Creșterea economică în Statele Unite a înregistrat un avans puternic în trimestrul II, depășind pentru prima oară în patru ani pragul de 4%, potrivit primei estimări a Departamentului Comerțului publicată vineri și citată de AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr

În perioada aprilie - iunie, expansiunea Produsului Intern Brut (PIB) a atins 4,1% în cifre anualizate, cel mai puternic ritm din ultimul trimestru din 2014.

Departamentul a revizuit în creștere și avansul economic din primul trimestru, la 2,2%, față de 2% anterior.

Expansiunea celei mai mari economii mondiale este susținută de un consum viguros (+4%), cea mai bună cifră de la sfârșitul lui 2014.

Reducerile de impozite adoptate de republicani la sfârșitul lui 2017 par în sfârșit să susțină consumul gospodăriilor.

Americanii au cumpărat în special bunuri de folosință îndelungată (+9,3%), în principal mașini. Cheltuielile pentru consum au contribuit cu 2,7 puncte la creștere. Consumul este de departe locomotiva tradițională a creșterii în SUA.

Un alt aspect puternic în trimestrul II: exporturile au crescut cu 9,3%, un maxim al ultimilor cinci ani.

Această creștere puternică apare drept un efect secundar al tensiunilor comerciale inițiate de administrația Trump la începutul primăverii, cu suprataxarea importurilor de oțel și aluminiu.

Înainte ca Beijingul să impună taxe în iulie asupra produselor de soia importate din SUA, cumpărătorii externi au anticipat și au făcut stocuri. Departamentul Comerțului notează astfel "o accelerare a exporturilor de produse alimentare, băuturi, furaje și în special soia".

Exporturile au contribuit cu 1,12 puncte la creștere, un summit al ultimilor 5 ani.