Proiect: Fiscul va putea sa retina 15% din sumele recuperate, din care sa plateasca bonusuri pentru angajatii care au "un grad scazut de satisfactie fata de conditiile de munca"

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 27 decembrie 2017, 16:53 Economie | Finanţe


Sigla ANAF
Foto: ANAF
Din 2018, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va putea sa retina la bugetul propriu 15% din sumele recuperate de la contribuabili pentru a le acorda premii angajatilor, arata un proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor. Motivul? "Cointeresarea" angajatilor ANAF pentru cresterea gradului de colectare, avand in vedere ca exista un "grad scazut de satisfactie in ceea ce priveste conditiile de munca".

Ministerul Finantelor scrie in proiectul de OUG ca "nivelul de salarizare constituie un factor important in fluctuatia mare a personalului", aratand ca "in primele trei trimestre ale anului in curs au fost inregistrate 1.086 incetari ale raporturilor de serviciu" in ANAF.

Nota de fundamentare deplange conditiile dificile in care angajatii Fiscului si-ar desfasura activitatea. Astfel, documentul citat arata ca "de multe ori echipele de control sunt supuse presiunilor din partea contribuabililor, de multe ori fiind formulate plangeri penale impotriva membrilor lor sau se confrunta cu amenintari din partea contribuabililor, in special din partea celor care se afla in zona de criminalitate economica".


Iata si sumele din care ANAF isi va putea pastra 15%:

Art.1 (1) Incepand cu anul 2018, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin infiintarea unei activitati finantate integral din venituri proprii, poate retine, ca venituri proprii, o cota de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale, procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor si hotarari judecatoresti pronuntate in materie  penala care au la baza  sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ramase definitive in sistemul cailor de atac, reprezentand:
a) impozite, taxe si contributii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin incasare, compensare sau executare silita;
b) obligatii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin incasare, compensare sau executare silita;
c) valoarea sumelor incasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
d) repararea prejudiciului material si sume confiscate prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, stinse prin incasare, valorificare sau executare silita.

(2) Constituirea veniturilor se face din sumele stinse intr-un exercitiu financiar, cu conditia ca actele prevazute la alin.(1) prin care au fost stabilite sumele respective sa ramana definitive in sistemul cailor de atac in acelasi exercitiu financiar.

(3) In situatia in care exercitiul financiar in care se sting sumele difera de exercitiul financiar in care actele prevazute la alin.(1) raman definitive in sistemul cailor de atac, constituirea veniturilor se face din veniturile bugetare ale exercitiului financiar in care cele doua conditii, respectiv stingerea si ramanerea definitiva, sunt indeplinite cumulativ.      

Art.2 - (1) Prin derogare de la prevederile art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, veniturile proprii ale activitatii prevazute la art.1, alin. (1) se utilizeaza pentru acordarea de premii personalului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

(2) Acordarea premiilor lunare prevazute la alin. (1), se face in conditiile prevazute de Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5087 vizualizari

 • +28 (28 voturi)    
  PSD omoara orice inseamna economie (Miercuri, 27 decembrie 2017, 16:58)

  emil bobu [utilizator]

  PSD nu suporta sa fie oameni liberi si prosperi in tara asta.
  • +20 (20 voturi)    
   Foarte rau (Joi, 28 decembrie 2017, 10:06)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Vor forta nota si vor face exces de zel doar pt a incasa apoi cei 15% din suma !!!
  • +20 (20 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 28 decembrie 2017, 10:35)

