Comisiile parlamentare reunite de buget-finante au adoptat, vineri, un amendament la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2018, in baza caruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transfera bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100% pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%, potrivit Agerpres.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

UPDATE Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, dupa votul din comisie, ca "daca suma (acordata catre primarii) este foarte consistenta si nu gasim surse cu siguranta exista acest risc" de crestere a deficitului.

"Votul e suveran, ne conformam", a adaugat el.

Amendamentul propus de UDMR si adoptat cu sustinerea reprezentantilor PNL, USR, UDMR si cu votul lui Eugen Teodorovici (PSD), are urmatoarea forma:

"In anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 si art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, impozitul pe venit, cu exceptia impozitului din venituri de pensii, estimat a fi incasat la bugetul de stat se repartizeaza la nivelul fiecarei UAT, astfel: a) 18% la bugetul local al judetului; b) 66,8% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; c) 15,2% intr-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale regionale a finantelor publice/ administratiei judetene a finantelor publice, la trezoreria municipiului resedinta de judet".

Forma anterioara a articolului era: "In anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 si art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale se repartizeaza o cota de: a) 11,25% la bugetul local al judetului; b) 43% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; c) 17,25% int-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale regionale a finantelor publice/ administratiei judetene a finantelor publice, la trezoreria municipiului resedinta de judet".

Dupa adoptarea acestui amendament, membrii comisiei au decis sa faca o pauza, aratand ca in acest context intregul continut al art. 6 al proiectului ar urma sa sufere modificari.