Excedentul comercial al Uniunii Europene cu Statele Unite a crescut din nou in ianuarie, ajungand la 10,3 miliarde de euro, cu 600 milioane euro mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit cifrelor oficiale publicate luni si citate de AFP.

In ianuarie, exporturile in Statele Unite au crescut cu 5,3% la 31,7 miliarde de euro in raport cu aceeasi perioada din 2017, a precizat oficiul european pentru statistici Eurostat. Importurile au fost de 21,4 miliarde de euro (+4,9%).

Pe ansamblul anului 2017, excedentul comercial cu America a crescut: 120,8 miliarde de euro, fata de 113,1 miliarde in 2016, dupa cum anunta Eurostat in urma cu o luna.

Aceste cifre sunt anuntate in pline tensiuni comerciale intre Uniune si Statele Unite, dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat ca impune taxe de 25% pe importurile de otel din Statele Unite si de 10% pe cele din aluminiu.

Pentru zona euro, in ianuarie, excedentul comercial a fost de 3,3 miliarde de euro cu restul lumii, fata de un deficit de 1,4 miliarde in ianuarie 2017.

"Credem ca excedentul comercial al zonei euro va ramane destul de important, sugerand ca tensiunile intre Uniune si administratia americana vor dura", au comentat analistii de la Capital Economics.