Pesosul argentinian, supus unor puternice turbulențe în ultimele zile, a căzut din nou, marți, în deschiderea ședintei de tranzacționare, cedând 4,61% până la 23,41 pesos pentru un dolar american, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bursa locală evolua și ea în pierdere, indicele de referință, Merval, cedând 4,68% până la 26.224,42 puncte.

Moneda argentiniană a suferit o adevărată degringoladă săptămâna trecută, obligând banca centrală să majoreze dobânda de intervenție la 40%, cel mai mare nivel din lume.

După terapia de șoc de săptămâna trecută, o altă măsură a instituției financiare pentru a frâna căderea pesosului a intrat în vigoare ieri: instituțiile bancare trebuie să introducă pe piață o parte din rezervele în dolari, circa 2 miliarde.

Moneda națională s-a devalorizat cu 10% față de dolar într-o lună, suferind cea mai puternică depreciere din decembrie 2015, când noul guvern a abandonat politica de control valutar.

Creșterea randamentului obligațiunilor americane a antrenat în ultimele săptămâni o depreciere a monedelor din regiune.

Moneda argentiniană a fost mult timp supraevaluată în raport cu dolarul, după ce fosta președintă Cristina Kirchner a stabilit un control al cursului valutar, pentru a stopa fuga de capitaluri. Guvernul de centru-dreapta al președintelui Mauricio Macri a decis însă să renunțe la această politică.