Ministrul Finantelor: De anul viitor raman doar doua contributii: CAS si CASS, in sarcina angajatului / Sarcina fiscala pentru activitati independente creste cu 25%

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 21 aprilie 2017, 16:12 Economie | Finanţe


Viorel Stefan
Foto: Agerpres
Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat vineri, pentru capital.ro, ca, incepand cu anul viitor, vor exista doar doua contributii, respectiv CAS si CASS, care vor fi trecute in sarcina exclusiva a angajatului.

Astfel, de la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor fi reduse la 35%, de la 39,25% si vor fi datorate exclusiv de angajat.

"Modificam sarcina fiscala a obligatiilor privind contributiile sociale datorate de angajat si angajator, in sensul preluarii in totalitate de catre angajat. De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS si CASS in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente. Respectiv CAS-ul se va plati fie la bugetul asigurarilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel putin egala salariului minim pe economie. CASS-ul se va plati la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numarul de activitati desfasurate", a declarat, pentru capital.ro, ministrul Finantelor.

Acest lucru va aduce o majorare a sumelor minime datorate la stat cu 25% si eliminarea plafoanelor maximale de plata pentru activitati independente.

Astazi, baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in anul pentru care se efectueaza definitivarea contributiei,mai mare decat echivalentul de cinci ori acest castig, arata capital.ro.

De asemenea, angajatorul nu va mai datora nimic la stat pentru angajat, insa va retine la sursa obligatiile angajatului si le va vira la bugetul de stat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30601 vizualizari

 • +14 (26 voturi)    
  Pai cum? (Vineri, 21 aprilie 2017, 16:29)

  mircea_cjn [utilizator]

  " angajatorul nu va mai datora nimic la stat pentru angajat, insa va retine la sursa obligatiile angajatorului si le va vira la bugetul de stat."

  Deci ce obligatii mai are angajatorul ? Spuneti clar.
  • +16 (22 voturi)    
   adica nu cum e acum.... (Vineri, 21 aprilie 2017, 17:11)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   Unde salariul brut e o struto camila pentru ca angajatul primeste mult mai putin (brut- impozite = netul) si angajatorul plateste mult mai mult (brut+ alte impozite = costul total).

   Cam ce propunea Biris acum un an... brutul sa reprezinte de fapt costul total si sa se retina din el angajatului.

   Un masura buna. Sa stie cei 5.4M de angajati cam cati bani se duc din cat produc la stat.
   • +10 (14 voturi)    
    corect (Vineri, 21 aprilie 2017, 21:21)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

    Biris si-a luat-o aiurea la faza aia, atacat, culmea, de pesedisti.
    S-au mai isterizat sfertodocti comentatori si pe aici ca se maresc impozitele si vai saracul angajat la stapanul de sclavi. Astia habar n-au ca de fapt nu pierd nimic, se renunta la struto-camila de care spuneai si, cu ocazia asta, afla si ei cam cat il costa pe raul de patron un loc de munca.
    • +1 (5 voturi)    
     biris (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 8:34)

     Stapanu [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     a luat-o-n freza pentru ca guvernul tehnocrat (ciolos) n-a vrut sa-si asocieze atata cat a fost, reputatia, cu amnistia fiscala en-gross strecurata discret de acelasi biris
     • 0 (4 voturi)    
      N-a strecurat-o deloc, a fost clar spusa (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 11:16)

      bdbd [utilizator] i-a raspuns lui Stapanu

      de la inceput, sumele urmau oricum sa fie impozitate si reprezenta un punct de cotitura de la care sa ai cum sa faci comparatii intre ce se declara si ce e in realitate, pentru toti.
      • 0 (2 voturi)    
       nu, nu, (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 20:00)

