Consiliul ministrilor de Finante din UE a adoptat marti o decizie care stabilieste ca Romania a esuat sa adopte masuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetara semnificativa.

HotNews.roFoto: Hotnews

In acest sens, Consiliul a emis o noua recomandare, revizuind o recomandare deja adresata Romaniei in cadrul "procedurii de abatere semnificativa".

Intr-un comunicat al Consiliului se arata ca "Romania este responsabila pentru o abatere semnificativa de la traiectoria convenita pentru atingerea obiectivului bugetar pe termen mediu", de acum celebrul MTO.

Potrivit estimarii de toamna a Comisiei, soldul structural al Romaniei s-a deteriorat cu 1,1% din PIB in 2017, contrar recomandarii de imbunatatire a acestui sold cu 0,5% din PIB formulata de Consiliu in iulie 2017.

Riscul, avertizeaza consiliul, este ajungerea la un deficit estimat de 3,3% din PIB in 2017, ceea ce va antrena includerea Romaniei in procedura de deficit excesiv.

In plus, cresterea cheltuielilor guvernamentale primare nete ale Romaniei au crescut la 4,9% din PIB in 2017, mult peste pragul de 3,3% stabilit de Consiliu.

Consiliul cere de la guvernul Tudose masuri pentru a asigura o crestere nominala a cheltuielilor publice nete nu mai mare de 3,3% in 2018, reprezentand o ajustare structurala de cel putin 0,8% din PIB. De asemenea, recomanda ca toate veniturile exceptionale sa fie folosite pentru reducerea deficitului si ca masurile de consolidare bugetara sa asigure o imbunatatire durabila in structura cheltuielilor publice.

Guvernul Romaniei trebuie sa prezinte actiunile pe care le are in vedere in acest sens pana in 15 aprilie 2018, potrivit sursei citate.