Eugen Teodorovici vrea să amendeze ziariștii, după ce senatorul Florin Cîțu a acuzat că angajaților de la Finanțe li se cere să măsluiască datele privind execuția bugetară

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 2 ianuarie 2019, 21:02 Economie | Finanţe


Eugen Teodorovici
Foto: Agerpres
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, afirmă că declaraţia senatorului liberal Florin Cîţu potrivit căreia angajaţilor din minister li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018 este "o bazaconie totală şi o imbecilitate" și spune că va propune schimbarea legii astfel încât presa să poată fi amendată dacă nu verifică „înainte informaţiile şi pe urmă să le publice”, potrivit Agerpres.

"Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice - dar o să verific personal acest lucru - şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă. Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele. Nu e corect să dezinformezi populaţia. Cei care sunt pe zona de Finanţe din Europa îşi dau seama că aşa ceva nu se face, dar îşi dau seama cum este şi presa la noi, dacă nu verifică nici măcar o dată o informaţie de acest gen, o informaţie de natură economică care poate să inducă în eroare mediul de afaceri, poate afecta imaginea de ţară. Cum îşi poate imagina cineva că ministrul de Finanţe, fie el şi din România, poate face aşa ceva: să manipuleze datele oficiale. Eu nu sunt de ieri, de azi în sistem, sunt de o viaţă întreagă şi nu m-am jucat cu datele niciodată. Când am spus ceva, aşa a fost. A spus că nu ne încadrăm în deficit, iată că ne-am încadrat şi chiar mai jos, a spus că inflaţia ajunge la 12% în decembrie şi nu a ajuns, iar acum a luat-o în alt sens, că am falsificat datele. I-au spus lui oameni din finanţe... Este o bazaconie totală, o imbecilitate, pe româneşte" , a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Pe de altă parte, ministrul nu a dorit să comenteze informaţia apărută în spaţiul public conform căreia a trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care cere înlocuirea lui Ionuţ Mişa de la conducerea ANAF.

Senatorul liberal Florin Cîţu a scris, marţi, pe pagina de Facebook că va informa Eurostat privind manipularea indicatorilor economici în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare şi cere ca experţi ai opoziţiei să verifice corectitudinea execuţiei bugetare.

"Darius Vâlcov confirmă criza. Cifrele prezentate de Darius Vâlcov sunt măsluite. Datele oficiale despre execuţia bugetului în 2018 apar după 25 ianuarie 2019. Doar atunci Ministerul Finanţelor Publice are situaţia exactă şi finală a execuţiei bugetare. (...) Am fost sunat din MFP şi mi s-a spus că aceste cifre nu sunt reale. Mai mult, şi asta este foarte grav, Darius Vâlcov le cere angajaţilor de la finanţe să măsluiască datele în aşa fel încât execuţia finală să arate exact aşa cum a anunţat el. Adică sub 3%", a scris senatorul liberal.

Cîţu i-a cerut ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să permită unei echipe de experţi ai opoziţiei să verifice corectitudinea execuţiei bugetare.

"Voi informa Eurostat de manipularea indicatorilor economici în România în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare. În cazul în care nu vom reuşi vom transmite colegilor domnului Teodorovici, la ECOFIN, ce se întâmplă în gradina celui care pentru şase luni de zile va prezida şedinţele ECOFIN", a spus Cîţu.

Potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), deficitul bugetului general consolidat s-a majorat cu 5,1 miliarde de lei în noiembrie 2018, ajungând la 26 de miliarde de lei după primele 11 luni din acest an, respectiv 2,7% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă din 2017 creşterea deficitului a fost de peste 2,5 ori.

În primele 11 luni din 2017, bugetul general consolidat se încheia cu un deficit de 10,2 miliarde de lei (1,21% din PIB). În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2018 a fost consemnat un deficit bugetar de 20,9 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB.

