Lira turcească a doborât marți un nou record negativ față de dolar și de euro, devalorizându-se cu peste 8% într-o lună, în condițiile în care economiștii lansează semnale de avertisment față de riscul de supraîncălzire a economiei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cotația a ajuns marți până la 4,13 lire pentru un dolar, pierzând astfel 1,4% din valoare față de bancnota verde în cursul zilei și 8,12% într-o lună.

Cotația era de 5,11 lire pentru 1 euro, o scădere de 2% în cursul zilei și de 8,53% într-o lună.

Economiștii avertizează în mod regulat Turcia față de riscul de supraîncălzire, în condițiile în care țara a înregistrat o creștere puternică, de 7,4% în 2017, dar și o inflație mare, care se menține la peste 11% în cifre anualizate în februarie.

Bursele sunt îngrijorate și de presiunile exercitate de guvern asupra băncii centrale. În condițiile în care economiștii preconizează o majorare a dobânzii de intervenție pentru a ține sub control inflația, președintele Recep Tayyip Erdogan critică frecvent „lobby-iștii dobânzilor de intervenție” și cere reducerea acestora.

Îngrijorările piețelor au fost întărite săptămâna trecută de zvonurile privind demisia vicepremierului Mehmet Simsek, un fost cadru al Merrill Lynch în care mediile economice au încredere. Informația a fost însă dezmințită de acesta și de guvern.

Lira turcească a pierdut aproape 43% din valoarea sa față de dolar după puciul ratat din iulie 2016.