Ministrii europeni de Finante vor discuta saptamana viitoare o propunere legislativa care urmareste stabilirea unor taxe mai mari pentru gigantii online precum Google sau Amazon, potrivit unui document consultat de agentia Reuters.

Aceste companii se confrunta cu o presiune tot mai mare in Europa fata de impozitele foarte mici pe care le platesc, dar statele se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste impunerea acestor taxe in conditiile in care legile actuale limiteaza dreptul de impozitare la tara in care companiile sunt prezente din punct de vedere fizic.

Presedintia estoniana apreciaza ca actualul cadru legislativ favorizeaza marii giganti online si priveaza statele de veniturile pe care le merita, potrivit unui document realizat in vederea unei reuniuni informale a ministrilor de Finante care va avea loc la Tallinn, in 15-16 septembrie.

Documentul propune o reforma a sistemului international de impozitare pentru a schimba conceptul de "sediu permanent" astfel incat multinationalele digitale sa poate fi taxate acolo unde creeaza valoare, si nu doar in tarile in care si-au declarat resedinta fiscala.