Deputații ruși au votat marți o lege care majorează TVA de la 18% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru a putea finanța promisiunile de campanie ale președintelui Vladimir Putin, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Textul a fost votat în unanimitate în a treia și ultima lectură de către deputații Rusiei unite, principalul partid pro-Kremlin, care deține majoritatea absolută în Duma, camera inferioară a Parlamentului rus.

Majorarea TVA ar urma să aducă suplimentar bugetului circa 2.500 de miliarde de ruble (circa 35 de miliarde de euro) în cinci ani, potrivit experților de la Renaissance Capital.

După anunțul acestei măsuri la jumătatea lunii iunie de către premierul Dmitri Medvedev, Banca centrală a decis să facă o pauză în operațiunea de reducere a dobânzii de intervenție, afirmând că se teme de o accelerare a inflației.

Majorarea TVA ar urma să permită finanțarea ambițiosului program al celui de-al patrulea mandat al lui Vladimir Putin, care a promis majorarea speranței de viață și a demografiei în declin, să reducă la jumătate rata sărăciei și să aducă Rusia în primele cinci economii din lume.

Această măsură vine după ce joia trecută deputații ruși au votat, în primă lectură, o altă lege foarte impopulară care prevede majorarea progresivă a vârstei de pensionare la 63 de ani pentru femei și la 65 de ani pentru bărbați, față de 55 și 60 de ani în prezent.

Acest proiect a provocat furie și acțiuni de protest în Rusia, determinându-l pe președintele Vladimir Putin să se distanțeze de acest proiect, precizând însă că e nevoie de o reformă pentru a evita o "explozie" a sistemului social.