Fondul suveran al Norvegiei depaseste pragul simbolic de 1.000 de miliarde de dolari
Acest nivel reprezinta aproape 189.000 de dolari pentru fiecare dintre cei 5,3 milioane de norvegieni.
Creat in anii 1990 pentru a fructifica veniturile petroliere ale statului, fondul a depasit pragul simbolic gratie aprecierii principalelor valute mondiale in raport cu dolarul si evolutiei bune a burselor.
Plasat in principal in actiuni (65,1% din portofoliu la sfarsitul trimestrului II) dar si in obligatiuni si imobiliare, fondul este un gigant mondial: are participatiuni in circa 9.000 de companii si controleaza 1,3% din capitalizarea mondiala totala, inclusiv 2,3% din capitalizarea europeana.
"Cred ca nimeni nu se astepta ca acest fond sa atinga 1.000 de miliarde de dolari cand prima plata din venituri petroliere (un modest cec de 300 de milioane de dolari, n.r.) a fost facuta in mai 1996", a afirmat seful fondului, Yngve Slyngstad, intr-un comunicat.
Acest fond este destinat sa finanteze statul-providential cand zacamintele de petrol vor fi epuizate.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Intre timp, Norvegia, tara in care populatia nu alege infractori drept lideri, face lucruri la care noi nici putem visa.