Comisia Nationala de Prognoza a revizuit din nou, in sus, la 6,1%, estimarile privind cresterea economica in 2017
Conform Prognozei de toamna, Produsul Intern Brut se va situa la 842,5 miliarde de lei anul acesta, fata de 837,1 miliarde lei estimarea din varianta preliminara a prognozei de toamna.
Produsul Intern Brut pe locuitor este estimat in 2017 la 43.010 lei (42.734 lei in prognoza preliminara). Acesta va creste in 2018 la 46.617 lei, in 50.468 lei, in 2020 la 54.644 lei si in 2021 la 58.858 de euro.
Consumul individual al gospodariilor va creste in 2017 cu 8,5% (7,9% estimarea anterioara), iar cel al administratiei publice cu 1% (2% estimarea anterioara).
CNP a mentinut prognoza de crestere a PIB in 2018, 2019 si 2020, la 5,5%, 5,7% si, respectiv, 5,7%, in timp ce pentru 2021 estimeaza o majorare pana la 5%.
Si Fondul Monetar International (FMI) a revizuit recent, de la 4,2% la 5,5%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, in raportul "World Economic Outlook", publicat pe 10 octombrie.
De asemenea, FMI si-a imbunatatit si prognoza privind ritmul de crestere inregistrat de economia Romaniei in 2018, pana la 4,4%, fata de avansul de 3,4% preconizat in aprilie.
Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, Romania si Islanda vor consemna in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,5%.
Banca Mondiala anunta, la randul sau, pe 20 octombrie, ca economia Romaniei ar urma sa creasca peste potential in 2017 si in 2018, conform celei mai recente actualizari a raportului Economie regionala, migratie si mobilitate in Europa si Asia Centrala.
"PIB-ul va creste probabil cu 5,5% in acest an, datorita masurilor de stimulare fiscala si a imbunatatirii economiei europene. Majorarea consumului ar urma sa extinda deficitul de cont curent la 3,1% in 2017, de la 2,4% in 2016. Inflatia ar urma sa creasca, reflectand cererea interna excesiva si atenuarea efectelor reducerilor de taxe. Banca Nationala a Romaniei se asteapta la o majorare graduala a inflatiei spre 2% la sfarsitul lui 2017", releva raportul BM.
Banca Mondiala previzioneaza o expansiune a PIB de 4,1% pentru 2018 si de 3,6% in 2019, iar deficitul de cont curent ar urma sa ajunga la 3,5% anul viitor si la 3,8% in 2019.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
La o cautare rapida, pt comparatie, PIB-ul estimat al:
Portugaliei este 211,6 miliarde USD
Greciei este 204,0 miliarde USD
Cehiei este 196,0 miliarde USD
Deci daca aceste cifre se confirma, probabil le-am depasit toate trei. Ceea ce este interesant, teoretic. Dar sa nu ne grabim. Riscul este ca situatia sa se sparga intr-un mod neplacut pentru noi, pentru ca cu cat investiile sunt taiate, cu atat mai vartos ne sapam singuri groapa.
Cu alte cuvinte, cresterea asta este o situatie din care o putem lua la fel de repede in sus sau in jos:
A. Foate fi foarte buna daca cumva (printro minune sau ...) reusim sa venim cu multe investitii rapid din urma. Rezultatul cumulat ar fi formidabil. Din pacate, actuala guvernare pare ca vrea sa se asigure ca ALUNGA investitorii potentiali; INHIBA firmele aflate deja in Romania (de orice timp) sa faca investitii pentru dezvoltarea afacerilor. Este o guvernare absolut iresponsabila.
B. Total dezastru daca se continua ca pana acum. Va urma un recul nasol de tot. Caz in care as da afara automat 75% din administratia de stat, as simplifica administratia prin inlocuirea hartiilor cu e-Government si as scoate PSD in afara legii - pentru ca a sabotat cu buna stiinta Romania si a impins-o la distrugere.
Ce este totusi interesant de SARBATORIT este faptul ca pentru prima data TRECEM pragul - media mondiala la PIB Capita nominal, care in este de 10038 (sau 10095 dupa ONU) !
si chiar intrecem usor Turcia si Kazahstan !
Acest lucru demonstreaza ca integrarea ROmaniei in Uniunea Europeana a adus mari beneficii.
a...sau poate nu.. ca eu mi-am negociat contractul inainte sa aiba loc 10000 cresteri de preturi....
poate sclavilor cu 4 clase pentru care "negocierea contractului" inseamna pupatul in cur si votatul pentru 1 l de olei si sa mai creste salaru minim, le da cresterea pe nas...
nu se fac investiti, cresterea economica e doar din consum, suntem la fel ca-n 2008-2009 inaintea crizei economice
Aroganta balcanica prosteasca
2. Nu cred că este adevărat.
3. Este adevărat, dar...
- nr. 1: Intotdeauna, in mod inevitabil, absolut toata lumea subestimeaza numarul prostior aflati in circulatie.
- nr. 2: Probabilitatea ca o anumita persoana sa fie proasta este independenta de orice alta caracteristica a acelei persoane.
- nr. 3 - Legea de AUR a prostiei umane: Un prost este o persoana care cauzeaza probleme unei alte persoane sau unui grup de persoane, in timp ce nu are nimic de castigat din asta si, mai rau, isi cauzeaza chiar lui insusi pierderi.
- nr. 4: Persoanele inteligente subetimeaza intotddeauna puterea de distrugere a prostilor. In mod particular, persoanele destepte uita ca sub nicio forma nu trebuie sa se asocieze cu persoanele proaste.
- nr. 5: Prostul este cea mai periculoasa tipologie umana. Un prost este mai periculos decat un bandit.
Cred ca ar trebui sa reviziuiti titlul. Cresterea PIB-ului nu inseamna neaparat crestere economica. Consumam mai mult din import, nu din productie locala. Avem un exemplu recent - 2008 - stim deja cum se termina povestea asta.
Daca ne imprumutam tot mai mult ca sa crestem importurile, singura crestere economica este la aia de la care cumparam.
Ps: recunosc, investitii sunt in BOR, acolo unde ajung cei care mor cu zile prin spitalele sau pe strazile horror ale Patriei.