Potrivit datelor MFP, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 261,5 miliarde lei, reprezentând 27,5% din PIB, sunt cu 14,6% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 287,5 miliarde lei, cu 20,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Ţinta de deficit bugetar pentru anul 2018 este de 2,97% din PIB.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5590 vizualizari

 • -37 (63 voturi)    
  libertatea presei (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 21:06)

  Mazeta [utilizator]

  Trebuie să luptăm pentru libertatea ziariștilor de a spune prostii.
  • +15 (21 voturi)    
   trebuie sa luptam pentru libertatea presei (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 22:13)

   Withdrawal [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Da, trebuie sa luptam pentru libertatea presei.

   In cazult asta prstiile le-au spus politicienii , nu ziaristii.

   Trebuie sa ne luptam si pentru ca TU, Mazeta, sa ai dreptul sa spui orice prostie iti trece prin minte. Fiecare e liber sa determine cat de mare e prostia pe care ai spus-o , sau cat de inteligent esti , sau cat de manipulator esti . --- Asta e libertate ---
   • 0 (0 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 3 ianuarie 2019, 18:40)

    Mowgli [anonim] i-a raspuns lui Withdrawal

   • +1 (1 vot)    
    Si totusi... (Joi, 3 ianuarie 2019, 19:28)

    giuseppe2 [utilizator] i-a raspuns lui Withdrawal

    Libertatea presei n-ar trebui sa includa si dreptul de a dezinforma sau dreptul de a atenta la sanatatea mintala a consumatorului de informatie. Ar trebui sa existe si o protectie intelectuala a consumatorului, nu doar o protectie alimentara. Cu emisiuni neroade de astrologie sau numerologie, cu pretentii de comentarii stiintifice, oamenii mai putin scoliti isi pot agrava starea conceptuala. Asa cum se specifica "acesta este un medicament, cititi cu atentie prospectul", emisiunile de tip Voropchievici, de pilda, ar trebui precedate de avertismentul obligatoriu "acesta e un program distractiv, nu luati in serios cele afirmate". Oamenii de stiinta si-au spus clar parerea: "Numerology and science do not go hand in hand ...worse case it may also affect your mental health.". Unii jurnalisti se fac ca n-au auzit.
  • +12 (16 voturi)    
   In sfarsit spui si tu un lucru de bun simt! (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 22:23)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Dar am mari dubii ca iti dai seama de asta, avand in vedere comentariile obisnuite... La fel cum nu cred ca stii pe cine parafrazezi...
  • +13 (15 voturi)    
   Exact asa ! (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 23:00)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Desi ironic, e un adevar . ;Libertatea presei e inalienabila ! Stim cine crede Mazeta ca scrie prostii , la el sensul de "prostii" inseamna altceva decat ar trebui sa fie sensul real .Fiecare raspunde intr-un fel pt ceea ce scrie , mai devreme sau mai tarziu adevarul iese la iveala .
  • +20 (20 voturi)    
   Nici macar atat n-ai priceput... (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 23:09)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Presa n-a zis ca Orlando a mistificat executia bugetara, ci ca unul numit Citu A spus chestia asta. Dupa mintea voastra de bolsevici, presa nu are voie sa relateze ceea ce sustin partidele de opozitie ?!?!?!?
  • +6 (6 voturi)    
   Poate a lui Teodorovici când se îmbată. (Joi, 3 ianuarie 2019, 8:48)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Orlando combină băutura cu drogurile că prea dă niște declarații halucinante.Îl dă afară pe Mișa,amendează ziariști,plânge de dorul românilor plecați în străinătate!Ce mai,la fătat măsa bugetar și nu știe pe cine să mai belească ca să facă rost de bani.Este denaturat genetic,irecuperabil.Numai muncă undeva pe un șantier că tot le-a mărit leafa și este deficit de forță de muncă,îl mai pot vindeca.Și fără droguri și băutură.Sunt curios ce ar fi răspuns dacă îl întreba cineva despre bugetul pe 2019?Dar nu l-a întrebat!Nu-i nimeni interesat.Oare!Ni se îndrugă prostii cu creșteri salariale,pensii,dar uită că fără legea bugetului pe 2019 toate sunt doar vorbe la gura sobei.
  • +7 (7 voturi)    
   de unde stii (Joi, 3 ianuarie 2019, 9:44)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca sunt prostii?!

   also... cand gadea si badea spun aberatii nu te aud sa comentezi ipocritule!

