Data la care companiile mari si mijlocii vor trebui sa foloseasca exclusiv case de marcat echipate cu jurnal electronic a fost decalata pana la 1 iunie 2018, insa se mentine termenul stabilit pentru contribuabilii mici, respectiv termenul final pentru dotarea tuturor operatorilor economici cu aparate de marcat noi, care este 1 august 2018, a stabilit Guvernul printr-o ordonanta adoptata in sedinta de miercuri. Actul normativ revizuieste totodata si sanctiunile contraventionale in ce priveste obligatia firmelor de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, acestea urmand sa fie aplicate, potrivit Guvernului, "pe un interval valoric si nu in cuantum fix".

Casa de marcatFoto: publicdomainpictures.net

"Calendarul introducerii caselor de marcat echipate cu jurnal electronic in locul aparatelor dotate cu role jurnal pe suport hartie se modifica pentru companiile mari si mijlocii, insa se mentine termenul pentru contribuabilii mici si, totodata, termenul final de implementare pentru dotarea tuturor operatorilor economici cu aparate de marcat noi, care este 1 august 2018", anunta Executivul intr-un comunicat remis redactiei, precizand ca masurile au fost stabilite printr-o Ordonanta adoptata in sedinta de guvern de miercuri.

Astfel, arata Guvernul, pentru utilizarea exclusiva a caselor de marcat cu jurnal electronic se introduce un termen comun, 1 iunie 2018, atat pentru firmele mari, cat si pentru cele mijlocii, decalat fata de termenele prevazute in prezent de lege, 1 ianuarie 2018 pentru firmele mari, respectiv 1 aprilie 2018 pentru firmele mijlocii.

Potrivit Guvernului, modificarea are scopul sa duca la evitarea eventualelor dificultati care pot sa apara in dotarea contribuabililor cu noile aparate de marcat, de exemplu, indisponibilitatea, la data limita prevazuta de lege pentru dotarea unei categorii de contribuabili, a unor modele de aparate specifice activitatilor desfasurate de acestia.

Executivul precizeaza tototata ca, conform noii ordonante, data la care se va interzice comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu rola pe suport de hartie va coincide cu data limita la care utilizatorii au obligatia sa se doteze cu noile aparate de marcat, respectiv 1 august 2018, comparativ cu 1 octombrie 2017, termen prevazut de legislatia in vigoare.

"Dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic si conectarea la sistemul informatic al ANAF contribuie la reducerea evaziunii fiscale, precum si la cresterea nivelului de fiscalizare si imbunatatirea executiei veniturilor bugetare", explica Guvernul.

Obligativitatea utilizarii de aparate de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici si eliminarea treptata a aparatelor de marcat cu rola jurnal a fost introdusa prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2014, insa termenele initiale au fost modificate ulterior. Situatiile in care contribuabilii au obligativitatea introducerii caselor de marcat electronic fiscale sunt specificate explicit de lege.

De asemenea, prin ordonanta adoptata miercuri de Guvern "vor fi revizuite si reasezate sanctiunile contraventionale prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, inclusiv prin stabilirea acestora pe un interval valoric si nu in cuantum fix, asa cum prevede legislatia in vigoare, luandu-se in considerare principiul proportionalitatii dintre fapta si sanctiune, promovat si de legea preventiei, precum si de practica judiciara in domeniu", informeaza Executivul.

Conform acestuia, masura are scopul sa "asigurare proportionalitatea si echitatea sanctiunilor contraventionale aplicate, transparenta deciziilor luate de catre agentul constatator si sa descurajeze operatorii economici sa repete savarsirea aceleiasi contraventii intr-o anumita perioada de timp".

Sanctiunile revizuite intra in vigoare in zece zile de la data publicarii Ordonantei de Guvern in Monitorul Oficial.