Iohannis, avertisment dur la Guvern dupa ce a promulgat Legea bugetului: Constructia bugetului este lipsita de estimari si calcule credibile privind impactul unor masuri asumate

de RH     HotNews.ro
Miercuri, 3 ianuarie 2018, 11:58 Economie | Finanţe


Klaus Iohannis
Foto: Captura presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale, dar a lansat o serie de avertismente dure la adresa guvernului si coalitiei PSD-ALDE, potrivit unui comunicat de presa. Iohannis semnaleaza "vulnerabilitati" ale bugetului pe 2018, aratand ca "proiecția unei creșteri a încasărilor din TVA de 16% este una mult prea optimistă".

"Pe de o parte, experiența fiscală a anului 2017 a arătat că, în ciuda unei creșteri economice peste cea prognozată inițial, care a ajuns la 7% pe primele 9 luni ale anului - fiind bazată preponderent pe consum -, veniturile fiscale, inclusiv încasările din TVA, sunt chiar mai mici decât cele estimate în Legea bugetului pentru anul 2017. În același timp, prognozele economice indică încetinirea în 2018 a ritmului de creștere economică, inclusiv a consumului. Pe de altă parte, construcția bugetului este lipsită de estimări și calcule credibile privind impactul unor măsuri asumate, precum introducerea TVA split, măsură care, deși în prezent mult atenuată în raport cu versiunea inițială, este apreciată prin venituri suplimentare aproape duble față de cele estimate în prima variantă", arata Iohannis.

Presedintele amendeaza in comunicatul citat si politica de investitii a guvernului, aratand ca "deși investițiile din fonduri europene sunt estimate mult peste nivelul anului 2017, prevederile bugetare în materie de investiții naționale (cheltuielile de capital) sunt în continuare unele dintre cele mai scăzute, ca pondere în PIB".

Citeste comunicatul integral al lui Klaus Iohannis:


Președintele Klaus Iohannis atrage însă atenția asupra unor vulnerabilități ale bugetului anului 2018 și asupra provocărilor cadrului fiscal-bugetar actual, având în vedere că România are nevoie de un buget credibil și echilibrat, care să urmărească în mod consecvent menținerea obiectivelor fundamentale de stabilitate macroeconomică, predictibilitate și sustenabilitate fiscal-bugetară.

Pentru România, este esențial ca politicile fiscal-bugetare să reintre pe un culoar de responsabilitate și prudență, iar decidenții politici și guvernamentali să nu repete greșelile sau tentațiile unor politici exuberante, precum cele de dinaintea crizei economice, astfel încât bunăstarea românilor să nu fie afectată pe termen mediu și lung. Țara noastră trebuie să evite capcana unei creșteri economice nesustenabile, bazate în principal pe consum, deficite bugetare și acumularea de datorie publică.

Ca element procedural, construcția bugetară ignoră recomandările pe care Comisia Europeană le-a formulat în contextul procedurii de deviație semnificativă a deficitului bugetar. Potrivit acestor recomandări, bugetul național era indicat să revină pe calea consolidării fiscale, prin ajustări anuale ale deficitului bugetar de 0,5% din PIB.

Președintele României își manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că, deși înregistrăm rate record de creștere economică, există dificultăți și unele incertitudini în a asigura încadrarea deficitului bugetar în ținta de 3% din PIB. Totodată, țara noastră înregistrează cele mai ample deviații ale deficitului structural dintre toate țările Uniunii Europene.

Această dinamică demonstrează că, în următorii ani, România trebuie să facă eforturi serioase pentru a reveni pe calea disciplinei fiscal-bugetare. Bugetul anului 2018 ignoră însă necesitatea unei asemenea schimbări de direcție, asumată în principiu de către Guvern prin Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2018-2020.

Bugetul anului 2018 este construit, la fel ca și în 2017, pe o țintă de deficit bugetar la limita pragului de 3% din PIB, potrivit Pactului de Stabilitate și Creștere. Însă, deficitul bugetar ajustat ciclic se va adânci în 2018, ceea ce indică faptul că România încă nu se apropie, ci se îndepărtează de obiectivul bugetar pe termen mediu.

