Creștere mai slabă, datorie publică în creștere, consum în scădere și climat de afaceri degradat de "vestele galbene": cifrele oficiale publicate vineri în Franța complică și mai mult sarcina guvernului, în fața crizei sociale și bugetare, scrie AFP.

Foto:

După ce a revizuit marți de la 1,6% la 1,5% previziunea de creștere pentru 2018, Institutul de statistică a anunțat că majorarea produsului intern brut (PIB) nu a fost decât de 0,3% în trimestrul III, față de calculul precedent de 0,4%.

În schimb, datoria publică a Franței se apropie din nou de pragul simbolic de 100% din PIB, atingând 99,3% la sfârșitul lui septembrie. Cu trei luni în urmă, ea era de 99%, pe pantă descendentă.

Adunarea națională a adus luni de la 2,6% la 2,7% previziunea de deficit public pentru 2018, în timp ce guvernul mizează acum pe 3,2% în 2019, după o serie de concesii menite să amelioreze puterea de cumpărare a păturilor defavorizate și să calmeze furia "vestelor galbene".

Aceste măsuri, adoptate în regim de urgență în fața unei crize care a provocat grave perturbări în anumite sectoare cheie precum distribuția în plină perioadă de cumpărături de Crăciun, sunt estimate la 10,3 miliarde de euro, dintre care 60% finanțate din deficitul bugetar.

Consumul gospodăriilor a scăzut cu 0,3% în noiembrie, față de creșterea de 0,9% din octombrie.

Climatul de afaceri, calculat prin anchete de conjunctură în rândul directorilor de companii, a căzut la minimul ultimilor doi ani.

În raport cu noiembrie, indicatorul pierde trei puncte, la 102 puncte.