Italia, prima țară din Zona Euro care a intrat în recesiune
Produsul intern brut a scăzut cu 0,2% în trimestrul IV, după -0,1% în precedentele trei luni, iar Italia a devenit singura țară din zona euro în această situație, după ce Germania a scăpat la limită.
Italia s-a confruntat cu o recesiune dură în 2012-2013.
Scăderea PIB-ului din trimestrul III vine după 14 trimestre consecutive de creșteri ușoare. Pe ansamblul anului 2018, creșterea a fost de 0,8%.
Evoluțiile vin pe fondul încetinirii economiei europene, care nu a crescut decât cu 1,8% în 2018, al tensiunilor comerciale dintre China și Statele Unite, dar și al prudenței companiilor italiene care investesc mai puțin, îngrijorate de politica aplicată de coaliția populistă ajunsă la putere în iunie.
Coaliția, formată din Liga (extrema dreapta) și Mișcarea 5 Stele (antisistem), este în fața unei sarcini dificile, după discuțiile cu Comisia Europeană pe marginea bugetului.
După dispute puternice, Roma a acceptat în cele din urmă să reducă deficitul pentru 2019 la 2,04% din PIB (față de 2,4% propus inițial), o cifră departe de 0,8% prevăzut de precedentul guvern de centru stânga.
Acest buget se bazează pe o creștere de 1%, o previziune considerată optimistă de experți și instituțiile internaționale. La o creștere mai mică, deficitul se va adânci și mai mult.
Banca centrală italiană și Fondul Monetar International (FMI) prevăd o creștere a PIB-ului de 0,6% în 2019, în timp ce agenția Standard & Poor's mizează pe 0,7% iar Oxford Economics pe 0,3%.
Unii sunt și mai pesimiști, cum este cazul fostului economist șef al Trezoreriei Lorenzo Codogno, care prevede un recul de 0,2%.
Indicele de încredere al companiilor, în recul din iulie, a atins în ianuarie cel mai redus nivel din ultimii doi ani și jumătate.
În această atmosferă gri, a venit și o veste bună: rata șomajului a scăzut cu 0,2 puncte în decembrie, atingând 10,3%, în continuare însă mult peste media zonei euro de 7,9%. În rândul tinerilor, șomajul a crescut, însă, cu 0,1 puncte la 31,9%, aproape dublu față de rata europeană.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Dar o parte din membrii euro-zone sunt acolo pe criterii exclusiv politice, nu economice, pentru ca ar fi fost "de neconceput" o zona euro fara Italia sau Franta, tari fondatoare.
Italia e o veriga slaba a eurozonei, asa cum Grecia era o veriga foarte slaba care s-a rupt dupa doar cativa ani.
Nici Franta nu o duce prea bine, cu datorie publica de 100% PIB, cu somaj endemic peste media UE, cu milioane de migranti neintegrati, cu un proces accelerat de islamizare, cu miscari sociale violente.
Italia si Franta au cresteri economice anemice (rareori peste 1%) si raman an de an din ce in ce mai mult in urma Germaniei sau USA (ba chiar si a unor tari asiatice).
Refuzul de a face reforme reale, pentru a reduce povara cheltuielilor publice (Franta e pe primul loc in lume, cu circa o treime din PIB), le condamna la stagnare economica si la crize sociale.
In Franta avem "vestele galbene", in Italia avem populisti la putere, acolo reformele necesare nu vor face prea curand.
Fara acoperirea oferita de Germania si alte 4-5 state mai performante, eurozona s-ar prabusi imediat, euro ar dispare.
E unul dintre motivele pentru care opinia Germaniei e hotaratoare pt viitorul economic al Europei si pt insasi existenta monedei euro.
Dna Merkel si ministrii germani de finante, succesiv, au refuzat concesiile cerute de statele din "sudul" Europei (a se citi Italia, Franta, Grecia, Spania, Portugalia), dna cancelar a fost tratata de "nazista" la Atena, politicienii italieni populisti afirmau ca Germania transforma Italia in lagar de concentrare, iar extrema stanga din Franta il acuza pe Macron ca e sluga si pudelul dnei Merkel !
Europei i-ar fi buna revenirea la capitalismul familial, cel al micilor si mediilor intreprinderi, la un stat minimalist axat pe domenii strategice, la responsabilizarea cetatenilor, la unitate identitara.
///
Europa este a micilor intreprinderi dar acestea ar duce-o si mai bine (si toata lumea pe langa ele) daca UE ar mai renunta la supraprotectia salariatilor si la protectia sociala exagerata.
Este totusi dificil cand ai 5-6 state (cel putin) care traiesc in urma cu 20 de ani si au nostalgii comuniste ascunse.
///
Unitatea identitara - daca prin asta intelegem un nationalism bland - e lasata in umbra de globalismul tinerei generatii. UE ar trebui sa fie si mai puternic prinsa in economia mondiala pentru a raspunde acestei cerinte.
Nu o poate face din cauza unor politicieni cu gandirea anchilozata, ramasa in urma cu decenii. Acestia nu inteleg nimic din lumea de astazi si vorbesc in dodii.
Ori, tinerii si "globalizatii" vad aceasta trista gargara.
Europa are nevoie de politicieni globalisti care sa inteleaga pe ce lume sunt. Daca partidele politice nu inteleg ca nu mai merge cu 3 randuri invatate la scoala in urma cu 20 de ani, populismul va avansa periculos.
Cum și cine o va conduce?
Cum vor fi soluționate provocările diverse?
Cand a trecut Italia la moneda Euro, nu mai stia populatia ce sa faca, mai ales cei din Sud.
O cafea a "sarit" de la 1 lira, la 1 Euro.
Grecii s-au mai scos cat de cat, noroc cu zona de turism, dar noi nu avem de niciunele.
Dar asta n-are legatura cu dreapta din Italia!
il acuzi pe unu ca deviaza de la subiect dupa ce tu ai facut asta!
dar na.... postac psd... eu sunt nebun ca am pretentii!
ca sa vezi... populismu distruge economia! ce supriza!!! :D