Analiza proiectului de Buget pentru 2018 a evidențiat anumite vulnerabilități ale construcției bugetare atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli.

În ceea ce privește veniturile bugetare, analizele de specialitate arată că proiecția unei creșteri a încasărilor din TVA de 16% este una mult prea optimistă, din cel puțin două considerente. Pe de o parte, experiența fiscală a anului 2017 a arătat că, în ciuda unei creșteri economice peste cea prognozată inițial, care a ajuns la 7% pe primele 9 luni ale anului - fiind bazată preponderent pe consum -, veniturile fiscale, inclusiv încasările din TVA, sunt chiar mai mici decât cele estimate în Legea bugetului pentru anul 2017. În același timp, prognozele economice indică încetinirea în 2018 a ritmului de creștere economică, inclusiv a consumului. Pe de altă parte, construcția bugetului este lipsită de estimări și calcule credibile privind impactul unor măsuri asumate, precum introducerea TVA split, măsură care, deși în prezent mult atenuată în raport cu versiunea inițială, este apreciată prin venituri suplimentare aproape duble față de cele estimate în prima variantă.

Astfel, Președintele Klaus Iohannis consideră că prioritatea Guvernului trebuie să fie îmbunătățirea semnificativă a colectării veniturilor fiscale. Aceasta reprezintă principala direcție prin care poate fi asigurată sustenabilitatea creșterii salariilor și a pensiilor românilor, astfel încât situația finanțelor publice și bunăstarea cetățenilor să nu fie afectate pe termen mediu și lung. Trebuie avut în vedere, totodată, și faptul că România înregistrează, în prezent, unul dintre cele mai scăzute niveluri de colectare a veniturilor fiscale din întreaga Uniune Europeană.

În ceea ce privește cheltuielile bugetare, Președintele României subliniază importanța susținerii investițiilor, dat fiind rolul de antrenare al investițiilor în planul dezvoltării economice. Președintele Klaus Iohannis avertizează că nu este suficient ca bugetul să prevadă doar pe hârtie alocări investiționale, ci trebuie ca investițiile să fie și realizate conform programării bugetare, într-un cadru de prioritizare adaptat obiectivelor esențiale de investiții, în special în infrastructură.

Deși investițiile din fonduri europene sunt estimate mult peste nivelul anului 2017, prevederile bugetare în materie de investiții naționale (cheltuielile de capital) sunt în continuare unele dintre cele mai scăzute, ca pondere în PIB. De exemplu, anii 2017 și 2018 se caracterizează prin cele mai mici ponderi în PIB ale cheltuielilor de capital (2,2%, respectiv 2,3%) din ultimii 10 ani.

În acest sens, Președintele României atrage atenția asupra importanței investițiilor, deopotrivă în sens cantitativ și calitativ, pentru consolidarea unei creșteri economice sănătoase în 2018 și în anii următori. Guvernul trebuie să fie conștient că sacrificarea, în continuare, a factorului investițional este de natură să submineze potențialul de dezvoltare al României. Este esențial ca fondurile europene să fie valorificate în integralitatea lor, în special în legătură cu proiectele de investiții în infrastructură.

Aceste vulnerabilități sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât contextul macroeconomic tot mai sensibil, prognozat pentru anul 2018, nu se mai bucură de aceeași stabilitate financiară precum în ultimii ani, aceasta fiind și consecința politicilor fiscal-bugetare prociclice, axate în principal pe măsuri pe termen scurt, de expansiune a cererii de bunuri de consum.

Astfel, accentuarea presiunilor inflaționiste din economie la o rată a inflației de peste 3% anual, în paralel cu scumpirea creditului prin creșterea ratelor dobânzii și cu deprecierea monedei naționale, atrag reducerea puterii de cumpărare a populației și creează vulnerabilități economice suplimentare, de natură a impune abordări responsabile și evaluări realiste, atât în fundamentarea și execuția bugetară, cât și la nivelul politicilor economice, în general.