       Stapanu [utilizator] i-a raspuns lui bdbd

       asta-i un argument de invaluire/ amestecam merele cu perele, ceea ce a facut si birish
       • +2 (2 voturi)    
        Oooo, Doamne! (Duminică, 23 aprilie 2017, 20:27)

        bdbd [utilizator] i-a raspuns lui Stapanu

        a iesit in conferinte de presa si a vorbit de subiectul asta, clar si lamurit, de mai multe ori, argumentand cu exemple ce si cum. Cred ca nu stiti ce vorbiti sau sunteti troll psd-ist, alta nu mai e!
       • 0 (0 voturi)    
        abia ca astia de acum fac amnistie (Marţi, 25 aprilie 2017, 22:57)

        bdbd [utilizator] i-a raspuns lui Stapanu

        Hai ia de aici, sa vezi deosebirea! http://partidulpromite.ro/noul-cod-fiscal-modurile-prin-care-psd-albeste-veniturile-din-surse-care-nu-pot-fi-identificate-si-suma-infima-pe-care-a-recuperat-o-anaf-in-2016/
    • +9 (9 voturi)    
     oricum daca e de la anu' nu se aplica (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 9:51)

     rov [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     pentru ca pana atunci ori nu mai e pesedeu', ori nu mai ramane nimic de Romania...
  • -6 (8 voturi)    
   venituri la sursa (Vineri, 21 aprilie 2017, 17:37)

   PanaitCristian [anonim] i-a raspuns lui mircea_cjn

   Probabil se refera la impozitul pe venituri din alte surse conform art. 114 cod fiscal
  • +5 (7 voturi)    
   Rezumat (Vineri, 21 aprilie 2017, 17:42)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   In momentul acesta angajatul plateste: impozit, cas, cass si angajatorul inca niste cas si cass (plus inca cateva lucruri mici, fond de somaj, accidente, etc). Ce vor sa faca e sa unifice cas si cass la angajat asa incat angajatorul nu mai are nici o obligatie proprie legata de aceste taxe. Ca si pana acum angajatorul va putea plati in numele angajatului taxele si impozitul. Daca vrea, un angajat poate sa nu foloseasca aceasta facilitate si poate plati direct taxele si impozitul la anaf.
  • +14 (18 voturi)    
   orice angajator plateste si el cas si cass (Vineri, 21 aprilie 2017, 18:04)

   raduteleaga [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   in prezent firma plateste pe langa CAS si CASS pentru angajat, mai plateste in plus inca un CAS si CASS datorat de firma.
   Vor sa nu se mai plateasca CAS si CASS datorat de firma ci doar cel datorat de angajat.
   Asta mi se pare foarte bine. Faptul ca firma mai plateste CAS si CASS separat e o tampenie imensa si NU exista la nicio tara civilizata. Firma NU este ceva fizic, asa ca NU are nevoie de sanatate si pensie.
   Problema e ca asa modificare a propus si Gabriel Biris, pentru care a fost dat afara de la minister.
 • +18 (26 voturi)    
  nu se maresc impozitele!!! (Vineri, 21 aprilie 2017, 16:30)

  tropotaru [utilizator]

  ci doar sarcinile fiscale.
  • -3 (9 voturi)    
   eu inteleg ca noi, salariatii, (Vineri, 21 aprilie 2017, 16:51)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   platim acum CAS (10.5%), CASS(5.5%) si somaj (0.5%) pe care angajatorul ii retine din salariul nostru brut si ii vireaza la stat.
   Sa inteleg ca din 2018 eu personal voi plati aceste contributii??
   Cu reducerea poverii de la 39.5% la 35% ce este?
   • +17 (19 voturi)    
    Ce inteleg eu (Vineri, 21 aprilie 2017, 18:29)

    motanul_gri [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Salariul inscris pe contractul de munca este brutul, Acesta se modifica doar prin act aditional la contractul de munca, in urma unei eventuale negocieri.
    Din el se scad apoi contributiile datorate de angajat (5,5% CASS, 10,5% CAS, 0,5% somaj) si impozitul pe salariu. Dupa aceste scaderi, ramane netul pe care il primeste efectiv omul pe card sau cash.

    Pe langa astea, firma (nu salariatul) mai plateste si contributile angajatorului (15,8% CAS, 5.2% CASS, 0.5% somaj, 0.85% FNUASS, 0.25% fond garantare creante salariale, plus intr-o cota variabila - cam 1% - fondul de risc si accidente).

    Daca aceste contributii ale angajatorului vor fi trecute in sarcina angajatului, atunci automat salariul net (primit efectiv) se va diminua, in conditiile in care brutul (cel inscris in contractul de munca) va ramane constant.

    Pentru a nu diminua drastic veniturile salariatilor, probabil se va recurge la obligarea prin lege a firmelor private ca incepand cu 1 ianuarie 2018 sa modifice toate contractele de munca, prin majorarea salariului brut (tarifar, cum se numea candva), in asa fel incat netul sa ramana oarecum constant.

