Uniunea Europeana a adoptat luni o "lista neagra" cu 17 paradisuri fiscale, a anuntat marti, la Bruxelles, ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am adoptat astazi la nivelul UE o lista a statelor care nu fac suficiente lucruri pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale. Aceasta lista contine 17 state", a declarat Le Maire, in cadrul unei reuniuni a celor 28 de ministri de Finante din UE, reuniti la Bruxelles.

Potrivit unei surse diplomatice, cele 17 tari care figureaza pe aceasta lista sunt: Bahrain, Barbados, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Grenada, Guam, Insulele Marshall, Macao, Mongolia, Namibia, Palaos, Panama, Samoa, Samoa Americana, Santa Lucia, Trinidad si Tobago si Tunisia.

"Si mai sunt 47 de tari pe o lista gri - tari care si-au asumat angajamente care trebuie aplicate", a adaugat Le Maire.

Potrivit unei surse diplomatice, Maroc si Insulele Capului Verde ar fi putut fi incluse pe lista neagra, dar in cele din urma au fost lasate pe lista gri, dupa discutiile de marti dimineata. Cele doua tari au trimis angajamente foarte recent.

Opt tari, afectate de uragane in septembrie, au obtinut o perioada de suspendare pana in primavara.

Este vorba printre altele de Anguilla, Antigua si Barbuda, Bahamas, Republica Dominicana, insulele Virgine Britanice, insulele Virgine Americane si Turks si Caicos.