Totodată, în contextul unor ample modificări fiscale - îndelung contestate în ultimele luni de către partenerii sociali -, este important ca abordările fiscal-bugetare pentru 2018 să refacă acea predictibilitate economică necesară investitorilor și mediului de afaceri, astfel încât încrederea în economia României să revină pe un trend pozitiv.

Bugetul pentru anul 2018 este bazat pe o serie de modificări fiscale, adoptate abia către sfârșitul anului 2017, în încercarea coaliției PSD-ALDE de a se încadra în programul de guvernare: unificarea sistemului de contribuții sociale la nivelul angajatului, dar și reducerea consistentă a impozitului pe venit, de la 16% la 10%, măsură de relaxare fiscală prin care românii anticipează creșterea veniturilor lor, într-un climat de stabilitate și predictibilitate.

Președintele Klaus Iohannis consideră că actuala coaliție de guvernare PSD-ALDE are obligația de a răspunde așteptărilor românilor ca țara noastră să aibă un buget credibil și sustenabil, care să nu afecteze stabilitatea economică și nivelul de trai promis cetățenilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6734 vizualizari

 • +26 (30 voturi)    
  Posibil (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 12:10)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Dar ce e de furat de tripleta P$D+ALDE+UDMR sigur e bine pus deoparte. CIUMA ROSIE stie sa isi ia partea ei din buget. Restul... om vedea
 • -40 (50 voturi)    
  De ce nu dai tu estimari? (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 12:14)

  holinessdani [utilizator]

  Adica el acuza pe altii dar el de ce nu face estimari? Adica unii lucreaza si-si asuma niste decizii si unii doar arunca cu vorbe fara rost si fara nici o baza.
  Si face asta de 3 ani deja.
  Nimic concret, nimic constructiv.
  • +22 (28 voturi)    
   E cumva Iohannis (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 12:55)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Parte din Guvern?
  • -9 (31 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 13:08)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui holinessdani

  • +15 (21 voturi)    
   mda (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 13:15)

   kiko123 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Estimarile nu le face Iohannis le fac consilierii specialisti in economie si probabil acestia i-au spus ca bugetul este nerealist.
   • 0 (6 voturi)    
    El nu face estimari... (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 19:27)

    DanDare [utilizator] i-a raspuns lui kiko123

    ...el doar semneaza / promulga ce i se baga sub nas , dar culmea e ca mai si comenteaza dupa.

    E ca in bancul ala , impingi o baba pe scari si o intrebi de ce se grabeste !
  • +3 (11 voturi)    
   decizii luate strict politic (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 13:15)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Descoperim pe zi ce trece ca asa faceau si bolshevicii !
  • +8 (16 voturi)    
   A facut si estimari... (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 13:16)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   dar nu e obligat , nu el face bugetul si planurile economice , guverrnul pt ce mai e (ala cu n-spe ministri )? fiecare sa-si asume prerogativele pe care le are ! Nimic constructiv ? eu zic sa te mai documentezi ...
  • +18 (24 voturi)    
   Toarșu Berbecel politicel (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 13:20)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Treaba președintelui nu este să facă estimări. Astea trebuia să le facă onor guvernul și parlamentul, când dau legi și ordonanțe. Președintele nu dă legi și ordonanțe, el dă doar avertismente. E ca și cum ai spune dar arbitrul de ce nu dă el cu piciorul în minge, să vedem cât e de bun, că doar fluieră și dă cartonașe!
   PCR-PSD a luat-o pe arătură, dă legi și ordonanțe care vor avea efecte catastrofale, dar se face că nu pricepe, nu oferă nici un fel de estimări, previziuni, deși acestea sunt obligatorii - nu dai o lege fără să faci o evaluare a efectelor ei, că nu ești mafalda ca să știi ce va fi. Doar legile de furăciune și distrugere a justiției nu au nevoie de estimări- vezi miile de infractori care au fost eliberați....
  • +14 (20 voturi)    
   Daupa tine cum ar fi constructiv? (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 13:22)