    Vad ca oamenii acestia par decisi sa schimbe din temelii intregul sistem fiscal. Sper ca si-au facut bine calculele. Pentru ca daca nu si le-au facut si dau gres, atunci vom fi cu totii in ... pana la gat !!!
    • +1 (1 vot)    
     Pura speculatie (Luni, 24 aprilie 2017, 22:10)

     Saturn [utilizator] i-a raspuns lui motanul_gri

     Ati primit un + de la mine, dar personal nu contez pe afirmatia dumneavoastra: '...probabil se va recurge la obligarea prin lege a firmelor private ca incepand cu 1 ianuarie 2018 sa modifice toate contractele de munca, prin majorarea salariului brut ... in asa fel incat netul sa ramana oarecum constant.' Pura speculatie.

     Daca nu se confirma cele de mai sus, singurul lucru cert va fi o dinamica accentuata pe piata fortei de munca, pentru cateva luni bune.
   • +14 (14 voturi)    
    si (Vineri, 21 aprilie 2017, 18:33)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    angajatorul platea niste procente la CAS si CASS.
    acum, fiscul vrea ca tot CAS si CASS sa fie retinut doar de la angajat, adica sa nu mai platesti 10,5% si 5,5% ci 39,5% per total.
    asta ar implica o crestere aparenta a salariului brut.
    nu vei mai avea 1500 brut ci in jur de 2100 lei.
    sa te tii ce se vor mai lauda tovarasii cu cresterea salariala, care va fi de fapt un bluf.
    • +2 (2 voturi)    
     acum inteleg ce vor sa faca: (Luni, 24 aprilie 2017, 9:52)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     sa ma oblige pe mine, ca salariat, sa platesc si partea de CAS si CASS pe care o platea angajatorul....doar ca asta va duce la o scadere a salariului net pe care il voi lua (pt ca platesc si CAS-ul mei si pe al angajatoului)..si nu imi convine. daca nu se va mari brutul, o luam toti in freza (si bugetari si privati)
 • +14 (22 voturi)    
  Floricica dansatoarea (Vineri, 21 aprilie 2017, 16:32)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  va fi prima la HUUUUOOOOOO !!!!!!

  Horicine ie dah vina, ea nu plateshte nimica, ca ia trebuie duar sa primeaaaascaaa !!!!

  Huuuuuuoooo oricineee !!!

  "Ne mai da-ti ceva , s-au ramanem cu ce am furat ?!?!?"


  HHHHUUUUUOOOO !!!!!!!!
 • -4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 aprilie 2017, 16:38)

  [anonim]

 • +3 (11 voturi)    
  Superb (Vineri, 21 aprilie 2017, 17:17)

  Adri4n [utilizator]

  cat va fi salarium minim net conform noii logici daca brutul nu se mareste sa acopere diferenta?
 • +11 (21 voturi)    
  Socialistii-Trantori (Vineri, 21 aprilie 2017, 17:19)

  NOvidiu [utilizator]

  Socialistii nu stiu sa traiasca decat cu mana in buzunarul celor ce produc valoare.
 • +13 (15 voturi)    
  de unde vin cei 39% (Vineri, 21 aprilie 2017, 17:23)

  t4v1 [utilizator]

  39,25% sunt de fapt toate taxele platite de angajat/angajator la brut mai putin impozitul pe venit adica:

  CAS/pensie 26,3%
  CASS/sanatate 10.7%
  Somaj 1%
  FNUSASS 0.85
  fond risc + creante 0.65

  Daca toate astea trec in sarcina angajatului adica a brutului atunci la 1 ianuarie 2018 vom avea 5.4M contracte de munca schimbate cu noi bruturi marite.
  • +1 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 aprilie 2017, 18:30)

   [anonim] i-a raspuns lui t4v1

 • 0 (16 voturi)    
  Adica (Vineri, 21 aprilie 2017, 18:11)

  Casargoz [utilizator]

  Scad salariile in privat :)
  mai pe scurt sa intelegem si noi.
 • -1 (5 voturi)    
  baza de calcul CAS (Vineri, 21 aprilie 2017, 18:16)

  benicio [utilizator]

  La activitati independente, baza de calcul nu mai e de un an 35% din salariul mediu brut, ci este venitul net realizat. Deci nu se mareste nici o sarcina fiscala cu 25%, ea s-a marit la inceputul lui 2016. Nu mai alarmati lumea degeaba.
 • -4 (14 voturi)    
  pensie (Vineri, 21 aprilie 2017, 18:29)

  Nu_stiu [utilizator]

  Eu sunt PFA și platesc deja la stat CAS=26,3%, CASS=5,5% și impozit = 16%. Astept sa vad exact cum imi va creste povara fiscala cu 25%, daca ajung sa dau la stat 3 sferturi din ce castig.

