Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, le-a cerut ziariștilor „să nu anticipeze”, în momentul în care a fost întrebat despre posibilitatea amânării bugetului pentru anul viitor, dar a susținut că, și în eventualitatea unui astfel de „scenariu nedorit”, nu vor fi probleme legate de plata pensiilor și a salariilor „așa cum am promis”.

Eugen TeodoroviciFoto: Guvern

„Să nu anticipăm, să vedem exact după data de 19” decembrie, a spus Teodorovici, întrebat de ziariști dacă aprobarea bugetului pentru 2019 se amână pentru anul viitor.

Teodorovici a declarat că „nu e niciun fel de problemă legată de bani, de deficit, de încasări” în construcția bugetului iar „salariile, pensiile se vor da exact cum am promis”.

„Nu e niciun fel de blocaj. Legea prevede că se poate funcționa în baza bugetului de anul acesta în baza unui anumit procent, bugetul poate întârzia și câteva luni de zile. Nu vor fi probleme de finanțare chiar și în cazul unui astfel de scenariu nedorit în care se va amâna bugetul”, a mai spus ministrul Finanțelor.

  • Mâine nu discutăm în Guvern bugetul.
  • Ne încadrăm și în deficitul asumat și va fi mult sub 3%. Eu îmi doresc foarte clar ca România să arate față de partenerii internaționali că luăm acele măsuri de reducere a deficitului. Avem și o ordonanță de măsuri care vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie, fie cu prorogări de termene, fie de alte măsuri.
  • Îmi doresc ca bugetul de anul viitor să aibă un deficit foarte aproape de 2,5% din PIB. Este foarte important ca mesajul să fie foarte clar, dar nu un 2,5% scos din cifre.
  • Bugetul se prezintă public în forma finală, după ce vom avea discuția cu CSAT.
  • Se pot finanța în ianuarie anumite activități într-o anumită limită (dacă nu se aprobă bugetul n.r.), fără niciun fel de blocaj pe plăți curente facturi și restul.