Bruxellesul a demarat joi confruntarea cu coaliția populistă aflată la putere în Italia, cerând oficial "clarificări" Romei pentru derapajul bugetar "fără precedent", scrie AFP.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

Derapajul italian este "fără precedent în istoria Pactului de stabilitate și creștere", scrie Comisia, într-o scrisoare în care cere Italiei să prezinte observațiile sale înainte de "luni 22 octombrie la prânz".

Bruxellesul acuză un risc de "neconformitate grav" cu regulile europene, ceea ce ar putea conduce la respingerea acestui buget. Acest lucru ar fi o premieră în istoria UE.

Alte țări din zona euro, care se supun acelorași reguli bugetare, observă atent discuțiile dintre Italia și Comisie, care este sfidată acum de guvernul italian, format din Liga (extrema dreaptă) și Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem).

"Știam că acest buget, gândit pentru a satisface dorințele cetățenilor italieni, mult timp ignorați, nu sunt în conformitate cu așteptările Comisiei Europene. Ne așteptam deci la observații", a replicat președintele Consiliului italian, Giuseppe Conte, pe Facebook.

Potrivit mai multor surse, Spania, Franța, Portugalia și Belgia ar urma să primească și ele o astfel de scrisoare din partea Comisiei, dar aici ar fi vorba de o simplă solicitare de informații.

Conte a avertizat în trecut că nu dispune de marje pentru a modifica bugetul.