  Ma intereseaza un lucru: e important sa-mi permita sa platesc contributia la pensii la stat, sa nu ma oblige sa o platesc la privat. De fapt, banii pt pensia privata inteleg ca intra in fonduri de investitii, care pot sa aiba randament pozitiv, sau nu (amintiti-va povestea cu Cristian Sima). Macar daca platesti la stat ai o creanta impotriva acestuia și chiar daca nu o sa-ti poata plati o pensie la batranete macar il dai in judecata si iti da o casa, o cladire, ceva, de banii aia. Pe cand banii pierduti (in mod legal) la privat nu ai cum sa-i recuperezi (mai ales ca firmele de asigurari mai dau si faliment, dupa cum ati vazut, si nu numai in Romania, ci si la case mai mari). Asa vad lucrurile.
  • +4 (8 voturi)    
   3/4 din câștig.. (Vineri, 21 aprilie 2017, 19:37)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Nu_stiu

   Chiar mai mult. Ciuma Rosie de unde sa aiba bani de furat?
 • +3 (7 voturi)    
  Săracu' Biriș.... (Vineri, 21 aprilie 2017, 18:29)

  fdaniel [utilizator]

  Ar putea să-i facă măcar o dedicație muzicală, ceva, lui Biriș că atâtea șuturi și-a luat pe tema asta săracul de el ....

  Se vede clar că e o măsură excelentă (și tocmai de-aia sunt sceptic că se va implementa vreodată) chiar din comentarii, de unde se vede că mai nimeni nu știe cât sunt costurile aferente salarizării și cât se plătește, de fapt, la stat: cam de 2.5 ori față de cât e pe fluturaș.
  • +9 (9 voturi)    
   stii tu ceva (Vineri, 21 aprilie 2017, 19:45)

   un.critic [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   La salariul brut de 2000 lei

   - angajatul plateste taxe si impozite 565 lei deci in mana ia doar 1435 lei
   - pe langa angajat si angajatorul plateste separat niste taxe 455 lei

   Angajatorul plateste lunar taxele proprii si taxele angajatului: 565 + 455 = 1020 lei.

   Deci pentru a plati un salariu net de 1435 lei, angajatorul cheltuie 2455 lei.

   http://www.calculator-salarii.ro/2000-brut-calcul-salariu-net/
  • +3 (3 voturi)    
   de unde 2.5 ori (Vineri, 21 aprilie 2017, 20:06)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Este vorba de 1.8 ori din salariul net....nu?
  • +4 (4 voturi)    
   Are dreptate (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 9:47)

   luxian [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Daca stai sa aduni tot ce platesti la stat, ar veni cam 70% din venit.
   La salar platesti aproximativ 50%, din ce ramane platesti TVA 20%, si ai in plus: taxe de drum, de benzina, impozit la masina / imobil / teren, taxa la vanzare / cumparare imobil, taxe de poluare, asigurare obligatorie imobil si alte o gramada de taxe.
 • +15 (17 voturi)    
  Mai tineti minte salarizarea unitara? (Vineri, 21 aprilie 2017, 18:36)

  Adri4n [utilizator]

  aia cu bruturi consistente.

