China a înregistrat luna trecută un excedent record cu Statele Unite, de aproape 30 de miliarde de dolari, o cifră care va stârni din nou furia lui Donald Trump, care s-a angajat într-un război comercial cu gigantul asiatic, scrie AFP.

Foto:

Beijingul afișează un excedent bilateral de 28,97 miliarde dolari în iunie, o cifră în creștere cu 18% față de luna mai (24,58 miliarde), a anunțat vineri Administrația vămilor din China. Este vorba de o cifră record pentru un excedent lunar din 1999, potrivit Bloomberg.

Aceste cifre sunt ultimele calculate înainte de intrarea în vigoare a unor drepturi vamale de 25% pe care cele două țări le-au impus reciproc începând cu 6 iulie pentru 34 de miliarde de dolari importuri.

Președintele american, care acuză China de concurență neloială și de furt tehnologic, amenință cu impunerea unor noi drepturi vamale pe cvasitotalitatea exporturilor chinezești.

În ciuda deschiderii ostilităților, comerțul evoluează bine între primele două economii mondiale: în primele șase luni ale anului, comerțul bilateral a crescut cu 13,1% iar exporturile Chinei au crescut cu 13,6% (+11,8% pentru importuri).

Dar Beijingul admite că tendința nu poate continua.

"Acest diferend comercial va avea cu siguranță impact asupra schimburilor China-SUA și un impact foarte negativ asupra comerțului mondial", a declarat purtătorul de cuvânt al Vămilor, Huang Songping.

În iunie, excedentul comercial total al gigantului asiatic a crescut puternic, la 41,6 miliarde dolari, față de 24,9 miliarde în mai.