   Un Nene [anonim] i-a raspuns lui emil bobu

  • +16 (16 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 28 decembrie 2017, 10:36)

   qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui emil bobu

  • +10 (10 voturi)    
   In ce tara din lume, un neica nimeni (Joi, 28 decembrie 2017, 11:57)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   dintr-o institutie tip ANAF poate sa-ti umble in toate conturile si sa-si ia banii asa cum vor muschii lui, fara o hotarare judecatoreasca ????? In ce tara din lume esti executat la cateva zile dupa ce se instituie obligatia catre stat (pe care o declari cinstit dar, poate n-ai bani in zilele alea sa o platesti, astepti si tu de la altul). Daca functionezi in mod real, vei plati penalizari amenzi, tot ce implica asta pentru ca vrei sa functionezi mai departe. De ce trebuie sa vina un nespalat, sa-si puna sechestru pe nu stiu ce ruginitura, doar ca sa te incarce dupa aceea cu 800 de lei cheltuieli de executare ???? Si eu banuiesc ca si acum iau ceva, pentru ca din momentul in care platesti taxe la ghiseu si momentul in care integistreaza in evidente plata trec cateva zile, poate fi si o saptamana. In timpul asta ploua cu popriri. Banuiesc ca ei stiu ca s-au incasau banii si fac popririle intentionat, sa mai ciuguleasca ceva, nu conteaza necazurile pe care ti le fac, cu conturile poprite si banii pe care ti-i iau de trei ori si nu-i mai vezi inapoi ca-i prea complicat sa-i recuperezi. Recapitulez, ca sa priceapa lumea: platesti la ghiseul ANAF banii, dar ramai dator inca cateva zile pana la o saptamana la ANAF, pentru ca ei nu opereaza plata.... In timpul asta ploua cu popriri, desi tu ai dat banii chair la ANAF, ANAF-ul te considera inca dator, atat cat vor ei ....... Kafka autentic.
 • +25 (25 voturi)    
  ANAF (Miercuri, 27 decembrie 2017, 17:30)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Politia politica a Mafiei - clientela poate fura oricât, cine nu cotizeaza are controale peste controale si procese ca sa se invete mine cie conduce (=fura) in tara asta,
 • +31 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 decembrie 2017, 17:31)

  [anonim]

  • +8 (8 voturi)    
   drum (Joi, 28 decembrie 2017, 11:37)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   expres catre abuzuri, pana la 200.000 euro.
 • +24 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 decembrie 2017, 18:24)

  [anonim]

 • +20 (20 voturi)    
  legea pentru favorizarea abuzurilor (Miercuri, 27 decembrie 2017, 19:20)

  Dedalus [utilizator]

  Nu ar fi mai simplu sa revenim direct la communism? De ce ne tot invartim in jurul cozii? Nimeni nu ne opreste sa facem asta, daca vrem.

  Chiar abstractie facand de idea ascunsa de a distruge intregul sector de afaceri sub tot felul de pretexte, cum se impaca acest proiect cu legea salarizarii unice?

  Bag seama ca vom avea singura lege a salarizarii unice din lume care prevede salarizari diferite.
 • +24 (24 voturi)    
  e simplu. (Miercuri, 27 decembrie 2017, 20:05)

  ouyang [utilizator]

  statul devine hotul legal din casa si din firma ta. e de dat foc la tot sau de plecat. alegeti.
 • +11 (11 voturi)    
  cu mana in banul public (Joi, 28 decembrie 2017, 9:54)

  Delavale [utilizator]

  La Iasi, un fost primar, Simirad, a luat 10% din banii de impozite si si-a facut vila. Ar urma ca cei mai bogati din Romania sa fie casierii, care ar retine 10% din banii incasati zilnic.
 • +11 (11 voturi)    
  ... (Joi, 28 decembrie 2017, 10:18)

  Sarmis [utilizator]

  Faceti evaziune si nu va lasati jupuiti.
  In Romania a devenit o indatorire patriotica sa lasati statul mafiot fara bani.