  Teapa bugetarilor. Netul la bruturile alea va fi mai mic decat credeati voi. HA HA
  • +4 (6 voturi)    
   :) (Vineri, 21 aprilie 2017, 19:31)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

   Buna observatia!
  • +2 (2 voturi)    
   Yep. Măriri din pix. (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 12:38)

   ouyang [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

   În mână vor fi la fel :)
 • +1 (19 voturi)    
  Reforma fiscala in stil romanesc (Vineri, 21 aprilie 2017, 18:45)

  Ion Pop de Popa Popesti [utilizator]

  Aceasta reforma fiscala nu este si nu va fi in sprijinul cuiva.
  O sa incurce si angajatul si angajatorul. O sa incurce pe toata lume mai ales ca Fiscul nu e in stare sa gestioneze un asemenea proiect.
  • +7 (9 voturi)    
   e o simplificare (Vineri, 21 aprilie 2017, 19:50)

   un.critic [utilizator] i-a raspuns lui Ion Pop de Popa Popesti

   ce se spune in articol e o simplificare clara

   daca ar fi doar asta + reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% ar fi grozav

   insa PSD-istii vor sa bage si tampenia cu impozitul pe gospodarie + deduceri.... aia va creea sigur haos total
   • +3 (9 voturi)    
    Așa este (Vineri, 21 aprilie 2017, 23:55)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui un.critic

    Chiar discutând cu un contabil acum câteva luni, am ajuns amândoi la concluzia că ar fi mult mai bine ca CASS și CAS să fie plătite fie de angajator, fie de agajat, dar nu de către ambii ca acum. E un sistem mai simplu, deci mai bun. În Rusia de exemplu, angajatorul suportă toate cheltuielile sociale.

    În schimb, impozitul pe gospodărie este o inepție preluată „după ureche” de la yankei, unde nu există impunerea la sursă și fiecare cetățean trebuie să piardă zile întregi pentru a-și calcula taxele. Unii mai creativ decât alții. Eu zic că ar fi mai bine ca PSDul să preia idei de la Rusia, dacă tot se dă anti-Soros. De pildă, păstrarea cotei unice și reducerea ei la 13%.
    • -1 (3 voturi)    
     De ce? (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 9:38)

     hanzo [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     De ce nu te muti in Rusia "prietene" postac, iubitor de PSD??
    • +4 (4 voturi)    
     In Rusia eh? (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 10:42)

     gugurila [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     [quote]În Rusia de exemplu, angajatorul suportă toate cheltuielile sociale.[/quote]

     Crezi ca pe angajator il intereseaza cum sunt denumite cheltuielile sociale? Indiferent daca sunt etichetate 'ale angajatului' sau 'ale angajatorului', tot de existenta angajatului sunt generate.

     Nici un angajator n-o sa decida sa ia un angajat nou luand in considerare doar salariul brut, ci toate cheltuielile generate de acesta.

     Exemplu simplu pentru RO, la ora asta:
     Salariu brut 2000 RON
     Salariu net 1435 RON
     Cheltuieli totale (inclusiv contributiile angajatorului) 2460 RON.
     Taxe pe fluturas: 565 RON
     Taxe ascunse: 460 RON
     Taxe totale: 1025 RON

     Ca angajat vezi 2000->1435, dar angajatorul va calcula cu 2460 daca isi permite sa mai aduca un om...
  • -2 (10 voturi)    
   Este o masura exceptionala (Vineri, 21 aprilie 2017, 19:59)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui Ion Pop de Popa Popesti

   E X C E P T I O N A L A !!

   Nu vad dece s-ar "incurca" cineva cand, in loc sa plateasca CAS si CASS in doua etape, cu doua procenta, va face acest lucru unitar.
 • +4 (4 voturi)    
  De la Dracula Park incoace PSD-ul a inregistrat (Vineri, 21 aprilie 2017, 20:37)

  ty [utilizator]

  doar succesuri . . . .
 • +1 (5 voturi)    
  Solutia de optimizare = angajatii sa-si faca SRL (Vineri, 21 aprilie 2017, 22:40)

  Nahgfa [utilizator]

  Daca asa stau lucrurile si angatii tre sa plateasca mai mult (adica si partea care pana acum era platita de angajator), deci 35% CASS si CAS si 10% impozit = 45%, asta te cam obliga sa-ti faci SRL in loc de angajat si sa faci contract de prestari servicii pe SRL cu angajatorul si asa o sa ai 0% CASS si CAS (ca nu te angajezi in SRL-ul tau), 1% impozit pe SRL si 0% impozit pe dividende cand iti treci banii de pe SRL-ul tau pe tine ca PF.

  Deci, ce sa alegem? 45% (impozit + CASS + CAS) ca angajat sau 1% ca patron de SRL? E grea decizia....

