Germania a încheiat anul trecut cu un nou record al excedentului bugetar și a scăpat de o "recesiune tehnică", deși creșterea sa a decelerat la 1,5% față de 2,2% anul precedent, a anunțat marți Biroul federal pentru statistică, citat de AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Destatis a dejucat predicțiile a numeroși analiști, care mizau o reducere a produsului intern brut în trimestrul IV, după scăderea de 0,2% în trimestrul precedent.

Din contră, cea mai mare economie europeană a afișat un nou excedent record al conturilor publice (stat federal, state regionale, securitate socială etc) în sumă de 59,2 miliarde euro, respectiv 1,7% din PIB.

Germania a avut însă de suferit anul trecut din cauza tensiunilor protecționiste, care s-au tradus printr-o scădere cu 0,2 puncte a contribuției comerțului exterior la creșterea economică.

În continuare solidă și primul motor al economiei germane de mai mulți ani, cererea internă a compensat dificultățile la export, cu o creștere a consumului privat, a cheltuielilor publice și a investițiilor.