   ca o partanetza e ok ca presa sa nu poata calomnia (da vezi ca exact presa psdista minte cel mai mult), dar NU e ok ca un ministru sa critice direct presa. calopmnia presei trebuie dovedita de alte organe, independente de politic, pentru ca altfel se numeste cenzura si comunism!

   dar na... tu aperi latrina 3 si critici pe oricine critica guvernul... suntem siguri ca poti gandi singur sau ai hive mind?!
 • +37 (43 voturi)    
  şi dacă nu există în lege o să propun eu modificar (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 21:15)

  trandafil [utilizator]

  Toti acesti fanfaroni se cred niste mici (sau mari) dumnezei. Presa a reprodus un mesaj al lui Catu. Cum ar putea sa verifice si ce rol ar avea aceasta verificare? Daca acesta a spus o minciuna (ceea ce nu cred) e responsabil pentru ea. Dar putina intimidare la adresa oponentilor nu strica niciodata, nu-i asa?
 • +33 (33 voturi)    
  Eugen Teodorovici (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 21:16)

  florinos [utilizator]

  Ministrul Eugen Teodorovici în noiembrie 2018: românii ar trebui să aibă drept limitat de lucru în străinătate pe baza unui singur permis de muncă, valabil pe maxim 5 ani într-o anumită țară ..
 • +38 (42 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 21:24)

  [anonim]

 • +27 (31 voturi)    
  Hai băiatu' (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 21:32)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Bagâ cenzura.. Să vă faceti de tot kkt-ul așa cum meritati ca niste bolshevici ticâloși si hoti ce sunteti... România e pe drumul de la dictatura comunista la cea a hotilor...
 • +11 (11 voturi)    
  Comunistul care nu-și asumă minciunile din buget (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 21:52)

  jorj_bv [utilizator]

  Vrea amendarea ziariștilor pentru comunicarea scrierilor de pe rețelele sociale (deci PUBLICE) ale politicienilor din opoziție.
 • +11 (11 voturi)    
  Asta da! (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 22:04)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Si la ce sa ne asteptam, in materie de amenda/coercitie/sanctiune pentru cei care promit ceva in campania electorala si fac altceva?
  Sa angajam un mistru din Afganistan sau Pakistan pe problema asta si garantat vom scapa de probleme!
  Hai sa va vad, mai are cienva curajul celor care l-au adus pe Carol I?
 • +14 (14 voturi)    
  Dragi ziaristi (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 22:25)

  ipolitic [utilizator]

  va rog sa nu mai publicati asazisele declaratii ale lui Teodorovici inainte de a le verifica din trei surse independente (Sydney, Lima, Tokio) veridicitatea lor, daca corespund sau nu adevarului si neaparat etilotest.
  • +1 (3 voturi)    
   Fact check (Joi, 3 ianuarie 2019, 11:17)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Zisele lui DJ Orlando sunt verificabile via Moscova-Havana-Caracas.
 • +14 (14 voturi)    
  Stai un pic, (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 22:29)

  TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator]

  Citu ala este senator si Teo vrea sa amendeze ziaristii? La asa nivel de logica au ajuns pesedistii?
  • +5 (5 voturi)    
   Buna dimineata! (Joi, 3 ianuarie 2019, 9:18)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui TudoracheCopilulDeDiamant

   "La asa nivel de logica au ajuns pesedistii? "

   acum te-ai trezit?!?

   Inca de la inceputul lui 1990, sustinatorii FSN (precursorul pedesereului) racneau in strada crezul si deviza lor:

   "Noi nu gandim!"


   De atunci, Partidul-Stat actioneaza consecvent pe linia asta ...
   • +3 (3 voturi)    
    Te rog (Joi, 3 ianuarie 2019, 11:19)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

    Partidul stat si roman, pentru ca, nu-i asa, daca nu esti cu pesedeu', nu esti roman.
    • +2 (2 voturi)    
     Asta-i de la sine inteles! (Joi, 3 ianuarie 2019, 11:36)

     Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

     Prin 1992, feseneii , care, la fel ca acum, erau majoritari in Parlament, au vurt sa de o lege conform careia "cei care defaimeaza tara (critica Guvernul) sa isi piarda cetatenia romana!"
 • +15 (15 voturi)    
  Deci cum... (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 22:44)

  gabone [utilizator]

