Banca centrală a Argentinei (BCRA) a majorat joi principala dobândă de intervenție de la 45% la 60% - una dintre cele mai mari din lume - în încercarea de a stopa prăbușirea peso, care a pierdut aproape 20% în două zile, scrie AFP.

Noaptea in Buenos AiresFoto: L. Barza

Peso a pierdut 7% miercuri iar joi la jumătatea zilei pierdea 12%. De la începutul anului, moneda argentiniană a pierdut peste 50% din valoarea sa.

În Argentina, când apar îngrijorări legate de conjunctura economică, companiile și persoanele fizice cumpără masiv dolari, monedă de refugiu, punând astfel presiune pe curs.

Joi dimineața, șeful guvernului argentinian, Marcos Pena, a încercat să calmeze lucrurile, afirmând că "Argentina va ieși întărită din acest proces de transformare" demarat în 2015 de președintele de centru dreapta Mauricio Macri.

De la sosirea la putere, administrația Macri a redus de la 6 la 3,9% deficitul bugetar. În iunie, Argentina a obținu un împrumut de 50 de miliarde de dolari de la FMI în schimbul angajamentului de a reduce deficitul la 1,3% în 2019.