   Observator roman [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Ca sa faci bugetul unui stat de marimea Romaniei sunt necesare resurse care exced, pur si simplu, aparatul de cativa consilieri ai Presedintelui Romaniei (oricare ar fi acela).
   Ca sa analizezi proiectul de buget e mult mai simplu insa, desi pare paradoxal. Apar cifre care, pur si simplu, nu se „pupa” cu altele!
   Asta se poate intampla doar din trei cauze;
   1. prostie
   2. ascunderea unor rezultate
   3. o combinatie a punctului 1 cu 2

   Preferata guvernului PSD -ALDE pare sa fie ipoteza a treia...
  • +1 (1 vot)    
   daca atatea lipsuri are bugetul de ce l-a (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 17:32)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   promulgat?
  • 0 (0 voturi)    
   pai de unde stii ca nu face? (Joi, 4 ianuarie 2018, 10:45)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   In momentul in care afirma ca estimarile guvernului nu sunt credibile, poti banui ca a facut si echipa lui niste calcule si i-a dat total diferit fata de estimarile guvernului... Si vazand programul de guvernare si prognozele de cresteri de salarii si pensii, nici macar nu ai nevoie de cine stie ce expertiza sa-ti dai seama ca ne indreptam spre zid accelerind. E deajuns sa vezi ca anul asta deficitul de 3% a fost obtinut cheltuind dividendele de la firmele de stat pe anul viitor, aminind plati si returnari de tva si stopind orice investitie (s-au deschis ZERO km de autostrada noi, spre exemplu). Si e de ajuns sa calculezi ca toate maririle de salarii si pensii care s-au facut in vara vor afecta bugetul anului viitor 12 luni fata de 6 luni in 2017, la care daca mai adaugi si cresterile de salarii din ianuarie si martie, deja da cu virgula. Si daca mai arunci si un ochi la curs, la inflatie sau la robor, vezi in mod clar ca economia reala deja incepe sa aplice niste corectii programului de guvernare.
 • +4 (22 voturi)    
  Dur... foarte dur... (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 12:22)

  fdaniel [utilizator]

  Ce-mi place mie la acest gen de avertisment, dur, este ca rimeaza in mod paradoxal cu o parte anatomica afectata de durerile produse chiar de avertisment...
  Similar cu grijile provocate de manifestarile unor oameni care merita tot respectul dar care sunt sufocate (manifestarile) de indolenta, indiferenta s.a.m.d. marii majoritati a votatorilor rromanesti :(
 • +13 (19 voturi)    
  Multa gargara (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 13:15)

  StefanN1978 [utilizator]

  si doar taxe marite pentru mana de IMM-uri ce mai reuseau sa produca in tara aceasta. Au mntit cand au spus ca diferenta de la salariul de 1450 la 1900 va fi doar de 1-4 lei pentru intreprinzatori. De fapt este undeva la 170-180 lei pentru fiecare angajat. Vineri am sedinta cu cei 2 angajati si cu parere de rau o sa ii trimit in somaj . Nu am de unde sa mai scot aproape 400 lei lunar ! Sa le dea Dragnea si Tudose
 • -7 (21 voturi)    
  Preşedintele Şosetă (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 13:48)

  -aluPiguS- [utilizator]

  Băi nene Iohannis, nu era logic sa lansati aceste avertismente INAINTE sa promulgati legea?! Jucati la siguranta pentru al doilea mandat... Pacat! V-am votat, dar m-ati pierdut de client! N-ati facut nimic pentru romani atunci cand PSD, aceasta plaga comunistoida, a inceput sa violeze Romania! Sunteti precum apa sfintita... nu faceti rau, dar nici bine!
  • +8 (14 voturi)    
   Hai, sa nu fim rai (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 15:39)

