Secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, a anunțat joi că Statele Unite vor aplica de vineri taxe vamale pentru oțelul și aluminiul importate din Uniunea Europeană, Mexic și Canada, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statele Unite au decis să nu prelungească exceptarea temporară acordată Uniunii Europene până joi, la miezul nopții, și vor introduce taxe de 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu.

Exceptarea acestor taxe este anulată și pentru Mexic și Canada, în condițiile în care renegocierea acordului de liber schimb Alena întârzie să ajungă la rezultate.

UPDATE 19:45 Guvernul german a declarat că răspunsul la "America întâi" va fi "Europa unită.

"Răspunsul nostru la 'America întâi' va fi 'Europa unită", a declarat într-un comunicat șeful diplomației, Heiko Maas, care adaugă că "războaiele comerciale nu au niciun învingător".

Uniunea Europeană "va anunța în următoarele ore contra-măsuri", a avertizat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"UE nu poate sta fără să reacționeze (...) Acesta este protecționism pur și simplu", a spus Juncker.

Și guvernul mexican a anunțat represalii comerciale împotriva SUA, pricipalul său partener comercial.

"Mexicul va impune măsuri echivalente pentru diverse produse" printre care anumite tipuri de oțel, fructe și brânzeturi, a precizat, într-un comunicat, ministerul Economiei.