Ministrul german al finanțelor, Olaf Scholz, a avertizat duminică: “s-a terminat cu anii faști” pentru încasările fiscale constant mai mari decât previziunile, aşa cum s-a întâmplat în trecut, într-un moment în care prima economie europeană dă semne de oprire, scrie La Libre Belgique citată de Rador.

Olaf ScholzFoto: Wikipedia

“Vremurile bune de altădată când statul încasa mai multe impozite decât prevedea se apropie de sfârșit”, a recunoscut dl Scholz într-un interviu pentru săptămânalul de duminică Bild am Sonntag.

“Pe 2018, vom afișa din nou excedent fiscal. Dar de acum, s-a terminat cu anii faști. De acum înainte nu mă mai aștept la încasări fiscale neprevăzute”, a adăugat el.

O creștere economică robustă, salarii ridicate și o rată a șomajului mai scăzută au sporit încasările fiscale ale Germaniei în ultimii ani, ceea ce a permis guvernului să aibă unul după altul excedente bugetare spre deosebire de majoritatea partenerilor săi din Uniunea Europeană.

Dar creșterea acestei economii foarte sensibile la export a fost frânată în ultimii ani de tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China, de disfuncțiile din sectorul auto datorate intrării în vigoare a noilor norme antipoluare și de îngrijorările privind Brexit.

În al treilea trimestru din 2018, PIB-ul german a scăzut chiar cu 0,2% față de trimestrul precedent, o premieră de peste trei ani.

În continuare, guvernul a revăzut în scădere prognoza sa de creștere pentru 2018, cu o rată cuprinsă între 1,5% și 1,6%, față de 1,8% anterior. În 2017 economia germană a cunoscut o creștere cu 2,2%.

Puțin înainte de a prelua succesiunea lui Wolfgang Schäuble în martie 2018, social-democratul Olaf Scholz anunțase că statul federal nu va contracta niciun nou împrumut până în 2022, pe linia predecesorului său conservator.