Creșterea economică a Chinei ar putea fi considerabil mai redusă decât arată cifrele oficiale iar cea de-a doua economie mondială ar putea fi mai vulnerabilă la șocurile externe decât se credea, avertizează Conference Board, un think-tank britanic, citat de AFP.

Xi JinpingFoto: Captura YouTube

Conference Board estimează că economia Chinei nu a crescut decât cu 4,1% în 2018, față de cifra de 6,5% care ar urma să fie anunțată luni de guvern.

Economiștii chinezi și străini suspectează de mult timp că statisticile chineze sunt "toaletate", având în vedere regularitatea cu care rata anuală de creștere corespunde cu obiectivul oficial fixat.

Conference Board, ale cărui studii sunt atent urmărite de investitori și decidenți, calculează PIB-ul său alternativ pentru China din 2014.

David Hoffman, vicepreședinte pentru regiunea Asia-Pacific, afirmă că organizația are propriile metode de calcul pentru creșterea în sectorul serviciilor și producției industriale, pentru a reduce distorsiunile în mecanismele de fixare a prețurilor oficiale.

Iar cifrele arată o vulnerabilitate mai mare față de factorii externi decât se estima.

Spre exemplu, potrivit Biroului național pentru statistici (BNS) al Chinei, creșterea a căzut la 7,8% în 1998 din cauza crizei financiare asiatice, față de 9,2% în 1997. Dar calculele Conference Board indică o scădere la jumătate, de la 4,5% la 2,3%.

Conference Board estimează că în 2015 creșterea a căzut la 3,8%, față de 6,3% anul precedent. Cifrele oficiale arată o scădere redusă, de la 7,3% la 6,9%.

Creșterea PIB-ului este un subiect sensibil pentru Partidul Comunist, care își fondează legitimitatea menținerii la putere pe promisiunea unei economii prospere și a creșterii nivelului de trai.

Pentru Hoffman, dacă statisticele organizației sale sunt exacte, "acest lucru pledează pentru reforme economice substanțiale și urgente", deoarece conflictele comerciale se intensifică și cererea mondială încetinește.

Alți analiști cred că avansul economiei chineze ar fi și mai slab. Xiang Songzuo, profesor de finanțe la Universitatea Poporului din Beijing, estima luna trecută că majorarea PIB în 2018 ar fi putut să nu depășească 1,67% sau să fi fost chiar negativă. Înregistrarea video a conferinței în care a făcut această afirmație a fost intens distribuită online, înainte de a fi cenzurată.

China nu a negat problema datelor iar BNS a anunțat recent că va lansa o ofensivă împotriva falsificării statisticilor - o premieră - și că va crea un sistem unificat și național de calcul al creșterii.

În 2018, războiul comercial dintre China și Statele Unite a intensificat temporar exporturile chinezești, înainte de intrarea în vigoare a tarifelor vamale americane. Dar exporturile au căzut în decembrie cu 4,4% în cifre anualizate și Gao Yuan, economist la Conference Board, consideră că presiunile externe asupra economiei "urmează să se manifeste de manieră mai semnificativă" în 2019.

Iar Beijingul se confruntă deja cu o încetinire economică, cu nivele preocupante ale datoriei și are dificultăți în orientarea spre consum a modelului actual bazat pe exporturi, sector manufacturier și investiții.

Pentru Conference Board, PIB-ul Chinei va crește în medie cu 3,8% în 2019-2023 și cu 3,4% în 2024-2028.