  Presa nu mai poate scrie "X a spus asta si asta..." pana nu verifica informatiile? Care e minciuna in ce a scris presa? Nu a spus X asta?
  Multe minciuni spuse de PSD au fost transmise mai departe de presa ca atare.. nu s-a suparat niciun ministru atunci.. in schimb are se mai supara cand iasa adevarul la iveala si vor cenzura.. vezi si cazul NN..
  Huoooo!
 • +13 (13 voturi)    
  ar fi buna o astfel de lege (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 23:07)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  poate da si Antena 3 faliment
  • +6 (6 voturi)    
   Iluzii! (Joi, 3 ianuarie 2019, 9:19)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   Iti faci iluzii, lor nu se aplica!

   Cei de la Latrina 3 sunt mancatori de rahat, aici era vorba de JURNALISTI!
 • +11 (11 voturi)    
  Asha, sa ajungem ca in Rusia sau China (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 23:12)

  bogdan1477 [utilizator]

  Deci presa nu mai are voie sa prezinte declaratiile partidelor de opozitie decat daca verifica autenticitatea celor relatate. Cumva ziarstii ar trebui sa verifice ei personal daca ce a spus cCitu e adevarat sau nu, si doar daca e adevarat si demonstrabil sa publice...
 • +15 (15 voturi)    
  DOBITOC (Miercuri, 2 ianuarie 2019, 23:36)

  Cetateanu [utilizator]

  si in rest no comment..
  • +6 (6 voturi)    
   Aș da mai multe plusuri dar nu pot. (Joi, 3 ianuarie 2019, 8:48)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   E mult mai mult decat dobitoc:mincinos,hoțoman,
   mafiot,bolșevic,sluga umila a Dictatorului.
 • +14 (14 voturi)    
  Toti aveti tendinte dictatoriale... (Joi, 3 ianuarie 2019, 0:30)

  morometu [utilizator]

  ...gandire bolnava si anacronica. De ce va duceti la Bruxelles si nu la Moscova? Vreti sa interziceti, sa sanctionati, sa amendati orice forma si modalitate de libertate. Voi aveti imunitate pentru orice amenintare! Poate la discoteca tu nu ai auzit ca trebuie sa dati cont romanilor pentru fiecare leut din buget deoarece ei platesc impozite si taxe. Si sunt destul de mari! De fapt, ei va platesc pe voi! Nu e visteria voastra personala. Ar trebui sa spui cat TVA nerambursat in termen aveti, cate datorii restante ati esalonat, cate lucrari efectuate si neplatite aveti...Cine sa va creada pe voi cand ati taiat de la investitii si ati spus ca ati facut rectificari pozitive? Logica simpla spune ca voi nu ati avut venituri pe masura cheltuielilor deoarece ati acoperit anumite gauri prin diminuarea bugetelor altor institutii. Nu au crescut veniturile in copac...
  • +7 (7 voturi)    
   jusțitie pentru căței, nu pentru dulăi (Joi, 3 ianuarie 2019, 8:15)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   Pesedeii tocmai distrug justiția, dar acum văd că le-ar trebui și lor, vor procurori să-i pedepsească pe cei care nu-i lasă să mintă.
 • +8 (10 voturi)    
  patit si ING (Joi, 3 ianuarie 2019, 6:20)

  andreiu [utilizator]

  si ING a fost amendata pentru ca a tras un semnal de alarma cu desfiintarea Pilonului II si au stricat planurile PSD-ului de aduce bani pt pensiile speciale.
  Drept urmare au dat legea abia acum....
 • +8 (8 voturi)    
  Ce bine ar face o astfel de lege (Joi, 3 ianuarie 2019, 8:22)

  hsl [utilizator]

  Ar fi amendate absolut toate agentiilemde presă care vor prelua afirmațiile idioate ale politicienilor.
  De exemplu nimeni nu va mai putea publica lucrurile spuse de Dragnea despre statul paralel; nimeni nu o va mai cita pe Dăncilă când va spune că UE este rău; nimeni nu-l va mai putea înjura public pe președinte etc.
  Din România va dispărea complet editorialul.
  Haideți mai repede cu această lege!
 • -3 (11 voturi)    
  Teodorovici asta nu e sanatos! (Joi, 3 ianuarie 2019, 8:28)

  asistat [utilizator]

