Senatorul PNL Florin Cîțu susține că Institutul Național de Statistică (INS) a modificat datele privind consumul aferente fiecărei luni din 2017, astfel încât să mascheze prăbușirea acestuia, respectiv contribuția negativă la creșterea economică, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Consumul scade rapid! Datele «oficiale» arată, fără dubiu, o dinamică a consumului în scădere (...). Dar avem o problemă gravă. Pentru a avea acest rezultat, chiar așa modest, Institutul Național de Statistică (INS) a schimbat, la începutul acestui an, datele pentru fiecare lună din 2017. În prima lună din 2018, INS a «recalculat» și a schimbat datele doar pentru 2017. Atât. Nu s-a atins de 2016”, a scris, miercuri seara, Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

Senatorul PNL susține că, în cazul nemodificării datelor, în prezent ne-am fi confruntat cu o prăbușire a consumului.

„Și acum partea cea mai importantă. Veniturile la buget sunt cu mult sub așteptări. Ca și cum economia ar avea o dinamică mult mai slabă decât cea «oficială». Cum ar fi arătat contribuția consumului la creșterea economică dacă se păstrau datele inițiale? Negativă. Rămâne să aflăm de la INS ce a schimbat în «algoritm» de a influențat doar pozitiv aceste date. Sper că nu a fost variabila «politică»”, a mai scris Cîțu.

Senatorul PNL subliniază că această schimbare care face datele pentru 2018 mai bune, le face mai proaste pe cele pentru 2017.

Consumul este principala componentă în creșterea Produsului Intern Brut (PIB) al României, care anul trecut a avut cel mai ridicat avans de după criză, de 6,9%.