Comisia Europeana estimeaza ca Romania a incheiat trimestrul II din 2017 cu un deficit de 4,1%, cel mai mare din Uniunea Europeana, potrivit datelor corectate cu variatiile sezoniere care au fost publicate marti de Eurostat.

Institutul european de statistica a revizuit si cifra pentru trimestrul I, la -3,6%, fata de precedenta estimare de 3,2%.

Romania inregistreaza astfel cel mai mare deficit din intreaga Uniune, urmata de Marea Britanie, care a avut un deficit de 3,4% in trimestrul II.

Datele sunt calculate pe baza soldului ESA 2010 (European System of Accounts).

La deficit bugetar peste limita de 3% din PIB intr-un stat membru Uniunea Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv asupra acelei tari. Tinta asumata de guvernarea PSD-ALDE (fostul guvern Grindeanu) la constituirea bugetului de stat pe anul 2017 era de de 2,98% din PIB pe metodologia ESA sau 2,96% din PIB pe metodologia cash.

De asemenea, in noul program de guvernare al actualului guvern Tudose, se arata ca toate masurile prevazute de executiv "se vor face respectand criteriile din Tratatul de la Maastricht, si anume un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB si o datorie publica mai mica de 60% din PIB".