Ministrul Finantelor, despre proiectul lui Daniel Zamfir de plafonare a dobanzilor la credite ipotecare: Eu sunt adeptul pietei libere
"Eu sunt adeptul pietei libere. Piata are mecanismele necesare pentru a se regla" iar "statul nu trebuie sa intervina (...) decat daca sunt derapaje", a raspuns Eugen Teodorovici.
Comisiile de buget, economica si juridica au acordat marti raport de admitere cu amendamente acestei propuneri legislative.
"Plafonarea dobanzilor efective anuale, am stabilit si s-a votat ca dobanda pentru creditele ipotecare sa nu depaseasca de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale. Astazi dobanda BNR fiind de 2,25, asta inseamna ca dobanda maxima care poate fi perceputa pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%", a afirmat marti senatorul PNL Daniel Zamfir, unul dintre initiatorii propunerii legislative.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Zamfir ar trebui dat urgent afara. Fiecare zi a lui in PNL si ifecare proiect de lege aberant pe care-l propune indeparteraza de PNL un procent de votanti.
Dar despre ce fel de piata libera poate fi vorba cand, la noi, bancile se aliniaza pentru a practica sisteme de dobanzi cu diferente mult mai mari intre depozite si credite decat in "lumea civilizata"?
Ar fi foarte interesant ca cineva sa prezinte publicului larg (specialistii dispunand in mod sigur de astfel de informatii), niste tabele clare si edificatoare cu nivelurile medii de dobanzi din Romania, pe categorii de produse bancare, prin comparatie cu cele din alte tari europene (nu neaparat din UE), alaturi de pachetele de facilitati oferite anumitor categorii sociale.