de folos si dupa o luna ei bine te inseli. Ai nevoie de alta trimitere de la medicul de familie. Iar ala nu iti poate da mai mult de 1 la 3 luni. Asta e un exemplu cras despre felul in care statul mafiot iti refuza un drept elementar pentru care ai contribuit corect. Din pacate perspectiva e de crestere a acestor abuzuri si inechitati create in favoarea functionarimii.
Doar imbecilii astia si-au propus sa reinventeza Apa Calda. Cu glumite demne de "Canal-TV" (RTV).
Maine-poimaine vine si Livache intoxicat cu oua exotice si va debita iarasi ineptii.
Vai de tara asta...
Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;
b) venituri din salarii şi asimilate salariilor, definite conform art. 76;
c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 83;
d) venituri din investiţii, definite conform art. 91;
e) venituri din pensii, definite conform art. 99;
f) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103;
g) venituri din premii şi din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
h) venituri din transferul proprietăţilor imobiliare, definite conform art. 111;
i) venituri din alte surse, definite conform art. 114 şi 117.
Apoi apare surpriza - pct h si i. Parca tocmai au scos impozitul de 3% de pe transferuri imobiliare mai mari de 100k EUR. Acum baga 10% ? La ce valori tranzactioneaza baietii proprietati nu cred ca ramane la valoarea asta. Sau poate daca in normele de aplicare dau gratuitate politicienilor :))
Nu ai timp sa te ocupi de concurenta si sa te perfectionezi in propria ta activitate pentru ca tot timpul statul te tine in sah.Ba se schimba una, ba se schimba alta, ba nu se schimba unele dar se trambiteaza o gramada. Oare cu ce am gresit noi romanii sa dam peste atata incompetenta si iresponsabilitate?!
Sa vii tu sa schimbi Codul Fiscal in fiecare an e ceva incredibil.Fiecare vine cu o idee geniala care nu are cum sa fie prea geniala pentru ca la anul apare alta si mai geniala!
Nu este de ajuns ca tot ce inseamna relatia cu statul necesita cozi, timp, formulare de completat, copii de pe documente atasate (chiar daca ele sunt in arhivele autoritatilor deja...trebuie din nou sa faci copii de pe ele ca sutele de mii de functionarasi doar sa dea cu bifa sa nu oboseasca)?
Mai mult, trebuie sa ma bag in seama si sa intru in taine cu unu' care este consultant fiscal... sa stie tot despre mine... cat castig, pe ce cheltui...
Numai securisme si aberatii din partea unor tembeli din parlament care nu sunt preocupati decat de cum sa isi dezincrimineze infractiunile in codul penal (cum sa fure acoperiti de lege) si de cum sa mai aduca la exasperare lumea cu legile lor idioate...
Meditații, cărți, taxe scolarizare, abonamente la fitnes, proceduri balneare - la anul cellalt și la mulți ani...
Sau de fapt nu asta se dorește?
E un singur nivel, 10%.
Nu!
Probabil vor introduce niste praguri pentru impozitarea veniturilor mari, niste limite, sa zicem de 3 ori salariul mediu pe economie, dupa care impozitul scade sau se plafoneaza.
Si de prevederea aia de poveste, ca veniturile neverificabile nu sunt supuse impozitarii, ce zici? Inseamna oficializarea mitei!
Abia astept sa vad ce traznai mai inventeaza maimutele PSD, ca ne mergea prea bine in RO, trebuia sa se intample ceva rau.
De exemplu, ce se intampla daca cineva plateste mai mult?! In sistemul american statul iti trimite automat inapoi un cec (ce in Romania nu exista) cu valoarea a ceea ce ai platit in plus. In Romania ce faci?! Cerere, ce trebuie aprobata si sustinuta cu adeverinte?!