  Nu uitati ca cei de la putere (de exemplu amaratul de Misa) au IQ-ul unui ficus. Ganditi-va cate circumvolutiuni au instrumentele lor.
 • +11 (11 voturi)    
  un stat mafiot (Joi, 28 decembrie 2017, 10:34)

  nu-conteaza [utilizator]

  mafiot legal, nu asa.
 • +15 (15 voturi)    
  fara contestatii (Joi, 28 decembrie 2017, 10:40)

  cristi22 [utilizator]

  ANAF este ca un arbitru care are voie sa faca pariuri la meciurile pe care le arbitreaza. Adica ANAF face un act care se aplica imediat si iti ia banii din care isi face ei venituri, iar tu contesti si e treaba ta sa iti iei banii inapoi. Cum poate fi cinstit cat timp ANAF are direct cota parte din asta?
 • +12 (12 voturi)    
  intrebare (Joi, 28 decembrie 2017, 10:56)

  Nevermind [utilizator]

  Pot sa retin 15% din toate impozitele si taxele platite, dat fiind "gradul scazut de satisfactie in ceea ce priveste functionalitatea statului"?
 • +8 (8 voturi)    
  Si pina cum erau co-interesati sa jegmaneasca (Joi, 28 decembrie 2017, 11:25)

  D-or [utilizator]

  - Exista niste termene de prescriere in Codul Fiscal, dar care nu se aplica niciodata pentru cetatenii obisnuiti.

  - La Registratura, daca se predau mai multe acte, se capseaza si se pune numar de inregistrare doar pe primul act. Apoi, restul hirtiilor dispar din dosar.... Cel putin mie asa mi s-a intimplat si nu cred ca aveau ceva special cu mine.

  -In cazul contestarii in instanta, invoca "prezumtia de corectitudine" si sustin ca e inadmisibila orice contestare.

  - personalul care lucreaza cu publicul nu consiliaza cetatenii - persoane fizice, care nu au obligatia sa cunoasca toate procedurile fiscale - despre ce formulare trebuie completate si ce drepturi au.
  • +4 (4 voturi)    
   Domnule (Joi, 28 decembrie 2017, 14:24)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Asa am patit si eu recent.Au descoperit acum ca am de platit din 2012 aproximativ 600 de lei.In noiembrie
   2016 prin actul emis de ei trebuiau sa-mi returneze ,
   in urma unor regularizari 2000 de lei.Nu am primit
   nici banii ,nici scuze,am primit o noua somatie.
   Am facut un memoriu de doua pagini ,la care am
   atasat chitante si alte acte doveditoare ca am platit deja.Absolut nimic-nici raspuns,nici scuze,nici bani.
   O sa-i d-au in judecata,chiar daca voi plati un avocat
   cu o suma de zece ori mai mare.Ar trebui cumva un
   site in care sa postam exemple cu jaful la care suntem supusi ,in mod programmatic,sa ne asociem si sa-i actionam in judecata zilnic ca sa le creasca "satisfactia".Daca nu le place locul de
   munca pot opta pentru constructii sau pentru
   soldat profesionist platit de Statul Mafiot Sovietic
   cu 1000 de lei pe luna,cu 450 de lei sub salariul
   minim pe economie.
 • +12 (12 voturi)    
  ANAF-ura voastra de hoti (Joi, 28 decembrie 2017, 11:29)

  Rescator [utilizator]

  De ce nu luati 100% ca sa stim o treaba si sa va creasca
  "satisfactia".Am de recuperat de mai bine de un an
  2000 de lei.In loc de asta imi mai cer tot ei 600 de lei.
  Asta da stat mafiot!
  • +10 (10 voturi)    
   Am de primit din 2016 suma 130 de lei (Joi, 28 decembrie 2017, 12:07)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   Mi-au trimis o hartie sa ma instiinteze. Dar mi-au facut si o poprire pe patru conturi bancare si salariu pentru 40. Suma pe care am platit-o in termen prin Ghiseul.ro. Dar pe care mi-au scazut-o dupa 2 saptamani si, la termen, desi dadusem banii, eram considerat deja un delicvent. Mi-au luat banii din 2 banci pana m-am dumirit ce se intampla. Fiecare banca mi-a luat 30 de lei comision pentru executare. Ca sa concluzionez: am de primit 130 si de platit 40 deci ca rezultat am de primit 90 de lei de la stat. Ce face statul ???? In loc sa-mi dea cei 90 de lei imi ia 40+40+30+30+40= 180 de lei. Nu mai vorbesc de timpul pierdut (doua dimineti) ca sa-mi scot poprirea pe 2 conturi la banci si pe salariu. Traiasca societatea socialista multilateral dezvoltata.
   • +3 (3 voturi)    
    Ce e "socialist" in asta? Dimpotriva, e pur cinism (Joi, 28 decembrie 2017, 15:19)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Traim intr-o societate in care CINISMUL e singura ideologie.
 • +13 (13 voturi)    
  Nu-i asa ca am fost inspirat ? (Joi, 28 decembrie 2017, 11:30)

