China afișează un excedent comercial record cu SUA în iunie
Beijingul afișează un excedent bilateral de 28,97 miliarde dolari în iunie, o cifră în creștere cu 18% față de luna mai (24,58 miliarde), a anunțat vineri Administrația vămilor din China. Este vorba de o cifră record pentru un excedent lunar din 1999, potrivit Bloomberg.
Aceste cifre sunt ultimele calculate înainte de intrarea în vigoare a unor drepturi vamale de 25% pe care cele două țări le-au impus reciproc începând cu 6 iulie pentru 34 de miliarde de dolari importuri.
Președintele american, care acuză China de concurență neloială și de furt tehnologic, amenință cu impunerea unor noi drepturi vamale pe cvasitotalitatea exporturilor chinezești.
În ciuda deschiderii ostilităților, comerțul evoluează bine între primele două economii mondiale: în primele șase luni ale anului, comerțul bilateral a crescut cu 13,1% iar exporturile Chinei au crescut cu 13,6% (+11,8% pentru importuri).
Dar Beijingul admite că tendința nu poate continua.
"Acest diferend comercial va avea cu siguranță impact asupra schimburilor China-SUA și un impact foarte negativ asupra comerțului mondial", a declarat purtătorul de cuvânt al Vămilor, Huang Songping.
În iunie, excedentul comercial total al gigantului asiatic a crescut puternic, la 41,6 miliarde dolari, față de 24,9 miliarde în mai.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Banii Americii ajung sa serveasca direct Partidul Comunist Chinez, asa cum zeci de miliarde de euro din Germania ajung direct in bugetul lui Vladimir Putin servind si la militarizarea unei Rusii foarte agresive.
E o situatie creata de organizarea ultraliberala a comertului mondial, in care idealul utopic e acela de competitie deschise si onesta intre economiile lumii.
Din pacate, foarte multe state profita de decalajul dintre normele severe ale Occidentului in materie de protectie sociala, de mediu sau de proprietate intelectuala si propriile lor norme nationale mult mai relaxate si permisive.
Cat despre furtul intelectual si dumpingul cu produse manufacturate de muncitori exploatati salbatic, e o chestiune de notorietate si dovedita inclusiv cu arestari de cetateni chinezi implicati in spionaj industrial.
China a facut "copy-past" pe nenumarate tehnologii, produse si servicii occidentale, pe care apoi le-a vandut la pret redus Occidentului, extragand astfel sume imense folosite la crearea "miracolului chinez" de dezvoltare.
Abia in ultimii 2-3 ani au inceput sa apara si produse chineze originale de inalta tehnologie.
China va fi obligata sa isi reduca excedentul comercial, altfel risca razboaie comerciale in serie care o vor afecta dur pentru ca e substantial dependenta de exportul pe valuta forte.
Din ce in ce mai multe state dezvoltate, sub presiunea miscarilor populiste si nationaliste, incep sa puna problema repatrierii de productii industriale, de servicii delocalizate, de fonduri pastrate prin banci straine.
Cu scopul final de a reduce din somaj (masiv in Occident), de a reduce din deficite si datorii publice (o grava amenintare in majoritatea tarilor UE), de a slabi economic potentiali adversari.
De aia Trump a facut o greseala ca a taraganit cu taxele.
Economic era mai bine sa puna toate taxele la maxim de la inceput si brusc, si dupa care sa fi inceput sa scada din ele pe masura negocierilor cu chinezii.
Dar sunt o gramada de comercianti englezi, Walmart etc. (care controleaza si presa) si care se agata de Trump ca niste cersetori impertinenti pe strada.(Nu le ajung zecile de miliarde de $ facute in comertul desmatat cu China si care au subrezit Industria SUA, vor si mai multe miliarde)