Ministrul Finantelor: De anul viitor raman doar doua contributii: CAS si CASS, in sarcina angajatului / Sarcina fiscala pentru activitati independente creste cu 25%
Astfel, de la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor fi reduse la 35%, de la 39,25% si vor fi datorate exclusiv de angajat.
"Modificam sarcina fiscala a obligatiilor privind contributiile sociale datorate de angajat si angajator, in sensul preluarii in totalitate de catre angajat. De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS si CASS in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente. Respectiv CAS-ul se va plati fie la bugetul asigurarilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel putin egala salariului minim pe economie. CASS-ul se va plati la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numarul de activitati desfasurate", a declarat, pentru capital.ro, ministrul Finantelor.
Acest lucru va aduce o majorare a sumelor minime datorate la stat cu 25% si eliminarea plafoanelor maximale de plata pentru activitati independente.
Astazi, baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in anul pentru care se efectueaza definitivarea contributiei,mai mare decat echivalentul de cinci ori acest castig, arata capital.ro.
De asemenea, angajatorul nu va mai datora nimic la stat pentru angajat, insa va retine la sursa obligatiile angajatului si le va vira la bugetul de stat.

Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Din culisele ședinței Coaliției / Ce și-au reproșat PNL și USR în spatele ușilor închise / UDMR, nemulțumită de Stelian Ion
Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
Deci ce obligatii mai are angajatorul ? Spuneti clar.
Cam ce propunea Biris acum un an... brutul sa reprezinte de fapt costul total si sa se retina din el angajatului.
Un masura buna. Sa stie cei 5.4M de angajati cam cati bani se duc din cat produc la stat.
S-au mai isterizat sfertodocti comentatori si pe aici ca se maresc impozitele si vai saracul angajat la stapanul de sclavi. Astia habar n-au ca de fapt nu pierd nimic, se renunta la struto-camila de care spuneai si, cu ocazia asta, afla si ei cam cat il costa pe raul de patron un loc de munca.
Vor sa nu se mai plateasca CAS si CASS datorat de firma ci doar cel datorat de angajat.
Asta mi se pare foarte bine. Faptul ca firma mai plateste CAS si CASS separat e o tampenie imensa si NU exista la nicio tara civilizata. Firma NU este ceva fizic, asa ca NU are nevoie de sanatate si pensie.
Problema e ca asa modificare a propus si Gabriel Biris, pentru care a fost dat afara de la minister.
Sa inteleg ca din 2018 eu personal voi plati aceste contributii??
Cu reducerea poverii de la 39.5% la 35% ce este?
Din el se scad apoi contributiile datorate de angajat (5,5% CASS, 10,5% CAS, 0,5% somaj) si impozitul pe salariu. Dupa aceste scaderi, ramane netul pe care il primeste efectiv omul pe card sau cash.
Pe langa astea, firma (nu salariatul) mai plateste si contributile angajatorului (15,8% CAS, 5.2% CASS, 0.5% somaj, 0.85% FNUASS, 0.25% fond garantare creante salariale, plus intr-o cota variabila - cam 1% - fondul de risc si accidente).
Daca aceste contributii ale angajatorului vor fi trecute in sarcina angajatului, atunci automat salariul net (primit efectiv) se va diminua, in conditiile in care brutul (cel inscris in contractul de munca) va ramane constant.
Pentru a nu diminua drastic veniturile salariatilor, probabil se va recurge la obligarea prin lege a firmelor private ca incepand cu 1 ianuarie 2018 sa modifice toate contractele de munca, prin majorarea salariului brut (tarifar, cum se numea candva), in asa fel incat netul sa ramana oarecum constant.
Vad ca oamenii acestia par decisi sa schimbe din temelii intregul sistem fiscal. Sper ca si-au facut bine calculele. Pentru ca daca nu si le-au facut si dau gres, atunci vom fi cu totii in ... pana la gat !!!
Daca nu se confirma cele de mai sus, singurul lucru cert va fi o dinamica accentuata pe piata fortei de munca, pentru cateva luni bune.
acum, fiscul vrea ca tot CAS si CASS sa fie retinut doar de la angajat, adica sa nu mai platesti 10,5% si 5,5% ci 39,5% per total.
asta ar implica o crestere aparenta a salariului brut.
nu vei mai avea 1500 brut ci in jur de 2100 lei.
sa te tii ce se vor mai lauda tovarasii cu cresterea salariala, care va fi de fapt un bluf.
Horicine ie dah vina, ea nu plateshte nimica, ca ia trebuie duar sa primeaaaascaaa !!!!
Huuuuuuoooo oricineee !!!
"Ne mai da-ti ceva , s-au ramanem cu ce am furat ?!?!?"
HHHHUUUUUOOOO !!!!!!!!
CAS/pensie 26,3%
CASS/sanatate 10.7%
Somaj 1%
FNUSASS 0.85
fond risc + creante 0.65
Daca toate astea trec in sarcina angajatului adica a brutului atunci la 1 ianuarie 2018 vom avea 5.4M contracte de munca schimbate cu noi bruturi marite.
mai pe scurt sa intelegem si noi.
