Lira turcească își continua joi degringolada, pierzând peste 10% din valoare de la începutul săptămânii, pe fondul neîncrederii persistente a piețelor și a avertismentelor privind riscul de recesiune, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moneda națională pierdea circa 4% din cotația față de dolar, care era cotat la 6,71 lire în jurul orei 12,10 GMT.

Lira a pierdut astfel peste 10% din valoare față de dolar și circa 44% de la începutul anului.

Economiștii lansează de mai multe luni semnale de alarmă legate de riscul de supraîncălzire a economiei turcești, marcată de o creștere ridicată, o inflație de două cifre și un deficit în creștere al conturilor curente.

Aceștia cer măsuri concrete, precum majorarea dobânzii de intervenție. Dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan se opune acestei măsuri.

La această neîncredere generală, se adaugă și criza diplomatică cu Statele Unite și anunțul unor sancțiuni american - la care Ankara a replicat imediat - care au precipitat prăbușirea lirei.

Marți seara, agenția Moody's a degradat 18 bănci și două instituții financiare din Turcia, invocând fragilitatea generată de dependența de finanțări cu devize străine.

Mai multe cabinete de analiză au afirmat în această săptămână că Turcia se îndreaptă în prezent spre o recesiune.

"Ultimele date privind activitatea turcă sugerează că prăbușirea lirei din mai și înăsprirea condițiilor financiare care i s-a asociat au condus la intrarea economiei în recesiune", afirma miercuri Capital Economics. "Lucrurile riscă să se agraveze".