Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi seara, la Digi 24, că inflația se va tempera începând cu a doua parte a anului și „media va fi aproape” de estimarea bugetară de 3,1%.

Eugen TeodoroviciFoto: Guvernul Romaniei

Teodorovici a recunoscut că este „ingrijorat” de inflația care a ajuns în martie la 5%, cel mai mare nivel din iunie 2013, dar este optimist că în final se va „apropia ca medie pe an de anticiparea de 3,1%„ estimată în bugetul pentru 2018.

„Părerea mea că media va fi aproape de ceea ce noi am estimat”, a subliniat Teodorovici, care a vorbit despre o „tendință de scădere spre finalul anului”.

Întrebat cum comentează declarația făcută miercuri de Valentin Lazea, Teodorovici s-a întrebat dacă a fost făcută în calitate de economist șef al BNR sau „pe persoană fizică”.

Lazea avertizase în urmă cu o zi că România are doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană, după Marea Britanie, iar după ieşirea acesteia din UE va avea cel mai mare deficit raportat la PIB, urmând să fie cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale.

„Declarațiile pe persoană fizică trebuie făcute în afara BNR”, a subliniat Teodorovici, care a respins un risc foarte mare pentru Romania legat de o nouă criză internațională.