  ciuma.rosie [utilizator]

  In martie anul asta am inchis o afacere de 15 ani, incasez 2 chirii in cuantum de 1000 euro, mi-am luat familia si am plecat !!! Zero taxe si impozite statului mafiot si hot ...jos psd !
  • +4 (4 voturi)    
   In 2016 am inchis si eu un PFA (Joi, 28 decembrie 2017, 14:28)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Din aceleasi motive de hartuire si prigoana fiscala.
   In 2016 si 2017 au reusit sa inchida 40.000 de
   microintreprinderi si PFA-uri si sa omoare peste
   500.000 de locuri de munca."Traiasca" PSD/PCR,
   la fel ca Aldo Moro!
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 decembrie 2017, 15:40)

   [anonim] i-a raspuns lui ciuma.rosie

 • +8 (8 voturi)    
  Sa facem procese penale direct personalului (Joi, 28 decembrie 2017, 12:03)

  D-or [utilizator]

  Ma gindesc sa cer banii direct de la cel/cea care mi-a calculat gresit si cu rea-vointa impozitele si care mi-a dat sfaturi gresite.
  De exemplu, ma tot punea an de an sa completez niste formulare rectificative, pe care oricum nu le lua in considerare, dar care, cum aveam sa aflu intr-un final, intrerupeau prescrierea unor impozite nedatorate.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu se prescrie nimic.... (Joi, 28 decembrie 2017, 17:37)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Iti iau bani si de acum 10 ani. Ei afirma ca au afisat lista cu datornici pe usa ANAF-ului, ca urmare te-au atentionat oficial si nu s-a mai prescris nimic,
   trebuie sa platesti orice suma o descopera ei.... si dupa 100 de ani. Daca nemernicii astia au apucat sa te scrie undeva, esti terminat: somatii, executari, popriri, etc.... Indiferent ca tu nu ai nimic de platit. Iar lupta cu acesti omuleti verzi este aproape imposibila, sumele sunt in general mici, timpul pe care-l pierzi este enorm, nu te ia nimeni in seama si nu-ti da o explicatie. Acum, la sfarsit de an, prin toate magazinasele particularelor au tabarat cei de Politia economica, la jefuit. Nu cred ca a ramas vreun nenorocit netaxat. Amenzile s-au dublat sau triplat fata de anul trecut. Sunt sigur ca actiunea a fost la ordin, sa mai stranga ceva bani de furat de catre Dragnea si gasca lui de hoti, sa aiba bani de Revelion. Concluzia: faceti o afacere ??? La negru, fratilor, cu bani cash, fara banci, fara facturi. Daca nu, singura optiune ramane emigrarea. Nu ai cum sa tratezi altfel statul ticalos !!!!
 • +1 (1 vot)    
  stiu, vor spune ca (Joi, 28 decembrie 2017, 12:58)

  alex562 [utilizator]

  nu am studiat si retinut pe dinafara codul de procedura fiscala si masurile care se impun
 • +1 (1 vot)    
  interesanta exprimare (Joi, 28 decembrie 2017, 18:33)

  csan [utilizator]

  "grad scazut de satisfactie fata de conditiile de munca" si cine stabileste gradul de satisfactie? Mai bine ar spune pentru plata unor favoruri facute partdului iubit PSD sau mai bine zis, chlientelei politice.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by