Ma intereseaza un lucru: e important sa-mi permita sa platesc contributia la pensii la stat, sa nu ma oblige sa o platesc la privat. De fapt, banii pt pensia privata inteleg ca intra in fonduri de investitii, care pot sa aiba randament pozitiv, sau nu (amintiti-va povestea cu Cristian Sima). Macar daca platesti la stat ai o creanta impotriva acestuia și chiar daca nu o sa-ti poata plati o pensie la batranete macar il dai in judecata si iti da o casa, o cladire, ceva, de banii aia. Pe cand banii pierduti (in mod legal) la privat nu ai cum sa-i recuperezi (mai ales ca firmele de asigurari mai dau si faliment, dupa cum ati vazut, si nu numai in Romania, ci si la case mai mari). Asa vad lucrurile.
Se vede clar că e o măsură excelentă (și tocmai de-aia sunt sceptic că se va implementa vreodată) chiar din comentarii, de unde se vede că mai nimeni nu știe cât sunt costurile aferente salarizării și cât se plătește, de fapt, la stat: cam de 2.5 ori față de cât e pe fluturaș.
- angajatul plateste taxe si impozite 565 lei deci in mana ia doar 1435 lei
- pe langa angajat si angajatorul plateste separat niste taxe 455 lei
Angajatorul plateste lunar taxele proprii si taxele angajatului: 565 + 455 = 1020 lei.
Deci pentru a plati un salariu net de 1435 lei, angajatorul cheltuie 2455 lei.
http://www.calculator-salarii.ro/2000-brut-calcul-salariu-net/
La salar platesti aproximativ 50%, din ce ramane platesti TVA 20%, si ai in plus: taxe de drum, de benzina, impozit la masina / imobil / teren, taxa la vanzare / cumparare imobil, taxe de poluare, asigurare obligatorie imobil si alte o gramada de taxe.
Teapa bugetarilor. Netul la bruturile alea va fi mai mic decat credeati voi. HA HA
O sa incurce si angajatul si angajatorul. O sa incurce pe toata lume mai ales ca Fiscul nu e in stare sa gestioneze un asemenea proiect.
daca ar fi doar asta + reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% ar fi grozav
insa PSD-istii vor sa bage si tampenia cu impozitul pe gospodarie + deduceri.... aia va creea sigur haos total
În schimb, impozitul pe gospodărie este o inepție preluată „după ureche” de la yankei, unde nu există impunerea la sursă și fiecare cetățean trebuie să piardă zile întregi pentru a-și calcula taxele. Unii mai creativ decât alții. Eu zic că ar fi mai bine ca PSDul să preia idei de la Rusia, dacă tot se dă anti-Soros. De pildă, păstrarea cotei unice și reducerea ei la 13%.
Crezi ca pe angajator il intereseaza cum sunt denumite cheltuielile sociale? Indiferent daca sunt etichetate 'ale angajatului' sau 'ale angajatorului', tot de existenta angajatului sunt generate.
Nici un angajator n-o sa decida sa ia un angajat nou luand in considerare doar salariul brut, ci toate cheltuielile generate de acesta.
Exemplu simplu pentru RO, la ora asta:
Salariu brut 2000 RON
Salariu net 1435 RON
Cheltuieli totale (inclusiv contributiile angajatorului) 2460 RON.
Taxe pe fluturas: 565 RON
Taxe ascunse: 460 RON
Taxe totale: 1025 RON
Ca angajat vezi 2000->1435, dar angajatorul va calcula cu 2460 daca isi permite sa mai aduca un om...
Nu vad dece s-ar "incurca" cineva cand, in loc sa plateasca CAS si CASS in doua etape, cu doua procenta, va face acest lucru unitar.
Deci, ce sa alegem? 45% (impozit + CASS + CAS) ca angajat sau 1% ca patron de SRL? E grea decizia....
Cu 400 lei iti faci SRL. Un contabil de 200 lei pe luna si aia e.
"Art. 92^1
Venituri scutite
Veniturile din dividende sunt scutite de la plata impozitului pe venit."
Sursa: http://m.hotnews.ro/stire/21721924
http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2017-04-19-21721894-0-impozitul-venitul-global-draft-ministerul-finantelor.doc
Marim astronomic salariile bugetarilor dar trecem CAS si CASS in sarcina angajatiolor fara prag maximal astfel incat netul sa fie aproximativ la fel (ce plasa iau astia...)
Privatii sa se descurce...daca patronii maresc brutul bine daca nu asta e.
Peste tot aducem impozitul pe gospodarie si le punem la fraieri si impozit global pe care o sa-l schimbam in impozit progresiv.
Se mai minuneaza cineva de ce Teleormanul e unul dintre cele mai sarace judete din tara? Cu unul dintre cele mai mari procente de asistati social?
Cam asa arata reteta de succes.
O consecinta in favoarea angajatului e urmatoarea:
Taxele de pe fluturas, platite prin "retinere la sursa", trebuie platite imediat de catre angajator si consecintele pentru firma daca nu le platesti sunt destul de nasoale.
Taxele care nu apar pe fluturas se mai amanau, era mai putin grav pentru firma sa le intarzie la plata. Ca urmare puteai sa te trezesti ca nu ai o parte (aia invizibila) din contributiile tale platite dupa nu'sh cata vreme.
Daca toate taxele se muta pe retinere la sursa, situatia de mai sus nu se mai intampla, si nu mai poti sa te trezesti ca ai lucrat 3 ani, firma s-a inchis si tu ai juma din contributii neplatite...
Ai cumva impresia ca majoritatea salariatilor romani au fost olimpici la mate si fac logaritmi cu taxele de pe fluturas?