  Cu 400 lei iti faci SRL. Un contabil de 200 lei pe luna si aia e.
  • 0 (0 voturi)    
   Dividendele sunt venit pe gospodarie (Duminică, 23 aprilie 2017, 9:18)

   MihaiNeagu [anonim] i-a raspuns lui Nahgfa

   Deci daca iei dividende atunci ai 10% impozit ca sunt venituri pe gospodarie!
   • 0 (0 voturi)    
    Impozit dividende zero (Duminică, 23 aprilie 2017, 10:27)

    Nahgfa [utilizator] i-a raspuns lui MihaiNeagu

    Conform proiectului impozitul pe dividende este zero.

    "Art. 92^1
    Venituri scutite
    Veniturile din dividende sunt scutite de la plata impozitului pe venit."

    Sursa: http://m.hotnews.ro/stire/21721924

    http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2017-04-19-21721894-0-impozitul-venitul-global-draft-ministerul-finantelor.doc
 • +3 (7 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 7:51)

  Sarmis [utilizator]

  Deci logica e urmatoarea:

  Marim astronomic salariile bugetarilor dar trecem CAS si CASS in sarcina angajatiolor fara prag maximal astfel incat netul sa fie aproximativ la fel (ce plasa iau astia...)

  Privatii sa se descurce...daca patronii maresc brutul bine daca nu asta e.

  Peste tot aducem impozitul pe gospodarie si le punem la fraieri si impozit global pe care o sa-l schimbam in impozit progresiv.

  Se mai minuneaza cineva de ce Teleormanul e unul dintre cele mai sarace judete din tara? Cu unul dintre cele mai mari procente de asistati social?
  Cam asa arata reteta de succes.
 • +3 (7 voturi)    
  Ne complica vietile (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 8:10)

  Alex S [utilizator]

  De parca nu am fi deja stresari, ne complica si ei vietile prin aceasta birocratie. In plus cheltuie si 1 miliard de euro pe an facand asta. Vad ca PSD si-a propus sa ne destabilizeze tara prin birocratie si pune pe faie pe foc in razboiul stat-privat.
 • +5 (7 voturi)    
  Si o consecinta pe care n-o vede nimeni... (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 10:34)

  gugurila [utilizator]

  Faptul ca renunta la minciuna cu CAS/CASS spart in doua e foarte bine, o sa vada si angajatii care sunt taxele REALE pe care le ia statul. Dupa cum s-a mai spus mai sus, pana acum pe fluturasul de salariu nu apareau decat jumatate din taxele platite de fapt, restul fiind "in sarcina angajatorului" erau ascunse.

  O consecinta in favoarea angajatului e urmatoarea:

  Taxele de pe fluturas, platite prin "retinere la sursa", trebuie platite imediat de catre angajator si consecintele pentru firma daca nu le platesti sunt destul de nasoale.

  Taxele care nu apar pe fluturas se mai amanau, era mai putin grav pentru firma sa le intarzie la plata. Ca urmare puteai sa te trezesti ca nu ai o parte (aia invizibila) din contributiile tale platite dupa nu'sh cata vreme.

  Daca toate taxele se muta pe retinere la sursa, situatia de mai sus nu se mai intampla, si nu mai poti sa te trezesti ca ai lucrat 3 ani, firma s-a inchis si tu ai juma din contributii neplatite...
  • 0 (0 voturi)    
   .... (Duminică, 23 aprilie 2017, 16:28)

   Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

   In Romania majoritatea salariilor sunt negociate la net si nu la brut. Ca atare atata timo cat primesc banii in mana (chiar si la negru) pe majoritatea nu-i intereseaza cat de ridicata sau scazuta e taxarea.

   Ai cumva impresia ca majoritatea salariatilor romani au fost olimpici la mate si fac logaritmi cu taxele de pe fluturas?
 • -1 (5 voturi)    
  Bine Liviulică! (Sâmbătă, 22 aprilie 2017, 12:21)

  asistat [utilizator]

  Inca o idee genială a PSD! Cel mai de dreapta partid din Romania, se pare ca o sa iesim la liman daca avem noroc si ramane acest guvern!
 • 0 (0 voturi)    
  D-LE MINISTRU Viorel Stefan (Luni, 24 aprilie 2017, 12:05)

  jidanul [utilizator]

  ACHITATI URGENT, Titlurile de Plata emise de ANRP.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by