România se clasa în 2016 - anul în care s-au construit zero kilometri de autostradă - pe locul 5 în UE, cu un procent de 3,1% din PIB, alocat investițiilor în transporturi și infrastructură (rutier, naval, feroviar, aerian, inclusiv conducte), arată un raport publicat marți de Eurostat și citat de Mediafax.

Infrastructura in Romania, eterna problemaFoto: CNADNR

Clasamentul european este condus de Luxemburg, care a alocat în 2016, pentru transport și infrastructură, 3,7% din PIB, Ungaria cu 3,5%, Cehia cu 3,5%, Slovacia cu 3,4% din PIB și România cu 3,1%.

La polul opus, cele trei state membre cu cel mai mic procent din cheltuielile guvernamentale pentru transport în 2016 au fost Cipru (0,6%), Irlanda (1,1%) și Malta (1,2%).

Potrivit raportului prezentat de Biroul de Statistică al Uniunii Europene, cheltuielile guvernamentale pentru transport includ cheltuielile privind administrarea, reglementarea, construcția și întreținerea infrastructurii de transport (inclusiv rutier, naval, feroviar și aerian, precum și orice infrastructură pentru transportul de mărfuri, cum ar fi conductele).

De asemenea, în categoria cuprinsă de Eurostat intră și cheltuielile cu funcționarea companiilor de transport public clasificate în sectorul administrației publice.