Banca Mondială preconizează un ritm mai mare de creştere pentru cinci ţări din Europa de Sud-Est în anul în curs, potrivit raportului semestrial cu privire la perspectivele economiei globale. Pentru două ţări, estimările băncii au rămas neschimbate faţă de raportul anterior, iar pentru trei ţări estimările au fost reduse, scrie Emea.gr, citat de Rador.

Concret, pentru economia Albaniei, Banca Mondială preconizează un ritm de dezvoltare de 3,6% în 2019, în creştere cu 0,1 unităţi procentuale faţă de estimarea anterioră. Pentru Croaţia, banca prevede o creştere cu 2,8%, de asemenea mai mare cu 0,1 unităţi procentuale în comparaţie cu luna iunie, în timp ce pentru Muntenegru estimează o creştere de 2,8%, cu 0,3 unităţi procentuale mai mult faţă de estimarea anterioară. În plus, preconizează o creştere mai mare cu 0,2 unităţi procentuale pentru FRI Macedonia (2,9%) şi cu 1 unitate pentru Moldova (3,8%).

În acelaşi timp, Banca Mondială a reconfirmat prognozele anterioare pentru Bosnia şi Herţegovina, precum şi pentru Serbia, cu ritmuri de 3,4% şi, respectiv, 3,5%.

În raportul său, banca revizuieşte însă în scădere estimările cu privire la ritmurile de creştere ale Bulgariei, Kosovo şi României, ritmuri care sunt situate la 3,1%, 4,5% şi, respectiv 3,5%.

Cel mai mare ritm de creştere a PIB-ului din regiunea Europei de Sud-Est, atât în 2018, cât şi în 2019 este de aşteptat să prezinte Kosovo, cu 4,2% şi respectiv 4,5%, conform Băncii Mondiale.