Economia Franței dă semne de slăbiciune
După ce a revizuit marți de la 1,6% la 1,5% previziunea de creștere pentru 2018, Institutul de statistică a anunțat că majorarea produsului intern brut (PIB) nu a fost decât de 0,3% în trimestrul III, față de calculul precedent de 0,4%.
În schimb, datoria publică a Franței se apropie din nou de pragul simbolic de 100% din PIB, atingând 99,3% la sfârșitul lui septembrie. Cu trei luni în urmă, ea era de 99%, pe pantă descendentă.
Adunarea națională a adus luni de la 2,6% la 2,7% previziunea de deficit public pentru 2018, în timp ce guvernul mizează acum pe 3,2% în 2019, după o serie de concesii menite să amelioreze puterea de cumpărare a păturilor defavorizate și să calmeze furia "vestelor galbene".
Aceste măsuri, adoptate în regim de urgență în fața unei crize care a provocat grave perturbări în anumite sectoare cheie precum distribuția în plină perioadă de cumpărături de Crăciun, sunt estimate la 10,3 miliarde de euro, dintre care 60% finanțate din deficitul bugetar.
Consumul gospodăriilor a scăzut cu 0,3% în noiembrie, față de creșterea de 0,9% din octombrie.
Climatul de afaceri, calculat prin anchete de conjunctură în rândul directorilor de companii, a căzut la minimul ultimilor doi ani.
În raport cu noiembrie, indicatorul pierde trei puncte, la 102 puncte.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Legalitate nu inseamna si legitimitate, dl Macron si-a pierdut sustinerea populara in toate categoriile sociale, de la muncitori la intelectuali.
A ajuns la acelasi nivel minim de incredere, 23%(Ifop), pe care-l avea predecesorul socialist, dl Hollande, considerat cel mai slab presedinte francez de dupa WW2.
Franta nu reuseste sa se reformeze, are deficiente sistemice datorita modelului de asistenta sociala extrem de generos si imigratiei ilegale masive si incontrolabile. Adaugati peste 5 milioane bugetari cu multe privilegii, record in Europa.
Centrele istorice ale oraselor arata bine, sunt peste tot autostrazi, salariile par mari comparativ cu estul Europei, dar aceste avantaje au fost obtinute pe baza unei indatorari publice care acum cu greu mai poate fi gestionata, ajunsa la circa 100% PIB.
Recent, institutii precum Banca nationala atrageau atentia ca oamenii de rand au ajuns in medie la un grad de "supraindatorare", de peste 35% din veniturile lor, unii nu-si mai pot plati ratele.
E de ajuns o scanteie, cum a fost ideea guvernului de a mai scoate niste bani din taxe in plus pe carburanti (dupa ce ani de zile a dat subventii ca oamenii sa cumpere masini pe diesel!), pentru ca o parte a populatiei sa iasa in strada si sa comita violente.
Rascoala "vestelor galbene" a confirmat pericolul uunui razboi civil (deocamdata e doar ideologic), s-a cerut demisia presedintelui si inlocuirea lui cu un general.
Increderea s-a mutat de la partide traditionale spre extreme, 34% considera ca extrema stanga e "adevarata" Opozitie la Macron, 33% cred ca nationalistii dnei Le Pen sunt Opozitia credibila.
Dl Macron are de reformat o tara-cheie pentru destinul proiectului pan-european si e obligat sa reuseasca, altfel nu va mai avea credit la nivel UE.
Datorie publica 100%, crestere PIB anemica, deficit, somaj, imigratie, islamizare, sarcina domniei sale e una titanica.