  Adica sa li se interzica bravilor jurnalisti de la hn sa mai scrie?!?
 • +7 (9 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 3 ianuarie 2019, 8:52)

  DiDiRo [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Bravo, Domnule Ministru! (Joi, 3 ianuarie 2019, 9:14)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Nu amendati, ci taiati in bucati ar trebui sa fie, precum acelea din Arabia Saudita, nemernicii de ziaristi!

  Cum adica, Dumneavostra ati ordonat sa fie falsificate datele, iar ticalosii astia indrazanesc sa publice Adevarul?!

  Moarte jurnalistilor!

  Traiasca si infloreasca teleormanistanul, in frunte cu Daddy!
 • +7 (7 voturi)    
  Minciuni (Joi, 3 ianuarie 2019, 9:41)

  geticul [utilizator]

  "Cum îşi poate imagina cineva că ministrul de Finanţe, fie el şi din România, poate face aşa ceva: să manipuleze datele oficiale. Eu nu sunt de ieri, de azi în sistem, sunt de o viaţă întreagă şi nu m-am jucat cu datele niciodată."

  Sa verifice ce au facut grecii amu ceva ani in urma si dupa aceea sa faca declaratii.
 • +6 (6 voturi)    
  asa se intelege in romanica (Joi, 3 ianuarie 2019, 9:42)

  liviu_ [utilizator]

  democratia

  o sa avem cifre excelente si cand o sa preia ailalti guvernu o sa vedem ca taote sunt la jumate, apoi psd o sa urle"vedeti astia d-abia au venit si au stricat totu"

  ce sa zic.,.. tREBUIE ca buba sa se sparga cat inca psd e la guvbernare... si ORICE pret trebuie sa scapam de hotii astia care deja in 2 ani au distrus TOT ce s-a castigat in 30!

  ssutn CONVINS ca nu o sa poata salva economia cu toate taxele lor si distrugerea pilonului 2.... singura lor speranta e sa nu dezerteze de la guvern inainte sa se duca dracu tot! daca pastreaza guvernul pana in 20-20 pur si simplui NU SE POATE ca economia sa ramana in picioare

  da este oribil sa iti doresti ca tara ta sa intre in recesiune sau mai rau... dar asta e pretul ca sa se mai prinda si altii cum e treaba cu psd... altfel... psd pleaca de la guvernare... vin altii... si TOATE greselile psd o sa fie atribuite alorlalti... si ghici cine o sa castige (iar) in 20-20?!

  PS: pan langa asta... fix asta meritam... meritam sa ne faca praf tara pentru ca am fost prosti si am votat aiurea!
  • +3 (3 voturi)    
   si eu vad asta ca ultima solutie (Joi, 3 ianuarie 2019, 10:03)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   pentru ca nici in momentul de fata nu prevad o prezenta SEMNIFICATIVA la vot, desi multi fosti ignoranti acum ii injura - ce sa-i faci, dragostea trece prin stomac...
 • -6 (8 voturi)    
  Responsabilitate (Joi, 3 ianuarie 2019, 10:00)

  Zagura [utilizator]

  Este necesara (daca nu exista) o lege care sa faca distinctie intre LIBERTATEA presei si RESPONSABILITATEA presei. Cu sanctiuni drastice mergand pana la falimentarea publicatiei respective, nu cu amenzi derizorii ca cele aplicate destul de tardiv de catre CNA sau alte organisme similare.
 • +3 (3 voturi)    
  Ca si in Ceausism, argatii sunt si mai imbecili (Joi, 3 ianuarie 2019, 11:35)

  deval [utilizator]

  decat Cizmarul (Infractorul Sef) ! Eu cred ca primesc ordine de la Comandamentul acestuia privind afirmatiile publice pe care trebuie sa le faca . Misa va fi detronat pentru ca datele privind recoltarea sunt proaste . Ca si Misa, Teo si programul Infractorului..................


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by