Confruntată cu un dificil conflict comercial cu Statele Unite, economia Chinei a început să dea semne de slăbiciune iar Beijingul recunoaște de acum "impactul" acestor dispute cu Washingtonul, scrie AFP.

Presedintele chinez Xi JinpingFoto: Wikipedia

Creștere, investiții, producție industrială: o încetinire a activității s-a creionat luni în cifrele publicate de Biroul național pentru statistică (BNS), la 10 zile după deschiderea ostilităților comerciale cu America lui Donald Trump.

Creșterea produsului intern brut (PIB) a încetinit ușor în al doilea trimestru, la 6,7% în cifre anualizate față de 6,8% în trimestrul precedent.

Această cifră este conformă cu așteptările analiștilor și rămâne superioară obiectivului de creștere afișat de guvernul chinez pentru întregul an: 6,5%.

Dar o schimbare de ton este perceptibilă în comentariile oficiale de la Beijing, care până acum a avut mai degrabă tendința de a pretinde că războiul comercial va fi mai nefast pentru America decât pentru China.

"Protecționismul continuă să agite suprafața globului, constituind o provocare majoră pentru relansarea economică și adăugându-se la provocări și incertitudini în ceea ce ne privește", a recunoscut în fața presei purtătorul de cuvânt al BNS, Mao Shengyong.

Conflictul vamal "va avea un impact asupra economiilor Chinei și Statelor Unite (...) și multe alte țări vor fi afectate", a avertizat el.

Pentru moment, analiștii estimează că rivalitatea dintre primele două economii mondiale nu și-a arătat încă adevăratul impact. Deocamdată, cele două țări au impus reciproc din 6 iulie drepturi vamale asupra unor importuri de 34 de miliarde de dolari, anual.

Dar SUA au lansat săptămâna trecută o nouă salvă anunțând o nouă listă suplimentară de produse chinezești importate, în valoare de 200 miliarde dolari anual, pe care amenință să le taxeze cu 10% din septembrie.

A doua zi, Beijingul a avertizat că va adopta măsuri de represalii dacă Washingtonul pune în practică amenințarea.

"Pierdere de viteză"

Cele mai recente cifre comerciale au arătat un nou record al exporturilor chinezești cu destinația SUA, în iunie.

Dar aceste exporturi au fost mai degrabă susținute de dorința exportatorilor de a vinde cât mai curând posibil în SUA înainte de a intrarea în vigoare a noilor taxe vamale. Iar aceste cifre riscă să stârnească și mai mult furia lui Donald Trump față de Beijing.

Statele Unite absorb 20% din exporturile Chinei iar sancțiunile impuse de președintele american ar putea costa între 0,2 și 0,5 puncte creșterea economică a gigantului asiatic, potrivit economiștilor.

Iar acest lucru vine într-un moment delicat în care guvernul de la Beijing încearcă să închidă uzinele cele mai poluante și să lupte împotriva supraîndatorării, politici care penalizează și ele creșterea.

Beijingul ar putea deci să se rezume la susținerea și mai mult a activității printr-o politică monetară și bugetară mai acomodantă.

"Economia chineză pare în fază de încetinire. Guvernul pare să relaxeze ușor politica (...) în ciuda obiectivului de reducere a riscurilor financiare", arată Alaistair Chan, de la Moody's.

"Biroul pentru statistici începe să recunoască public pierderea de viteză", spune Julian Evans-Pritchard, de la Capital Economics. "Acest lucru va permite autorităților să justifice o revenire la susținerea activității".

Un alt semn de slăbiciune, producția industrială a crescut în iunie doar cu 6% în cifre anualizate, față de 6,8% luna precedentă. Un rezultat mai slab decât estimau economiștii intervievați de agenția Bloomberg (6,5%).

Investițiile în capital fix și-au continuat degringolada, cu o creștere de doar 6% în cifre anualizate în primele șase luni ale anului. La finele lui mai, acestea ajunseseră la cel mai redus nivel din 1999, cu un avans de doar 6,1%.