Ministerul Finantelor spune ca lucreaza la un proiect pentru simplificarea mecanismului de declarare si plata a CAS si CASS datorate de persoanele fizice; se are in vedere unificarea unor formulare
Intr-un comunicat difuzat joi seara, MFP informeaza ca, "in contextul prorogarii termenului de depunere a Declaratiei 600, la nivelul Ministerului Finantelor Publice este in curs de elaborare un proiect de act normativ care sa stabileasca un mecanism mai simplu de declarare si plata a CAS si CASS datorate de persoanele fizice".
Potrivit ministerului, "se are in vedere reducerea numarului de declaratii depuse de persoanele fizice, prin unificarea unor formulare, ca un pas important in indeplinirea obiectivelor prevazute in Programul de Guvernare privind reducerea numarului de formulare solicitate de ANAF si depunerea unui formular pe an pentru cei care au venituri din activitati independente".
"Proiectul de act normativ va face obiectul dezbaterii publice si consultarii cu categoriile de persoane fizice care au obligatia platii CAS si CASS", da asigurari MFP.
Ministerul Finantelor mentioneaza totodata in comunicat ca termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism este 1 martie 2018, astfel incat sa se asigure timpul necesar pentru informarea persoanelor fizice cu privire la obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale.
Citeste mai multe despre contributii sociale persoane fizice cas cass 2018 ministerul finantelor publice proiect de lege
D600 este asignat CNP-ului pentru ca sunt contiributii ale persoanei.
Restul formulrelor sunt ale CUI-ului,CIF-ului..adika taxe atorate de entitateajuridica a persoanei, nu de persoana insa.
Ca atare D200 trebui sa stea separat de D600.
...sunt 2 declaratii anuale...
Le vor complica probabil intr-un megaformular care vine la pachet cu dureri de cap si 15 pagini.
- tot ce a primit de la angajator ca venit + toate contributiile platite de el sau de angajator in numele lui (impozite, cas, cass, somaj, etc) si s-au retinut la surs;
- alte venituri si contrbuti aferente obtinute pe cnp-ul resepectiv la care s-a putut face retinere la sursa.
- implementata retinerea la sursa cat mai mult si omul sa si vada online ca s-au retinut contributiile respective;
- Adaugat un buton de "+" pentru "Adaugare venit la care nu s-a putut face retinerea la sursa" (gen apartament dat in chirie sau, am catat la nunta, etc). Aleg tipul venitului dintr-o lista lunga de "tipuri de venit", completez valoarea, mi se calucleaza contributiile pe loc, le platesc cu cardul online si gata. M-au prins astia ca am avut un venit pentru care nu s-a facut retinere la sursa si nu l-am nici declarat, atunci sa-mi arda o amenda (si amenda o vad online, o pot contesta, o pot plati online, etc).
Oare sunt eu prea naiv?
Din acelasi motiv nu se pot simplifica taxele in SUA, nimeni nu vrea taxe simple, fiindca atunci nu mai pot trage tzepe.
Asta e Romania, ce vrei tu nu exista aici. Du-te in Estonia.
Cum se face? se aloca 5 milioane de euro. Cine castiga isi opreste jumatate si da restul la ceva firma sa implementeze. Aia fac la fel, dau si ei la alta firma si tot asa. La sfarsit e un student care e platit mai rau ca un muncitor necalificat, care trebuie sa implementeze efectiv proiectul pentru ca suma e prea mica sa o mai poti imparti in doua si sa ii dai la altul sa munceasca. Si uite asa, un proiect foarte scump arata si functioneaza ca un proiect de faculta.