Africa de Sud a anunțat marți un nou recul al produsului intern brut (-0,7%), pentru al treilea trimestru consecutiv, care o plasează tehnic în situația de recesiune pentru a doua oară în doi ani, ilustrând fragilitatea recurentă a economiei sale, scrie AFP.

Centru comercial din Johannesburg, Africa de SudFoto: southafrica.net

Potrivit Biroului pentru statistică (StatsSA), PIB-ul celei mai industrializate economii a continentului a scăzut cu 0,7% în trimestrul II al anului 2018, după ce scăzuse cu 2,6% (cifre corectate) în primul.

"Scăderea cu 0,7% (...) a avut drept cauză un recul al activității în sectoarele agricultură, transport, comerț și industriile manufacturieră și publică", a arătat StatsSA.

În schimb, "minele, finanțele, imobiliarul și serviciile au fost principalii contributori" la bogăția țării, a adăugat StatsSA.

Africa de Sud se luptă de ani cu o creștere dificilă și cu un șomaj record de 27,7%. Țara a înregistrat o creștere de 1,3% în 2017 (+0,6% în 2016) iar analiștii anticipau o cifră de 1,8% pentru 2018.

Țara a mai cunoscut un episod de șase luni de recesiune tehnică la sfârșitul lui 2016-începutul lui 2017.

Președintele Cyril Ramaphosa, care i-a succedat lui Jacob Zuma, a promis relansarea economiei, în special prin susținerea investițiilor străine și eradicarea corupției, care cangrenează țara.

Acesta a încercat cu orice preț să evite o nouă degradare a ratingului țării de către marile agenții, care au încadrat-o în 2017 la categoria speculativă.

Numeroși analiști au avertizat recent asupra potențialelor efecte nefaste asupra piețelor ale controversatului proiect de reformă funciară lansat de Ramaphosa.

Acesta dprește să autorizeze expropieri fără despăgubiri, pentru a corecta, în beneficiul majorității de culoare, nedreptățile apartheidului.