Deprecierea de vineri a leului poate fi pusa pe seama faptului ca, la final de an, avem mai putine tranzactii pe piata valutara, dar si a incercarilor de pozitionare pe piata pentru "partida viitoare", din 2018, afirma Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), citat de Agerpres.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

"La sfarsitul anului sunt tranzactii mai putine. Sunt foarte multi operatori din piata care nu scot leii ca sa ii schimbe pe valuta, asteptand anul viitor. Sunt altii care vin aici cu valuta, o pun in depozite, depozite in valuta, asteptand anul viitor. Pe de alta parte, sunt situatii de incercari de pozitionare sau de antrenament pentru o noua pozitionare in partida viitoare, partida care va incepe la 3 ianuarie. Astazi suntem in ultima zi bancara a anului 2017, iar 3 ianuarie va fi prima zi bancara a anului 2018. Sunt incercari de pozitionare cat mai bune pe piata", a declarat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a precizat ca deprecierea de vineri este una de dimensiuni reduse daca este comparata cu cea dintre "cursa euro-dolar", unde uneori sunt schimbari de 1% intr-o zi.

Moneda nationala a atins vineri cea mai slaba cotatie in raport cu euro, cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei fiind de 4,6597 lei pentru un euro, in crestere cu 0,90 bani (0,19%) in comparatie cu valoarea din sedinta precedenta, de 4,6507 lei pentru un euro.

Cotatia record anterioara a fost inregistrata pe data de 21 noiembrie 2017, cand BNR a anuntat un curs de schimb de 4,6551 lei/euro.