PSD, habar n-are cum se conduce o tara si v-o arata la fiecare pas !
tampeniile lor de oligofreni, cu scoala facuta pe
scurtatura, la fabricile de cartoane(numite de ei diplome).
contabili si vor completa tabele imbecile,in care,se va
consemna,cu mandrie patriotica,nimicul.Populatia se va ruga sa ploua pentru a creste iarba numai buna de pascut,dupa o planificare "stiintifica"facuta de bolsevicii
din PSD,fost si viitor PCR.Amin!
la prima vedere e evident si pentru bunica faptul ca rata de colectare va scadea semnificativ, birocratia va fi infioratoare, lucrurile se vor complica infinit in loc sa se simplifice.
inteleg ca avem de angajat rubedenii la stat..dar 35.000 sunt cam multe rubedenii.
apoi nu putem sa ne uitam in alte curti ca niste gaini bete (vezi olguta) si sa copiem peste noapte niste sisteme care merg in anumite tari in care oamenii sunt educati, alfabetizati, au sisteme foarte bine puse la punct, imbunatatite in zeci de ani, exista disciplina fiscal.
ce s evrea acum e ceva pe genunchi care va arunca si mai tare tara in haos coroborat cu o crestere enorma a salariilor din aparatul de stat.
Pentru atribuirea calităţii de Consultant Fiscal, persoanele fizice trebuie sa promoveze un examen care se organizează de Camera Consultanţilor Fiscali in baza unui regulament aprobat de Consiliul Superior si publicat in Monitorul Oficial Partea I.
In vederea inscrierii la examen cadidaţii persoane fizice sunt obligate să indeplinească cumulativ urmatoarele condiţii:
a) să fie licențiați ai unei facultăți cu profil economic;
b) să aibă o experiență profesională de minimum 5 ani, dintre care minimum 3 ani în una sau mai multe dintre următoarele activități:
b1) elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislației fiscale;
b2) administrare fiscală;
b3) elaborarea sau aplicarea reglementărilor contabile;
b4) activitate financiar-contabilă;
b5) activitate didactică universitară în domeniul finanțelor publice, fiscalitate, politici fiscale și bugetare, contabilitate financiară, finanțele instituțiilor publice;
b6) activitate de consultant fiscal asistent;
c) să nu aibă antecedente penale pentru săvârșirea unor infracțiuni sancționate de legile fiscale, financiar-contabile, vamale, cele care privesc disciplina financiară, precum și alte infracțiuni în legătură cu exercitarea activităților prevăzute la lit. b);
d) să aibă capacitate deplină de exercițiu;
e) să fie apți din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei.
Avand in vedere ca fabricile de diplome au produs sute de mii de absolventi semi-analfabeti ai facultatilor cu profil economic, banuiesc ca nu va fi o problema sa le mai dea inca un certificat la mana, contra-cost, evident, pt.ca dezastrul sa fie complet.
Bre, astia s-au tampit rau de tot la cap - este mama si tatal birocratiei si al Prostiei!!!!
Incredibil!.
Un scenariu : un fruntas al satului va putea inscrie in gospodaria lui pe toti asistatii sociali din împrejurimi ... nu va profita de pe urma lor asa încât, înloc sa plateasca impozit va primi si ceva ajutor de stat? (valabil si pentru clanurile de rromi unde un bulibasa bogat va inscrie in "gospodaria" lui multi tigani saraci).
Îmi amintesc o lege de data recenta cu efect contrar: ex-presedintele Frantei oferea 300 de euro oricarui cetatean de etnie rroma pentru a se întoarce în România. Ce s-a petrecut atunci? S-au creat retele întregi de exportat rromi în Franta pentru a culege bani pe întoarcerea lor. Si nu s-a mai putut face nimic, pâna nu s-a renuntat la acea lege.
Extrapolând, personal cred ca acest experiment al PSD ului va fi unul foare costisitor si va avea efecte contrare scopului declarat.
intr-o tara in care sunt milioane de analfabeti si sfertodocti o asemenea tampenie nu se va putea aplica niciodata