Deficitul crește puternic, la 0,59% din PIB, în primele două luni ale anului
Ca titlu de comparație, România a închis primele două luni ale anului 2017 cu un excedent de 0,05% din PIB. Potrivit unui comunicat al ministerului de Finanțe publicat în urmă cu un an, execuția bugetului general consolidat pe primele două luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB, față de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mult față de aceeași perioada a anului trecut, creșterile provenind în special din domeniul apărării, precum și de la bugetele locale. Cheltuielile de capital au crescut, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, cu 441,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
G4media.ro afirmă că această creștere a cheltuielilor de capital este cauzată de contractele de înzestrare a Armatei.
În 12 februarie, ministrul Apărării, Mihai Fifor, anunța o plată de aproape un miliard de dolari până la finalul lunii trecute pentru achiziția rachetelor HIMARS. "Proiectul de lege pentru achiziționarea rachetelor HIMARS joi va fi în ședința de guvern și se va aproba. (...) O să facem plata până la 28 februarie pentru primul sistem de rachete HIMARS (...) in valoare de aproape un miliard de dolari. (...) Joi, in ședința de guvern, vom aproba și hotărârea privind cele patru corvete multifuncționale", a declarat Mihai Fifor, la Antena 3, potrivit Agerpres.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 42,3 miliarde lei, reprezentând 4,6% din PIB, sunt cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent. Creșteri semnificative comparativ cu anul precedent s-au înregistrat în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+28,3%) și la veniturile nefiscale (+23,7%).
La capitolul venituri, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 18,7% față de primele două luni ale anului 2017, iar încasările din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfășurarea de activități cu 22,9%.
În ceea ce privește veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se înregistrează o creștere de 7,8%.
Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 3,2 miliarde lei.
În schimb, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 47,8 miliarde lei, sunt cu 38,5% mai mari față de primele două luni ale anului precedent.
Cheltuielile de personal sunt cu 18,8% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 21,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.
Subvențiile acordate în primele două luni ale anului 2018 sunt în creștere cu 136,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este determinată, în principal, de plățile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli și de subvențiile acordate pentru susținerea transportului feroviar public de călători și a transportului cu metroul.
Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,6%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție, potrivit ministerului Finanțelor.

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Pentru o tara care nu-si poate asigura singura serviciul de patrulare aeriana si aflata la granita unor conflicte inghetatate sau deschise (toate avand Rusia in rol de agresor) cheltuim putin pentru aparare.
Nu spune nimeni sa avem armata sa batem rusia, da' macar 2-3 saptamini pina-si misca unchiu Sam fundul pin la noi, tot tre sa fii in stare sa rezisti. Ori noi fara F16-urile alea nu mai aveam nimic aerian, iar terestru suntem praf.
psd'istii si-au adus rudele si prietenii la locuri caldute unde nu fac nimic si primesc mii de euro luna
daca mai pui vilele si apartamentele cu care s-au pricopsit guvernantii pe bani furati atunci este mai clar de unde apare deficitul,
DNA-ul si justitia au nevoe de mai multa forta ca sa reuseasca cu atita coruptie in jur.
propun ca trogloditii adusi de psd'isti sa fie concediati si suplinit numarul de procurori DNA si judecatori. daca se mai inchid citeva firme capuse ale primarului Firea atunci ajung bani si pentru a construi o inchisoare noua pentru toti coruptii
In rest, toal de acord cu tine, dar deficitul n-o sa scada niciodata imprumutindu-te, cum nici imprumutul nu va creste deficitul. Deficitul e diferenta dintre veniturile si cheltuielile statului si se finanteaza prin imprumut sau inflatie.
Avem cu ce sa na mandrim in anul centenarului...
Si cand te gandesti ca pe cizmar l-am impuscat pentru "subminarea economiei nationale" :P
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa2_BCG022018.pdf
si poate fi consultat de toata lumea.
Daca scoatem platile din agricultura care apar la venituri:
"Sume primite de la UE/alti donatori..."
si la cheltuieli la:
"Proiecte cu finantare din fonduri externe", bani pe care guvernul doar ii plimba dintr-un buzunar in celalalt da' da bine la cresteri de venituri, ramane asha:
- cheltuieli de personal +2 mld (legea salarizarii)
- bunuri si servicii +1 mld
- subventii +1.1 mld
- asistenta sociala +1.8 mld (cresteri de pensii)
- cheltuieli de capital +2.7 mld (aici ar putea fi si parte din rachete)
Iar la venituri, daca scoate cele 3 mld bagate aiurea, avem asha:
- tva +0.7 mld
- accize -0.35 mld (cu tot cu cresterea accizei la carburant)
- impozit pe salarii si venit 0.0004 mld (de la revolutia fiscala)
- contributii din asigurari +3000 (tot de la revolutia fiscala)
Asha ca, daca tragem linie, si daca toti cei 2.7 mld in plus ar fi de la rachete, tot mai ramane un gauroi de 3.2 mld lei care arata cum nu poti finanta cresterea salariilor la bugetari din impozitele pe care acestia le platesc la stat.
Ca albe flori, cadea-vom la pamant.