Romanii trebuie sa plateasca de la 1 octombrie mai mult pentru carburanti, energie electrica si gaze naturale
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, de la 1 octombrie, o crestere a pretului energiei electrice pentru consumatorii casnici cu 0,03 lei/kWh. Totodata, gazele destinate consumatorilor casnici se vor scumpi cu peste 5% de la 1 octombrie.
OMV Petrom, liderul pietei distributiei de carburanti in Romania, a majorat preturile atat la benzina, cat si la motorina cu 5 bani pe litru in noaptea de sambata spre duminica, cand a intrat in vigoare a doua majorare a accizei la combustibili, de 16 bani pe litru, potrivit Profit.ro.
Sambata, un litru de benzina se putea cumpara la statia OMV Petrom din Soseaua Mihai Bravu numarul 321 cu 4,87 lei, iar unul de motorina cu 4,95 lei, dar incepand de duminica benzina costa 4,92, iar motorina 5 lei/l. Noile preturi ar fi putut fi mai mari, in conditiile in care, in weekend, OMV Petrom a avut o promotie de reducere a pretului benzinei cu 6 bani pe litru, iar cel al motorinei cu 3 bani pe litru, potrivit Profit.ro.
Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 pana in prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, referindu-se la cresterea nivelului indicelui Robor, ca probabil "colegii" de la BNR au fost putin plecati de acasa, pentru ca era rolul bancii nationale sa intervina. "Macar sa stim: mai e Banca Nationala a Romaniei sau e o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta, foarte buna de altfel", a afirmat premierul. Eugen Radulescu, directorul directiei de stabilitate financiara al BNR, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa la Sinaia, ca afirmatiile premierului Mihai Tudose sunt niste "declaratii politice" la care nu raspunde, insa atrage atentia ca se asteapta la cresteri ale ratelor si ale dobanzile la depozite.
Totodata, tot de la 1 octombrie, plata defalcata a TVA va deveni optionala pentru firme. Aceasta ar putea fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele aflate in relatii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind optional din 2018 si obligatoriu doar din 2019, dar decizia urmeaza sa fie luata in Parlament.
Unii economisti au avertizat ca scumpirea carburantilor si a energiei va determina o crestere semnificativa a preturilor in cazul tuturor produselor, ceea ce va pune presiune pe inflatie in ultimul trimestru al acestui an.
Preturile de consum in luna august 2017, comparativ cu luna august 2016, au crescut cu 1,2%, potrivit datelor publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).
In luna august, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 1,6% la 1,9%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018, si a estimat un nivel de 3,5% pentru iunie 2019.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
in rahatu asta de tara toate scumpirile se fac anuntate din timp
presupun ca ieftinirile sint pe alt ...tabel
Civilizatie de rahat marfa P$D
SCUMPIM ....SCUMPIM ......scumpim
Economie capitalista de cumetrie
Eu invatasem la scoala ca sint 2 feluri de economii
socialista (si ma bucuram ca am scapat de ea)
capitalista ....(no comments)
din pacate la noi s-a inventat una noua
Economia de JAPCA
In plus, eu nu vad ca scrie nicaieri in articol despre scumpiri. Vad doar niste cifre care cresc si scad.
Vad ca iar este lumea dezinformata. Iar este o problema de comunicare.
Si daca ipotetic, ar creste, pana la urma "asta e"! Ca si scolile care cad peste copii, este o falsa problema, complet neinteleasa.
Si daca chiar vor fi variatii la pret, acestea vor scadea garantat, nu vor creste! Indiferent ce spun altii.
Cred ca am sumarizat perfect... noroc cu amnezia celor ce ii sprijina!
https://www.agerpres.ro/politica/2017/09/28/tariceanu-eu-nu-am-vazut-nicio-scumpire-la-carburant-stiu-ca-s-au-intamplat-anumite-majorari-sau-micsorari-de-preturi-14-17-51
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-22027108-ministrul-energiei-intrebat-daca-observat-cresteri-preturi-carburanti-carnet-nu-sunt-sofer.htm
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-22007785-premierul-tudose-despre-furtuna-asta-facem-dam-lege-nu-mai-bata-vantul-intrebati-robu-picat-peste-semnul-bine-ati-venit-timisoara-inaugurat.htm
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-21992168-mihai-tudose-despre-scolile-neautorizate-incendiu-este-falsa-problema-suprareglementare.htm
http://www.ziare.com/impozit/contributii/olguta-vasilescu-contrazice-pwc-romania-salariile-cresc-dupa-ce-contributiile-sociale-trec-integral-la-angajat-1475255
Pana acum, adevaratii beneficiari a reformelor sunt primarii si guvernantii care au salarii marite, in rest toata lumea asteapta, pana atunci trebuie sa plateasca facturi mai mari.
Pe cand va mai vad la cotroceni sa va sustineti partidul?
o demit peKovesi si gata... anii 90 scrie pe noi
o sa dubleze pensiile odata pe an da o sa avem inflatia de 300% ... da prostii o sa voteze in continuare psd
”Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (...) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc”, a declarat recent premierul Mihai Tudose.
Practic, Guvernul reintroduce acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litru, care a fost în vigoare din aprilie 2014 până în decembrie 2016.
Aceasta a fost eliminată la finele anului trecut, la pachet cu taxa pe stâlp de 1% din valoarea activelor. Concomitent, cota generală de TVA a scăzut de la 20% la 19%. Toate aceste scăderi de taxe au fost stabilite încă din 2015, odată cu aprobarea noului Cod Fiscal.
Cea mai importantă este reintroducerea acestei accize, în două faze. Per total, creșterea accizelor se traduce cu o majorare de preț de 40 de bani pe litru, astfel că după 1 octombrie nu vom mai vedea carburanți sub 5 lei litrul.
”Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (...) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc”, a declarat recent premierul Mihai Tudose.
2. Dupa ce-a pus acciza la loc, au crescut si preturile la loc.
A te lua la trinta cu o logica economica atit de elementara arata disparare. Au bagat la loc acciza pentru ca nu mai au bani la buget, nu pentru ca au descoperit ca oricum nu-si facea efectul. Simplu.
vezi https://www.peco-online.ro/istoric.php
„Acel beneficiu nu s-a regăsit în impozitul pe profit. Creşterea consumului trebuia să se vadă în creşterea profitului, dar nu a fost cazul. Am introdus acciza pentru a corecta toată această situaţie, nu pentru că nu aveam bani la buget. Aici însă vreau să adaug faptul că în ultimii trei ani am tot dat facilităţi: scăderea CAS, scăderea TVA, am eliminat taxa pe stâlp, am micşorat impozitul pe dividende la 5%. Iată, am scutit de impozitul pe venit în Cercetare, măsura este deja în vigoare. Am mărit salariile şi pensiile. Nu poţi să pui în balanţă toate aceste măsuri cu acciza. TVA de 18% se va aplica de la 1 ianuarie 2019”, declara în urmă cu câteva zile ministrul Ionuț Mișa.
Culmea este că Dragnea și Mișa au dreptate parțial: prețurile fără taxe ale carburanților sunt cu puțin peste media europeană, după cum a confimat chiar și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-un interviu pentru Libertatea. Per total, însă, cu tot cu taxe, prețurile din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, dar asta pentru că România are taxe mai mici decât restul.