   tarantella [utilizator] i-a raspuns lui -aluPiguS-

   Cand PSD a inceput sa violeze Romania, presedintele s-a infiintat la celebra sedinta de guvern, aia cu elefanti. Nu e mult, dar nici putin. Ar putea face mai mult, dar risca suspendarea. Stiu, o sa spui ca noi, astia destepti, mintile luminate si nespalate de A3 si RTV, nu vom lasa sa fie suspendat. Ne vom prezenta in masa la sectiile de votare si vom vota impotriva. Suna bine, dar... ce te faci daca in duminica aia va fi vreme buna de schi si vin fiert pe partie?
   • +1 (3 voturi)    
    Nu e vorba de votat la referendum , (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 21:26)

    kokos [utilizator] i-a raspuns lui tarantella

    problema sunt cele 30 zile in care presedinte interimar va fi tradiceanu.Asta va promulga la foc automat toate legile justitiei , codul penal etc.
 • -14 (18 voturi)    
  Aceeasi poezie ca anu trecut recita Johannis (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 14:15)

  adrianhn [utilizator]

  Poate ar trebui sa se duca iarasi in vacanta, ca economia nu e de el.

  Pentru el cresterea salariilor e un dezastru.... facepalm
 • +8 (12 voturi)    
  !? (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 14:55)

  traiang [utilizator]

  Ceva nu e in regula .Toate organismele justitiei dau aviz negativ pentru legile acum votate si totusi s-au votat bugetul e de rahat si se promulga Si aici nu numai presedintele a spus ci si ceilalti economisti( ex Consiliul Fiscal) si vad ca este promulgat Ma intreb ca omul totusi in ce fel de stat suntem cand nu se poate face nimic si tu te duci cu capul in prapastie Bun ai iesit in strada ca tu numai asta poti sa faci Suntem ca in tregediile antice in care iti astepti destinul implacabil !!!!
  • +6 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 16:45)

   [anonim] i-a raspuns lui traiang

   • +1 (5 voturi)    
    multumesc (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 18:08)

    traiang [utilizator] i-a raspuns lui

    Multumesc pt raspuns si nu peiorativ dar intram in discutii infinite Stiu clasa politica trebuie primenita dar cum cand 670 care sunt incompatibili din ambele tabere sunt bagati din nou in circuit Cred ca mai degraba pentru o situatie din asta punctuala cand ti se leaga o piatra de gat si aruncat in apa poate ca ar fi mai bine cel putin pentru o etapa ca presedintele sa aiba posibilitatea sa dizolve parlamentul.Ne dorim un stat de drept si jocul trebuie facut dupa reguli precise Oricum ne zbatem pt o normalitate care nu o mai gasim
 • +4 (6 voturi)    
  Pe nimeni nu intereseaza... (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 18:46)

  Fadds [utilizator]

  ...parerea lui de expert. Sa le promulge si sa taca naibii din gura. Parca e intors cu cheia omul asta.
 • -2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 4 ianuarie 2018, 10:18)

  un_deget_de_secaturi [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Deficit bugetar 3% = subdezvoltare lentă dar sigur (Joi, 4 ianuarie 2018, 11:35)

  Cremenarul [utilizator]

  Regret profund că dl președinte IOHANNIS nu a înțeles că deficitul bugetar care ne-a fost impus de EU este o sursă sigură de menținere a României în actuala situație de subdezvoltare !
  Nu înțeleg de ce nu a militat/de ce nu militează la EU pentru ca României să-i fie acceptat un deficit bugetar la nivelul folosit ani de zile de către Germania, Franța, Italia, Olanda, Danemarca ș.a., respectiv de câte cca 9-10% și chiar mai mari ?!
  Situația este dramatică - țările dezvoltate membre al EU trebuie convinse că și România are dreptul la dezvoltare, la o dezvoltar similară cu cea de care au beneficiat ele în trecutul nu prea îndepărtat (și) prin recurgerea la deficite bugetare de cca 9-10% !
  Suntem sau nu suntem țări egale în drepturi ?
  Dacă ele au beneficiat de deficite bugetare mari, de ce României nu i se permite să beneficieze de un deficit cel puțin egal cu cel de care au beneficiat actualel țări dezvoltate ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by