Miniștrii de Finanțe din grupul țărilor puternic industrializate (G7), cu excepția reprezentantului american, au emis un comunicat comun în care își exprimă "dezamăgirea și îngrijorarea unanimă" privind decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a impune taxe vamale la importurile de oţel și aluminiu, scrie Mediafax.

Summitul G7 din Italia, 2017Foto: g7italy.it

Semnatarii comunicatului, redactat de Canada, cer o "acțiune decisivă" pentru soluționarea disputei comerciale la summitul liderilor G7, programat să înceapă vineri la Charlevoix, Quebec, relatează agenția Reuters.

Taro Aso, ministrul nipon de Finanțe, a subliniat că "acesta este un caz foarte rar în care opoziția față de Statele Unite a fost unanimă".

"Suntem îngrijorați de aceste acțiuni care nu doar că nu contribuie la ajutarea economiei, ci de fapt sunt distructive, iar în această privință sunt de acord toate cele șase țări care și-au exprimat punctul de vedere secretarului (SUA al Trezoreriei) Mnuchin", a declarat Bill Morneau, ministrul canadian al Finanțelor, după încheierea reuniunii miniștrilor de Finanțe din grupul statelor puternic industrializate (G7), care s-a desfășurat în stațiunea montană Whistler din Canada.

"În cadrul (reuniunii) G7 au fost discutate mai multe chestiuni asupra cărora nu a existat niciun acord. Este într-adevăr destul de neobișnuit în istoria G7", a declarat Olaf Scholz, ministrul german de Finanțe.

Pe de altă parte, reprezentantul SUA, Steven Mnuchin, a declarat că nu împărtășește punctul de vedere privind comerțul al celorlalte șase țări, adăugând că președintele Trump se concentrează pe "reechilibrarea relațiilor comerciale".

Preşedintele SUA, Donald Trump, a impus taxe vamale de 25% la importurile de oţel şi de 10% pentru aluminiu. Ţările din Uniunea Europeană, Canada şi Mexicul erau exceptate, dar Donald Trump a refuzat prelungirea excepţiilor după 1 iunie.

Astfel, toate celelalte șase țări G7 - Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia - sunt acum nevoite să plătească taxele vamale pentru oțel și aluminiu impuse de către Administrația Donald Trump, măsuri care în general au drept scop să combată producția excesivă a Chinei.