Conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca sesizeaza organele de urmarire penala si l-a informat in scris pe premier, dupa ce, in urma unor controale, a descoperit ca doar unul din 15 scanere ale Directiei Generale a Vamilor plasate in punctele de frontiera este in prezent functional, iar directia de control din ANAF a constatat neregularitati cu privire la incheierea si derularea contractului de mentenanta pentru aceste scanere.

"In urma unor controale dispuse de Presedintele ANAF cu privire la functionarea echipamentelor de scanare tip Roboscan, amplasate in puncte vamale de frontiera, s-a constatat faptul ca, din cele 15 scanere ale Directiei Generale a Vamilor, doar unul este in prezent functional, in punctul de frontiera Stanca-Costesti", a precizat ANAF intr-un comunicat transmis marti si citat de News.ro.

In plus, directia de control din cadrul ANAF a constatat neregularitati cu privire la incheierea si derularea contractului de mentenanta pentru aceste scanere si a sesizat procurorii.

"Precizam ca principala prioritate ANAF este aceea de prevenire si combatere a evaziunii fiscale si a contrabandei, iar functionalitatea acestor scanere asigura un mijloc important in acest domeniu, in conditiile in care tehnologia la care am facut referire realizeaza imaginea radiografica a unui autovehicul, camion, container sau orice alt obiect cu dimensiuni similare in vederea depistarii de marfuri de contrabanda sau materiale interzise", arata institutia fiscala.

Conducerea ANAF l-a informat in scris pe premierul Sorin Grindeanu cu privire la situatia constatata si urmeaza sa prezinte Guvernului calendarul de reoperationalizare a echipamentelor tip Roboscan.

Potrivit studiilor comandate de producatorii de tigari, contrabanda cu tigari a ajuns la o pondere de 16,8% din piata totala a Romaniei in 2016, cel mai ridicat nivel din 2010.